V tradičních nahlédnutích do táborů okresních zástupců účinkujících v oblastních fotbalových soutěžích se dnes poprvé dostáváme k nejnižšímu krajskému patru, a to do I. B třídy.

V áčkové „krumlovské" skupině s osmi zástupci našeho regionu obsadily okresní týmy po podzimní části sezony 2013/14 kompletní pomyslné stupně vítězů. Nejlepším z medailistů, pro někoho možná překvapivě, pro jiného naprosto dle očekávání, se stal tým SK Větřní.

A kde že ty loňské sněhy jsou! To si mohou v klidu říkat právě fotbalisté od papíren. Zatímco po polovině předchozího mistrovského ročníku 12/13 bylo Větřní v průběžné tabulce až třinácté se ziskem pouhých šesti bodů, tak o rok později už je situace zcela jiná. Týmu se v kritické chvíli chopil zkušený internacionál Zbyněk Ginzel a už loni na jaře ho z postu hrajícího trenéra vytáhl nahoru. Větřní se stalo druhým nejlepším celkem jarních odvet, když v konečném účtování se vyhouplo na desátou příčku a k pohodové záchraně. Před další sezonou 2013/14 tým Větřní ještě posílil několika návraty, proto byl pasován do role černého koně soutěže, kterou na podzim také beze zbytku naplnil.

Větřínští sice odstartovali domácí remízou v derby s Horní Planou, následovala shodná plichta v Dřítni, ale pak se nadechli k velké bodové a vítězné šňůře. Tým hlavně v úvodu sezony střelecky táhl navrátilec Weinhard. Po devátém dějství a výhře na půdě nováčka z Přídolí se Větřní vyhouplo do čela tabulky, které už neopustilo ani přes prohru (jedinou na podzim) ve třináctém kole v Sedleci.

Podzim pod lupou

Fotbalisté SK Větřní z patnácti podzimních zápasů rovných deset vyhráli, ve třech případech se o body se soupeři podělili a jedinkrát prohráli. Získali tedy celkem 33 bodů a přezimují na prvním místě s šestibodovým náskokem na druhé béčko Č. Krumlova a už devíti body k dobru na třetí Frymburk. Větřní se chlubí i vysoce aktivním skóre v poměru 32:14 (v předchozí sezoně to bylo 16:35). Dvaatřicet vstřelených branek však paradoxně dokumentuje až šestý útok ve skupině, když plných pět týmů bylo ještě produktivnějších. Čtrnáct inkasovaných gólů ovšem ukazuje na vůbec nejlepší obranu v soutěži, a to je jeden z faktorů vedoucích k výraznému zlepšení týmu od papíren.

Doma: Před bouřlivou domácí kulisou nasbírali Větřínští na podzim 17 bodů a byli v této činnosti ve skupině nejlepší, když doma ze sedmi duelů pět vyhráli a dvakrát remizovali. Postupně na svém trávníku porazili béčko Kaplice, Lhenice (oba 2:0), Zliv 3:1, před čtyřmi stovkami diváků ve šlágru podzimu udolali Frymburk 1:0 a v předehrávce jarního kola porazili Dříteň 2:1. O body se doma podělili hned na úvod s Horní Planou (2:2) a pak ještě po přestřelce s nováčkem z Nemanic (3:3).

Venku: Taktéž ve vystoupeních na hřištích soupeřů byli Větřínští na podzim nejlepší, když za pět výher a jednu remízu přivezli výborných 16 bodů. Postupně vyhráli derby na půdě béčka Č. Krumlova 2:1, Křemže 1:0, Vyššího Brodu 5:1 a Přídolí 3:0, pátou venkovní výhru přidali v K. Újezdu v poměru 3:1. Cenný bod získali na půdě exúčastníka I.A třídy z Dřítně po výsledku 2:2. Bez bodu se vraceli pouze jedinkrát, a to ve třináctém kole ze Sedlece, kde padli 1:2.

Branky: O dvaatřicet podzimních branek Větřní se podělilo celkem devět hráčů. Pomyslnou korunu klubového krále střelců si nasadil navrátilec Rudolf Weinhard, jenž konta soupeřů zatížil rovnými deseti zásahy. Krok s ním držel ještě další navrátilec, sedmigólový Pavel Hlásenský.

Další góly: 4 – Sukdolák, 3 – Podskalský, 2 – Skok, Ginzel, M. Homer, 1 – Bordač, Peťule.

Penalty: V podzimních zápasech měli Větřínští celkem třikrát výhodu pokutového kopu a pokaždé ji využili. Hned v prvním kole nové sezony se při domácím derby s Horní Planou proti hostům pískala desítka dvakrát a Weinhard se ani jednou nemýlil. Tentýž exekutor pak nezaváhal ani v desátém dějství doma proti Nemanicím.

Větřínský gólman čelil na podzim jedné penaltě, a to v již zmíněném vypjatém derby se Smrčinou, kdy za hosty z puntíku jednou skóroval Koršala.

Karty: Tým větřínského SK nedokončil dva podzimní duely v plném počtu jedenácti hráčů. První zápas nové sezony proti Horní Plané nedohrál vyloučený Dvořáček. V šestém dějství se při rovněž tvrdé bitvě v Křemži červenal větřínský Milan Homer.

V zápasech s Větřním pak byli červenou kartou oceněni tři hráči ze soupeřích týmů, a to jmenovitě Kostínek z Horní Plané, Kovařík z Dřítně a Chromý z Křemže.