Domácí chléb
Ingredience: 1000 g hladké mouky, 50 g droždí, 5 dl vody, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce soli, špetka cukru
Postup: Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vlažné vody si připravte kvásek. K vykynutému kvásku přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte tužší těsto. Těsto nechte na teplém místě vykynout a znovu ho propracujte. Vytvarujte šišku, přeneste ji na plech a nechte ještě znovu nakynout. Než začnete chleba péct, potřete jej slanou vodou. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi hodinu. Během pečení chleba ještě dvakrát potřete slanou vodou.
Celozrnný chléb
Ingredience: 1,5 hrnku pšeničné celozrnné mouky, 1,5 hrnku žitné celozrnné mouky, 1 hrnek vařené pšenice, 1 lžíce vyloupaných slunečnicových semen, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kmínu, 3 lžičky soli, kvásek, voda
Postup: Ze všech surovin zadělejte těsto, které nechte kynout asi 3 hodiny. Těsto ještě jednou propracujte, vytvarujte bochník a na olejem vymazaném plechu jej nechte kynout další hodinu. Před pečením potřete chleba slanou vodou a posypte kmínem. Pečte ve středně vyhřáté troubě.
Bagety
Ingredience: 400 g hladké mouky, 60 g droždí, 250 ml vody, sůl, tuk na plech
Postup: Do prosáté mouky rozemněte droždí. Ve vodě rozpusťte sůl a zadělejte těsto. Těsto nejdřív promíchejte, potom důkladně vypracujte až je úplně hladké a nepřichytává se na ruce. Nechte jej vykynout a poté vypracujte dva válečky. T y přeneste na vymazaný plech a nechte opět kynout. Špičkou nože udělejte na bagetách šikmé zářezy a pečte je v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut.
Vánočka
Ingredience: 1000 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 40 g droždí, 3 žloutky, 500ml mléka, sůl, rozinky, mandle, 1 vejce
Postup: Do mísy dejte mouku, cukr, žloutky, rozehřáté máslo, rozdrobené droždí, vše zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek. Potom přidejte rozinky, vypracujte těsto a nechte jej přikryté utěrkou kynout na teplém místě. Těsto rozdělte na dílky 4, 3 a 2.
Upletťe jednotlivá patra a na sebe je přilepte rozšlehaným bílkem. Konce dobře spojte a do vánočky kolmo zapíchněte 3 špejle skrz všechna patra, aby se nerozjela. Nechte ještě chvilku kynout, potřete žloutkem, můžete posypat mandlemi a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.