Kopřivová polévkaZdroj: ShutterstockKopřivová polévka

Ingredience: 250 g mladých čerstvých kopřiv, 1 větší cibule, 3 brambory, 0,7 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 40 g másla, 150 ml smetany, hrst květů sedmikrásek, sůl, pepř.

Postup: Omyté kopřivy zalijte vroucí vodou a nechte chvilku pod pokličkou. Zatím na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájené brambory a krátce je opečte. Přidejte vývar, osolte a přiveďte k varu. Spařené kopřivy sceďte, nasekejte a přidejte do polévky. Když jsou brambory úplně měkké, rozmixujte polévku na hladký krém, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete ozdobené květy sedmikrásky.

Ředkvičková polévka s koprem
Jarní recepty: budete se po nich cítit lehce a ještě si pochutnáte

Pomazánka z kopřivZdroj: ShutterstockPomazánka z kopřiv

Ingredience: 1 vanička tvarohu, 150 g mladých čerstvých kopřiv, 150 ml zakysané smetany, 50 g nivy, 100 g vlašských ořechů, sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup: Čisté kopřivy vařte v osolené vodě asi 5 minut. Sceďte je, vyberte pouze listy a měkké části stonku a nasekejte je úplně nadrobno. Přidejte tvaroh, zakysanou smetanu, najemno nastrouhanou nivu, nahrubo nasekané vlašské ořechy a koření a dobře promíchejte. Pomazánku nechte uležet alespoň 2 hodiny a podávejte nejlépe s celozrnným pečivem.

Kuře s nádivkou
Nádivky nejsou jen záležitostí Velikonoc. Za tyto recepty sklidíte obdiv

Kuřecí závitky plněné kopřivou. Ilustrační fotoZdroj: ShutterstockKuřecí závitky plněné kopřivou

Ingredience: 4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky goudy, 200 g čerstvých kopřiv, 40 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 150 ml smetany, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, olej na smažení.

Postup: Na másle orestujte nakrájenou cibuli dozlatova, zaprašte moukou a krátce zasmažte. Přidejte smetanu, nasekané listy kopřiv, utřený česnek, osolte a nechte pár minut provařit. Kuřecí prsa rozkrojte, aby vám vznikl velký tenký plát, ten osolte a opepřete z obou stran. Na maso dejte plátek šunky, plátek sýra a přiměřené množství kopřivové nádivky tak, aby šel závitek dobře zabalit. Závitky zpevněte provázkem, zprudka na oleji orestujte ze všech stran a dejte dopéct na 30 minut do trouby.

Jogurtová buchta s ovocem může mít různé tvary podle formy.
Rychlé moučníky: hotové jsou raz dva a odměnou je neodolatelná chuť

Kopřivový sirupZdroj: ShutterstockKopřivový sirup

Ingredience: 100 ks mladý kopřiv (asi 20 cm dlouhé stonky), 4 bio citrony, 200 g kyseliny citronové, 4 kg cukru krupice, 3,5 l vody.

Postup: Omyté citrony nakrájejte na kolečka a spolu s kyselinou povařte v 3,5 l vody. Kopřivy omyjte, nasekejte a vložte do většího hrnce. Zalijte je vychladlým citronovým nálevem, vše promíchejte, zakryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin macerovat. Přeceďte nálev přes čisté plátno, vymačkejte a pomalu zahřívejte. Postupně přidávejte cukr, až bude všechen rozpuštěný. Sirup horký asi 80 °C lijte do vysterilizovaných lahví, ihned uzavřete a položte. Takto nechte vychladnout. Sirup je výborný i na výrobu domácích limonád.