Pundigoš s kakaem

Budeme potřebovat:

Na těsto: 200 ml mléka, 42 g čerstvého droždí (nebo pytlík sušeného), 460 g hladké mouky, 80 g cukru moučka, 60 g másla, 2 bílky, špetka soli.

Na náplň: 1 sáček čokoládového pudinku, 4 lžíce holandského kakaa, 300 ml mléka, 150 g cukr krupice, 150 g másla.

Postup: Nejprve si připravíme náplň, aby stihla vychladnout. V nepřilnavém rendlíku si rozmícháme v mléce pudinkový prášek, kakao a cukr. Na sporáku uvaříme za stálého míchání pudink. Odstavíme a důkladně vmícháme změklé máslo. Na povrch horkého pudinkového krému přitiskneme potravinovou folii a necháme na chladném místě řádně vystydnout.

Jablečný dezert
Nepečený jablečný dezert: pochoutka nejen pro víkendovou návštěvu

Na přípravu těsta si do mísy odvážíme mouku, cukr, změklé máslo, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme droždí. Ingredience v míse nahrubo vymísíme v těsto, následně přidáme vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli. Řádně vymísíme v bochník nelepivého těsta, pokud máme robota či ruční šlehač s háky, usnadníme si práci. Hotové těsto přemístíme bez kynutí na podsypaný vál a rozdělíme na 4 díly.

Zapneme troubu na 180 °C. Každý díl rozválíme na obdélník cca 30 x 20 cm, potřeme cca 3 lžícemi vychladlé náplně (krom okrajů) a smotáme v úzký závin. S těstem se velmi dobře pracuje. Každé dva prameny obtočíme navzájem. Oba zapletence přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Dozlatova upečené pudingoše vytáhneme z trouby, ihned potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.