Videorecept na zázvorky:

Zdroj: Youtube

Recept na zázvorky

Suroviny na 30 kusů

  • 150 g medu
  • 90 g třtinového cukru
  • 30 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce sody nebo ½ sáčku prášku do pečiva

Vykrajovat můžete různé tvary, zázvorky mohou být zdobené i díky vzorovanému válečku:

Postup

  1. Ze všech surovin, které by měly mít pokojovou teplotu, vypracujte těsto. Při jeho přípravě i následném rozvalování buďte trpěliví, hodně se drolí, ale nakonec se poddá.
  2. Zabalené v kuchyňské fólii nechte těsto uležet alespoň hodinu (ideálně do druhého dne) v ledničce.
  3. Pak těsto rozválejte na plát silný asi tři milimetry a vykrajujte z něj různé tvary. Můžete vykrajovat třeba malé trojúhelníčky a v jejich středu kulatou formičkou vypíchnout malé kolečko.
  4. Vykrojené nepečenné zázvorky nechte na plechu cca 3 hodiny odpočinout.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi sedm minut, až zázvorky lehce zezlátnou.

Zdroj: časopis Gurmet