Dva body z neútulného benáteckého stadionu trenér Antonín Stavjaňa bere. „Byla tam obrovská zima," usměje se. „Přesto jsme se rychle dostali do tempa a šli jsme do vedení. Potom ale byla hra rozbitá spoustou vyloučených. Jenom v první třetině jsme byli vyloučeni šestkrát, a to je pak těžké udržet celé mužstvo v dobrém tempu," posteskl si.

Právě v úvodní třetině přišel jeden z klíčových momentů zápasů. Mladík Doktor byl vyloučen na dvě plus dvě minuty a brzy ho následoval za zbytečný krosček také kapitán Květoň. „Nemyslím si, že by to byl krosček. Soupeře jenom trochu postrčil a on ani nespadl do mantinelu. Pokud hráč stojí zády, tak tam zezadu vždycky nějaký kontakt je. Bylo tam víc takových momentů, kdy domácí hráči leželi a čekali, co na to rozhodčí. Z tohoto pohledu to bylo trošku zvláštní utkání," hájí svého kapitána.

Dlouhou přesilovku pět na tři zužitkovaly Benátky ke vstřelení dvou gólů a otočily skóre. „Benátky daly gól v první části Doktorova trestu, takže pak hrály stále pět na tři a daly ještě jeden gól," upřesňuje trenér.

V dalších dvou třetinách ale třímali taktovku hry pevně ve svých rukou hosté. „Způsob naší hry byl hodně podobný poslednímu venkovnímu zápasu v Přerově. Dokázali jsme vyrovnat a měli jsme spoustu šancí. Mohli jsme utkání vyhrát i za tři body. Povedlo se nám to pouze za dva. Pokud ale budeme mít i nadále takhle bojovný projev, tak budeme venku pravidelně bodovat," je Stavjaňa přesvědčen. „Dva body z Benátek určitě bereme," dodá.

Devětkrát šel letos zápas Benátek do prodloužení a případně i samostatných nájezdů, ale ani jednou neuspěly. Motor naopak nastavení absolvoval podruhé a podruhé uspěl. „V prodloužení Roman Vráblík špatně střídal a soupeř se dostal do přečíslení, ale nedal. Prodloužení ve třech tyto situaci nabízí a je to zajímavé. Záleží vždy na samotných hráčích, jak si v daný moment se situací poradí," říká Stavjaňa.

Do kádru Motoru se vrátil gólman Petr Kváča a podle slov generálního manažera klubu Stanislava Bednaříka by měl dostat šanci. „Když Petr odcházel do Benátek, tak byl příslib, že tam bude pravidelně chytat. To se nenaplnilo. Jezdili tam chytat gólmani z Liberce, Mladé Boleslavi a Sparty. Proto jsme ho stáhli zpět. Je to kluk, na kterém chce Motor v budoucnosti stavět. Prostor dostane," ujistí kouč.

Vedení klubu na Kváčův návrat zareagovalo. Další gólman Ondřej Bláha odchází na měsíční hostování do Liberce s tím, že bude mít vyřízené střídavé starty do Benátek nad Jizerou.

Novou tváří v kádru Motoru je někdejší mládežnická hvězdička Dominik Volek ze Sparty. „Je tady od pondělka a zatím je to velká neznámá. Pro nás je to takový test, kterým bychom zkusili mužstvo trochu oživit. Má kondiční výpadek, takže teprve uvidíme, jestli bude připraven nastoupit proti Havířovu," uvádí Stavjaňa k příchodu mladého útočníka.

Naopak do Prostějova na měsíční hostování zamířil útočník Lukáš Žálčík. „Chtěli jsme, aby Lukáš trochu stabilizoval své výkony. Měl tam dobré záblesky, ale potom zase spadl do slabšího průměru. Má obrovský fyzický potenciál, jenom se potřebuje emočně a psychicky stabilizovat," nezatracuje svého svěřence.

Ve středu čeká českobudějovické hokejisty duel s jedenáctým týmem tabulky Havířovem. V posledním kole tento tým překvapil domácí výhrou nad Prostějovem. „Havířov měl špatný start do sezony, ale v posledních zápasech se zvedá," souhlasně Stavjaňa přikyvuje. „Ale hrajeme doma, kde se nám daří. Tak proč si to pokazit," usměje se.

V sestavě budou stále chybět zranění obránci Fillman a Mucha, ve hře je naopak nasazení nových tváří gólmana Kváči a útočníka Volka.