Kadaň je prvoligovým otloukánkem, který stále čeká na své první letošní vítězství. Jihočeši však měli cestu za třemi body těžší, než sami předpokládali. „Tři body máme, ale že bychom podali nějaký fantastický výkon, to se říct nedá,“ namítne i trenér Václav Prospal.

První gól inkasovali už po pouhých dvaceti vteřinách. „Příprava na zápas je jenom o nás. Říkáme si, jak do zápasu vletíme, a pak je to dvacet vteřin po začátku 1:0 pro soupeře,“ zlobí se. „Utkání se hodnotí podle jeho začátku a ten jsme měli tragický,“ dodá.

Kvalita však byla na straně hostí a povedlo se jim skóre otočit. Prospala přesto trápí špatná koncovka jeho svěřenců. „Nedaří se nám přinutit soupeře přestat hrát, jelikož nejsme schopni proměňovat šance. Přitom jich máme habaděj. V každém zápase nasbíráme přes čtyřicet střel na branku. V Kadani jsme jich měli dle našeho počítání padesát jedna, ale nedáváme góly. V každém utkání dáme tři nebo čtyři. Ze soupeřova brankáře většinou uděláme adepta na národní tým,“ kroutí Prospal hlavou. „To se musí změnit. Kvůli tomu jsou pro nás zápasy těžší,“ je si dobře vědom.

Kadaň podle něj rozhodně neprodala kůži lacino. „Sice je poslední, ale v každém druhém utkání se kousne a odehraje dobrý zápas i proti lepším týmům. A to neříkám jako nějakou omluvu. Byl to duel vyloženě o nás. Ne o Kadani, s veškerým respektem k tomuto týmu. Nastupují tam dva naši hráči a je tam trenér Kampf, který působil ještě loni tady v Budějovicích. To pro nás měla být speciální motivace. Kluci z Kadaně také nechtějí dostávat pokaždé dardu. Byli na nás připraveni a hráli s nasazením,“ ocenil výkon papírově slabšího soka.

Zápas byl dramatický prakticky až do konce. „Na můj vkus měl soupeř ve třetí třetině až moc šancí. Ale hráči Kadaně si zaslouží kredit za to, že se nezatáhli, nehráli nějakého zanďoura a nečekali na červené čáře. Napadali nás a normálně po nás šli. Z toho jsme byli překvapení,“ nebyl Prospal přes výhru moc spokojen. „Musíme se probrat,“ burcuje.

Poprvé v letošní sezoně dostal v brance šanci Petr Kváča, a přestože inkasoval hodně rychlý gól, odvedl velmi dobrý výkon. „Chytal výborně,“ přikývne kouč. „V určitých fázích zápasu nás podržel, protože jsme soupeři nabídli nějaké šance. Samozřejmě to vychází i z naší aktivní hry. Někde pak může dojít k chybě a propadnutí,“ připustí.

Kváča zachytal výborně, ale podobně si vedl i v předcházejících zápasech jeho kolega Jan Strmeň. „Trošku nám to svými výkony komplikují,“ usměje se Prospal. „Kvak chytal poprvé. Věděl, že to pro ně bude po návratu z Colorada těžší. Ale v tréninku pracuje velmi dobře. Honza Strmeň chytal také výborně, i když teď proti Prostějovu mu tam napadaly góly, které si jako trenér nepřeji vidět. Ještě se domluvíme, kdo bude chytat proti Kladnu,“ nechce dopředu prozrazovat sestavu.

Svou letošní premiéru absolvoval také obránce Zdeněk Čáp, jenž v sestavě nahradil René Vydareného. „Je to pro něj těžké. Jako trenér momentálně věřím šesti bekům, kteří stabilně hrají. Proti Kadani jsme mu chtěli dát šanci, aby se také dostal do zápasu. Zatím je to tak, že máme sedm beků. Osmý je zraněný Vojta Doktor. To je ale mladý kluk, který může zápasy sbírat i někde jinde. Pro Čapína je to složité. Ale líbí se mi, jakým způsobem trénuje a přistupuje k tomu. Podobně je na tom i útočník Roman Přikryl. Ti kluci jsou naštvaní, to vím. Chtějí mi dokázat, že mají na to být v sestavě. Zatím se mi tam ale prostě nevejdou,“ konstatuje.

Za Kadaň nastoupili i kmenoví hráči Motoru Kachyňa se Šulkem. Trenér Prospal ale neměl moc času je sledovat. „Nechci moc hodnotit hráče soupeře. Vím, že Ondra Kachyňa dostává na ledě spoustu prostoru. Registruji, jak tam oba kluci hrají. Je pro ně dobře, že mohou pravidelně hrát. Tady by to s nimi bylo podobné jako s Čapínem. Byli by na hraně sestavy, zatímco v Kadani hrají.“

Po sedmém kole se Motor poprvé v sezoně ocitl na samotné špici prvoligové tabulky. Trenér to však rozhodně nepřeceňuje. „Čeká nás ještě dlouhá cesta. Je pěkné se podívat na tabulku a vidět, že jsme takhle nahoře. Ale nejsem spokojený a určitě máme velký prostor na zlepšení,“ zdůrazní.

Ve středu čeká Budvar arénu zřejmě vyprodaný (zbývá už jen posledních pár lístků) šlágr s Kladnem. „V soutěži je každý zápas těžký, ale Kladno má samozřejmě ambice a můžeme ho považovat za jednoho z našich největších soupeřů. Určitě by se měl hrát velmi dobrý zápas. Ale bude záležet jen na nás, jak se k němu postavíme,“ apeluje na své svěřence.

Dle informací z Kladna by měl v každém případě dorazit Jaromír Jágr. Ale je otázka, jestli zůstane na střídačce v roli poradce, což se jeví pravděpodobnější, nebo poprvé v letošní sezoně naskočí do zápasu. „Jarda je někdo, kdo už se nenarodí. Je to můj bývalý spoluhráč a kluk, kterého si strašně vážím za to, co v hokeji dokázal. Proti nám ale nepřijede hrát Jarda Jágr, proti nám bude hrát Kladno, kde bude dvacet jiných hráčů,“ neřeší Prospal příliš možný start legendy našeho hokeje.