Cíle deklaroval na předsezónní tiskovce prezident klubu Roman Turek. „Máme ty nejvyšší cíle," zdůrazní. „Chceme hrát atraktivní hokej pro diváky. Především v domácích zápasech. Zároveň chceme zlepšit naše výkony na ledě soupeřů. Tam jsme měli v minulých sezonách slabinu," je si vědom.

Šéf klubu se netají tím, že Motor by měl letos útočit na postup do extraligy. „V základní části bychom se měli pohybovat do třetího místa. V play off bychom si chtěli zajistit postup do baráže o extraligu a v ní uspět," za nic se neschovává. „Dobře víme, že to bude velmi těžké. Máme ale dostatečně kvalitní tým na to, aby se nám to podařilo," je Turek přesvědčen.

Větší plány má letos i českobudějovická mládež. „Chceme, aby junioři postoupili do první osmičky a zahráli si play off. Do vyřazovacích bojů by měly postoupit i oba dorostenecké týmy," dodá prezident.

Právě větší propojení seniorského týmu s mládeží si pochvaluje generální manažer klubu Stanislav Bednařík. „Sice jsme i v minulých letech tvořili s mládeží jeden klub, ale cítil jsem tam jistou roztříštěnost. Na konci minulé sezony proběhly u mládeže personální změny a nyní fungujeme jako jednolitý celek. Velký podíl na tom má staronový manažer mládeže Jaroslav Liška," pochvaluje si.

Po ekonomické stránce skončila minulá sezona pro Motor přebytkem. „Ale bylo to díky faktu, že jsme ušetřili na prémiích za postup," usměje se Bednařík.

Rozpočet pro sezonu nadcházející byl oproti loňsku nepatrně navýšen a činí 45 milionů korun. „Ještě ale není naplněn. Na tom musíme pracovat."

Rozpočet mládeže je rovněž o něco vyšší. Jeho výše je 14 miliónů. „Rádi bychom získali statut Akademie Českého svazu ledního hokeje, což znamená vyšší náklady. Letos budeme v roli čekatelů," informuje Bednařík, podle něhož by Akademie byla důležitým počinem. „Stali bychom se tak atraktivnějším pro talentované mladé hráče, kteří mnohdy odcházejí mimo náš region," dodá na vysvětlenou.

Nový trenér Antonín Stavjaňa, jenž vede tým spolu s asistentem Martinem Štrbou, si chválil bezproblémovou letní přípravu. „Zaměřili jsme se na silový a dynamický potenciál hráčů. Snažíme se tak předcházet zraněním, která mužstvo výrazně trápila v minulé sezoně. Velký kus práce v tomto směru odvedl kondiční trenér Franta Bombic," ocenil práci svého kolegy.

V přípravě mužstvo odehrálo devět zápasů se střídavými výsledky. „Střetli jsme se s pestrou paletou soupeřů. Od druhé ligy až po KHL nebo naši extraligu. Také výsledky byly rozdílné," usměje se Stavjaňa.

Co mu přátelské duely napověděly: „Doma jsme byli schopni konkurovat i velice kvalitním týmům. Venku nám chyběla větší agresivita. Na tom ještě musíme zapracovat," je si vědom.

Kapitánem mužstva byl vybrán zkušený útočník Lukáš Květoň. „Podobnou situaci už jsem zažil v Chomutově. Tam jsem sice nebyl kapitánem, ale také bylo řečeno, že neexistuje nic jiného než postup. Tlak bude velký a záleží jen na nás, jak se s ním popereme," tvrdí.

V úvodním kole první WSM ligy se Jihočeši představí ve středu v Praze na Slavii. A čeká je tam každopádně hodně těžký zápas. „Takový je los, vybírat si nemůžeme," mávne rukou Stavjaňa. „Faktem je, že z prvoligových týmů měla Slavia v létě asi nejlepší výsledky," upozorní.