Víkendový dvojzápas s účastníkem EBEL nabídl dvě zcela rozdílná představení. Zatímco v pátek v Budvar aréně viděly skoro čtyři tisíce diváků jedenáct gólů a výhru Jihočechů 6:5 v prodloužení, v neděli v Linci oba soupeři mysleli mnohem více na zadní vrátka. V hodně bouřlivé atmosféře se tak na první a jediný gól čekalo dlouhých osmapadesát minut. Nakonec ho dal domácí Da Silva a zajistil výhru v jinak zcela vyrovnaném střetnutí domácím.

Trenér Motoru Václav Prospal v pátek nebyl vůbec spokojený s defenzivou svého týmu, která pětkrát inkasovala. V tomto směru přinesla nedělní odveta výrazný pokrok. „Bylo to úplně jiné než v pátek doma,“ přikývne. „Do zápasu jsme vstoupili velice dobře. Byli jsme na něj připraveni a od první minuty jsme dokázali domácí hráče přebruslit. Dostali jsme se do nějakých šancí, ale bohužel nás limituje jejich proměňování. Nedali jsme gól, tak nemůžeme chtít vyhrát,“ uzná.

Jeho svěřencům se v hornorakouské metropoli vůbec nedařily přesilové hry. „Nebyly dobré. Nevytvářeli jsme si v nich vůbec žádné příležitosti,“ posteskne si. „Nebylo tam nic, čím by nám speciální formace pomohly.“
Naopak hru v oslabení Motor zvládal velice dobře. Ustál i pětiminutovou přesilovku soupeře při vyloučení obránce Čápa.

Ten moment na konci druhé třetiny vyvolal na ledě i v hledišti spoustu emocí. Českobudějovický obránce si vyčíhl domácího miláčka Leblera a sestřelil ho klasickým stromem. Ten ale bývá dle nových pravidel klasifikován spíše jako nedovolený zásah do oblasti hlavy a krku.

Vysoký trest se však Prospalovi moc nezamlouval. „Určitě by se o něm dalo polemizovat,“ zlobí se. „Bohužel s rozhodčími nemohu souhlasit. Podle mého názoru to byl parádní čistý hit. Domácí hráč prostě nečekal, že ho někdo může trefit. Prostě tam vyrostla jedlička,“ usměje se. „Kdyby hráč Lince nezůstal ležet, tak by se hrálo dál. Domácí samozřejmě reagovali na to, že viděli svého spoluhráče na ledě. Můžeme se ale bavit o tom, jestli pak jejich kapitán neměl být vyloučen do konce zápasu, když vystoupil z trestné lavice a atakoval Zdeňka Čápa při odchodu do kabin. To jsem řešil s rozhodčím. Neřešil jsem vyloučení na pět minut. Hráč tam ležel a krvácel, rozhodčí měl chvilku na rozhodnutí. To beru, i když za mě to byl čistý hit,“ stojí si za svým.

Přestože dlouhá přesilovka gól nepřinesla, na vývoj zápasu vliv měla. „Sudí rozhodli a mělo nás to nakopnout do další hry. V té chvíli jsme ale trochu přestali hrát a prvních dvanáct minut třetí třetiny jsme neměli střelu na branku. Přitom ve zbývajících osmi jsme jich nasbírali osm,“ podotkne.

Trenér Motoru postrádal ze strany svých svěřenců větší hlad po gólech. „Chybělo mi tam takové to myšlení, že teď si pro to půjdu a dorvu to tam i s brankářem. To tam z naší strany nebylo. Kvůli tomu jsme také prohráli. Těžko se mi říká, že jsme byli v zápase lepší než domácí. Bruslivější a hokejovější. Soupeř ale dal prostě gól a proto vyhrál. Tak to bohužel je. Prohráli jsme a to mě štve,“ zdůrazní.

Směrem dozadu neměl Prospal ke hře svého týmu až tolik výhrad. „Zrekapitulovali jsme si páteční duel a zlepšení tam bylo. Byli jsme mnohem lépe srovnaní. Hráli jsme aktivně a rychle jsme k soupeři přistupovali. Také díky tomu si toho Linec v našem obranném pásmu moc nevytvořil. Nějaká střela tam samozřejmě může propadnout. Ale že by se nám domácí dostávali do přečíslení, jako se tomu stávalo v pátek u nás, to jsme dokázali eliminovat. Ale oproti pátku jsme nebyli schopni vyhrát minizápas speciálních přesilovkových formací. To nám tentokrát uškodilo,“ posteskne si.

Výborný výkon opět podal gólman Jan Strmeň. Naposledy doma proti Pavlodaru vychytal čisté konto, v Linci inkasoval jediný gól a převedl řadu výborných zákroků. „Naše brankářská dvojice plní to, co jsme od ní očekávali. Určitě si ostatní hráči nemohou stěžovat, že bychom nějaký zápas prohráli kvůli gólmanům. Kváča i Strmeň odvádějí dobrou práci v tréninku a přenáší se to i do zápasů. V pátek to bylo pro Kváču smolné utkání. Dostával góly po vydařených akcích, kdy neměl šanci zakročit. Ale v prodloužení nás podržel a byl rozdílovým hráčem. Na brankáře si nemůžeme stěžovat. Naopak. Jsem s nimi velice spokojený,“ nešetří chválou.

Dnes odpoledne proběhne další zužování kádru. „Není to nic příjemného. Pro nás, ani pro hráče. Ale nemůžeme pořád trénovat v šesti pětkách,“ je si vědom.