Po devítidenní přestávce se Jihočeši rozjížděli jen pomalu a třetinu jim trvalo, než našli recept na urputně bránícího soupeře. „Po dvou porážkách a přestávce jsme chtěli mít dobrý vstup do zápasu. Soupeře jsme se snažili zatlačit a hrát v jeho pásmu. Chtěli jsme dát rychlý gól, ale celou první třetinu se nám to nedařilo. Měli jsme spoustu střel, ale takováto utkání bývají ošidná,“ připomíná trenér Motoru Václav Prospal střeleckou převahu svého týmu. Poměr střel na branku byl 58:12…

Otevřít skóre se jeho svěřencům podařilo až ve druhé třetině. „Ale také soupeř měl nějaké šance a dvakrát nastřelil tyč. Vyhráli jsme 5:0 a jsou to krásné tři body. Absolutně nejlepším hráčem Kadaně byl její brankář. Chytal opravdu výborně. A bylo to jenom o tom, jestli jsme schopni vstřelit nějaký gól. Ani začátek třetí třetiny nebyl z naší strany zrovna fantastický. Výsledek 5:0 je možná pro soupeře krutý. Nebo alespoň pro jeho brankáře. Pro nás jsou to výborné tři body,“ zhodnotil zápas.

Do sestavy se v duelu s Kadaní nevešli dost překvapivě dva zkušení útočníci Martin Heřman a Miloslav Čermák. Byl to ještě důsledek posledního zápasu před pauzou, ve kterém Motor prohrál v Prostějově 3:5. „Dá se to tak říct. Poslední dva zápasy jsme prohráli a nelíbil se mi výkon některých jedinců. Tak jsme si vzali jiné hráče a nainstalovali jsme je do sestavy i na pozicích, na které nejsou až tak zvyklí. Chyběli nám kluci, kteří byli v mládežnických reprezentacích, takže dostali šanci jiní mladí hráči. Situace se vyvinula tak, že nehráli zrovna tito dva útočníci,“ vysvětlil Prospal absenci dvou zkušených forvardů.

Kadaň odehrála na jihu Čech zhruba to, co se od ní očekávalo. Její hráči bojovali, občas zahrozili i směrem dopředu, ale jinak to byla z jejich strany především snaha o čestný výsledek. Trenér Kadaně Miroslav Novák také uznal sílu soupeře. „Domácí byli jasně lepší. Hráli dobře a zasloužili si vyhrát. Z našeho týmu bych chtěl pochválit jedině gólmana Pavláta. Chytal opravdu výborně. Kdyby nebylo jeho, tak bylo rozhodnuto už v první třetině. Jenom díky němu jsme šli do druhé třetiny s tím, že jsme pořád drželi šanci na nějaký slušný výsledek. Alespoň teoretickou. Závěr zápasu mě mrzí kvůli němu. Bylo by pro něj určitě lepší, kdyby utkání skončilo 2:0,“ připomněl závěrečnou desetiminutovku, ve které hosté inkasovali tři góly. „Konec jsme trochu vypustili. Ale jak už jsem řekl, soupeř byl jasně lepší a vyhrál zaslouženě,“ dodal.

Motor teď čeká pořádně těžká prověrka na ledě Kladno, které se rovněž hlásí k boji o extraligu. V sestavě Jihočechů už nebudou chybět Heřman s Čermákem. „Oba o tom ví. Věřím, že to vezmou jako správní profíci a předvedou pořádný výkon,“ přeje si Václav Prospal.

Ten do sestavy v utkání proti Kadani zařadil poprvé také svého osmnáctiletého syna Václava juniora, který tak vůbec poprvé v kariéře nastoupil za první tým Motoru. Při své premiéře rozhodně nezklamal. Odehrál něco málo přes osm minut a byl na ledě při jednom vstřeleném gólu svého týmu.

Chybět naopak bude i nadále obránce Zdeněk Čáp. „Prodloužili jsme mu hostování v Přerově, takže hraje stále tam,“ informoval kouč.