Co jste udělali jinak, aby to letos s postupem klaplo?
Částečně jsme obměnili hráčský kádr a zcela jsme vyměnili trenérský tým.

Citelná obměna kádru se koná prakticky každoročně. Nechtělo by to spíše mužstvo stabilizovat?
Hodně o tom přemýšlíme. Na jednu stranu je nám vyčítáno, že nechceme do extraligy postoupit. Když se zeptám, kdo nechce postoupit, tak se zpravidla dozvím, že hráči. Že jsou si vědomi toho, že pokud se postoupí, tak pro celou řadu z nich tady nemusí být místo. Ale není to pravda. Tou otázkou jste mi vlastně nahrál, protože přestože se nepostoupí, tak celá řada hráčů nemá místo v nově budovaném kádru. Pokud si někdo myslí, že hráči něco takového mají v hlavě. Když se nepostoupí, že mají jisté místo v kádru, tak to tak prostě není. Jednoznačně tak dáváme najevo, že tady nemá nikdo místo jisté. To je jedna věc.

A ta druhá?
Druhá věc je, že i když jsem toho naprostým odpůrcem, tak často měníme trenéry. Nejsem tomu rád, ale je tomu tak. Celá řada trenérů, kteří tady byli, chtěli podepisovat jenom jednoroční smlouvy, a nebo my jsme jim nenabídli delší kontrakt. Našemu novému trenérovi Václavu Prospalovi jsme nabídli tříletou smlouvu a domluvili jsme se na dvou letech. Časté obměny a přebudovávání kádru tak souvisí zejména s tím, že se mění trenéři. Každý trenér by chtěl mít postavené mužstvo podle sebe, a ne ho mít poskládané tak, jak mu ho poskládal někdo před ním. Nový trenér má vždy zásadní vliv na tvorbu kádru a podle toho se chová a management se mu snaží vyjít vstříc.

Poslední trenér týmu Marian Jelínek při svém příchodu prohlásil, že pokud s mužstvem nepostoupí do extraligy, v klubu skončí. S ohledem na to jste o jeho pokračování ani neuvažovali?
Ano, tohle on řekl při svém nástupu k mužstvu v kabině. Přesto jsme jemu i celému trenérskému týmu nějaké dva měsíce před koncem sezony nabídli nové, tříleté smlouvy. Celý trenérský tým na to reagoval tak, že počkáme, až jak sezona dopadne. Věděl jsem nejen já, ale i hráči a všichni ostatní, co trenér prohlásil nejenom do médií. Že pokud se nepostoupí, tak nemá důvod tady pokračovat. Potom už bylo celkem logické, že poté, kdy jsme v play off vypadli tak, jak jsme vypadli, a celá druhá polovina sezony vypadala tak, jak vypadala, jsme mu novou smlouvu nenabídli.

Václav Prospal pro vás byl první volbou?
Vencu Prospala jsem oslovil ještě dřív, než jsme se začali v klubu intenzivně bavit o tom, kdo by případně měl nahradit předcházející trenérský tým. Ve finále to skončilo tak, že minulému trenérskému týmu jenom doběhla smlouva a nová už se neobnovovala. A protože Václav se velice rychle rozhodl, že nabídku akceptuje, tak byl v podstatě jediným kandidátem. Nedostali jsme se tak do situace, že bychom přemýšleli a dalších adeptech.

Nebyl pro nového trenéra problém, že trvale žije v Americe?
Pro nás to problém nebyl a pro Vaška také ne. Celých pětadvacet let, co je v zámoří, tak se stejně každý rok vracel na Hlubokou. Proto také měl velmi úzký kontakt s naším klubem po celou dobu pěti let jeho existence. Velice dobře věděl, co se tady děje. Měl neustále obrovský zájem. Minimálně dvakrát týdně mi volal, aby věděl, co je tady nového. Nemyslím si, že pro něj bylo stěhování až tak složité. Má v podstatě dva domovy. Jeden v Americe a druhý tady u nás na jihu Čech.

Jak se vám zatím zamlouvá jeho práce?
Moc.

Ale to se vám po svém příchodu líbili všichni dosavadní trenéři.
Přesně tak. S tím souhlasím. Víceméně každý trenér, který sem přišel, se nám ze začátku moc líbil. S každým jsme byli spokojeni a vždy jsme udělali ve sportovním úseku v nějaké oblasti jistý pokrok. S každým novým trenérem se něco zlepšilo. V osobě Venci Prospala ale přišlo něco, co předcházejícím trenérům bohužel trochu chybělo. Obrovská náročnost, kterou na hráče má. Aby každou věc, kterou dělají, dělali skutečně na sto procent. Jak z hlediska nasazení, tak i z hlediska provedení. Venca je do trenérské činnosti zapálený, od hráčů to skutečně dnes a denně vyžaduje. Jsem přesvědčený, že mu to vydrží. Že to za měsíc nezvadne. Myslím si, že u předcházejících trenérů to právě po určitě době uvadat začalo.

Těší vás, že je Václav Prospal vnímám velice pozitivně i širokou budějovickou hokejovou veřejností?
Vnímám to. Samozřejmě. Nálada partnerů klubu a veřejnosti po našem vypadnutí s Kladnem byla špatná. Poté, kdy jsme oznámili, že do pozice hlavního kouče bude angažován Václav Prospal, se výrazně zlepšila.
Před rokem jste na dotaz, jestli si myslíte, že hráčský kádr je silnější než ten minulý, odpověděl, že určitě.

Jak zareagujete na stejný dotaz tentokrát?
Myslím si, že loni jsme měli suverénně nejsilnější kádr, co jsme tady kdy měli. Alespoň, co se týká jmen na papíře. Letos kádr na papíře není tak silný jako ten loňský. Ale neznamená to, že by nemohl hrát lepší hokej a dosáhnout lepších výsledků.

Kádr je také stavěný trochu jiným způsobem a sází se v něm spíše na bojovnější typy hráčů. Souhlasíte?
To si tak úplně nemyslím. Máme hlavně celkově o něco mladší mužstvo. Celých pět let se bavíme o tom, že máme jako klub chuť dávat šanci mladým hráčům. Letos si myslím, že to bude skutečně platit. Pokud si tedy mladí hráči svoji pozici v týmu obhájí. Musí si ji uhrát. Pochopitelně. Ale šanci dostanou.

Na klíčovém postu gólmana jste si ponechali Petra Kváču. Je to podle vás ten pravý, který by měl tým dotáhnout k úspěšnému vrcholu sezony?
K němu jsme přivedli ještě Jana Strmeně a momentálně se mi to jeví tak, že máme nejvyrovnanější brankářskou dvojici, jakou jsme tady zatím měli. Oba jsou to velmi kvalitní brankáři a uvidíme, jak se jim bude dařit. Kdo z nich nakonec bude jednička, o tom rozhodnou jenom oni svými výkony.

Do kádru se prosadil velezkušený Jiří Šimánek, který si na try-outu řekl o smlouvu. Přitom dlouho se o jeho možném angažování prakticky nemluvilo. Co říkáte jeho návratu?
O Jirkovi se moc nemluvilo, víme, že má na aktivního profesionálního hokejistu velmi pokročilý věk. Právě z tohoto důvodu jsme o něm skutečně příliš neuvažovali. Ale hráčský trh se vyvíjí, on byl v určitou dobu stále bez angažmá. Rozhodli jsme se nabídnout mu příležitost, ke které se on postavil tím správným způsobem.
Už na samotném začátku mě mile překvapil tím, že byl ochoten jít na try-out. Jsem spokojený s tím, že si pozici v týmu vybojoval.

Kádr pro začátek sezony je momentálně stabilní?
Je fakt, že aktuálně nečekáme, že by někdo do zahájení soutěže měl přijít. Úplně se to však vyloučit nedá nikdy. Pravda je ale taková, že teď aktivně nikoho nehledáme. Naopak si myslím, že ještě někteří hráči budou muset odejít na hostování, protože kádr máme v tuto chvíli stále dost široký.

Oznámení cíle pro sezonu necháváte až na předsezonní tiskovou konferenci?
Ano. Počkáme na tiskovou konferenci. Ale už teď mohu prozradit, že nemáme nejmenší důvod, abychom se odchylovali od našich cílů, které máme už několik let.

Rozpočet pro příští sezonu bude v podobné výši jako před rokem? Nepodepsala se nepovedená minulá sezona na přízni sponzorů?
V konečném důsledku bude rozpočet velmi podobný tomu loňskému, i když bude o něco málo nižší. Někteří partneři na vývoj v poslední sezoně zareagovali tím, že nám své příspěvky postavili více motivačně, než tomu bylo v minulosti. Dříve jsme měli danou sumu, která byla jasná. Teď z této sumy dostaneme na základní část třeba sedmdesát procent a další případné peníze k nám doputují jenom v případě, že dosáhneme očekávaného výsledku. Celkově lze říct, že nálada partnerů byla po loňské sezoně velmi špatná. Počáteční zklamání ale ze všech částečně vyprchalo, a třebaže rozpočet bude o něco nižší, bude velmi podobný tomu loňskému.

Na prodeji permanentních vstupenek se loňský ročník nepodepsal?
Permanentky se prodávají velmi podobně jako před rokem. Loňská sezona byla z tohoto pohledu rekordní. Letos jich prodáme možná o něco málo méně, ale ta čísla budou přesto velmi podobná.

První Chance liga se letos hraje s patnácti účastníky a příští rok jich bude dokonce šestnáct. Líbí se vám toto rozšiřování soutěže?
S modelem jsme od samého začátku nesouhlasili. To je tak všechno, co k tomu mohu říct. Byli jsme svazem osloveni stejně jako všichni další účastníci soutěže. Byli jsme jednoznačně proti tomu, aby se soutěž rozšiřovala. Přesto se to stalo. Považuji to za nesprávný krok. To v každém případě.