Chtěl jste si na závěr kariéry užít návrat domů. Plní zatím právě probíhající sezona vaše představy, které jste měl?
Plní. Rozhodně z toho pohledu, že jsem doma a můžeme tady být s rodinou pohromadě. Hokejově už jsem poznal, že první liga není jednoduchá soutěž. Zvlášť pro nás, když jsme pasováni na její favority. Všichni soupeři se proti nám chtějí vytáhnout a většinou hrají hokej buď, anebo. To pro nás není jednoduché. Ale užívám si to. Hlavně fanoušky, protože máme skoro na každý zápas vyprodáno. To rozhodně maximálně splňuje má očekávání.

Zalitoval jste někdy, že jste se rozhodl vrátit?
Nezalitoval. Ještě ani jednou.

První WSM liga pro vás byla úplně novou soutěží. Co vám řekla po hokejové stránce její první polovina?
Oproti soutěžím, ve kterých jsem působil předtím, a troufnu si říct, že i proti extralize, není v první lize hokej tak učesaný. Je trošku živelnější. V kvalitnějších soutěžích se potkávají herní systémy jednotlivých trenérů. Hraje se tam rychleji a hráči jsou technicky vyspělejší. V tom je velký rozdíl.

Vlastimil Dostálek
Vyhráli jsme, ale s naší hrou spokojení být nemůžeme, uznává Vlastimil Dostálek



Zatímco doma jste ještě neprohráli, venku až takovou bilanci nemáte. Když pomineme velkou podporu ze strany fanoušků, tak by to zase až tak odlišné být nemělo. Souhlasíte?
Venku máme pravidelně problémy se začátky zápasů. Domácí celky na nás v prvních deseti minutách vždycky chtějí vletět a zkusit urvat, co se dá. Sám nevím, proč tomu tak je, ale venku to z naší strany není ono. Ale postupně se to zlepšuje a věřím, že se to časem zlepší úplně.

V Budvar aréně panuje pravidelně výborná hokejová atmosféra. Jak je tomu ale na stadionech soupeřů?
Třeba v Přerově to bylo hodně nepřátelské. Jak už jsem ale říkal, je to dané i tím, že jsme favority soutěže a všichni se proti nám snaží vytáhnout. Riskují a je dost složité proti nim hrát.

V kádru máte spoustu kvalitních hokejistů, ale v koncovce vám to trošku drhne. Kde hledat příčinu?
Ani na to nemám přesnou odpověď. Když budu mluvit za sebe, tak rozhodně musíme zlepšit přesilovky. Góly chybí především od naší první přesilovkové formace. Já osobně musím od modré čáry vyslat na branku více puků. A ne, abych trefil prvního nebo druhého hráče před sebou. Věřím, že když se budeme s pukem dostávat častěji před branku, tak dáme i více gólů. Někdy jsme měli i smůlu, ale na tu se pořád vymlouvat nemůžeme. Přesilovek hrajeme dost, ale produktivní prostě nejsme.

Vy osobně pravidelně odehrajte za zápas téměř pětadvacet minut. Dá se taková porce dlouhodobě zvládnout?
Mně to vyhovuje. Všude, kde jsem hrál, tak jsem se pohyboval v těchto časech. Co se týká fyzičky, tak s tím nemám vůbec problém. Sedí mi, když hraji hodně. To je pro mě nejlepší.

Před sezonou se hovořilo ve vašem případě o možnosti třeba krátkodobějšího hostování v extralize nebo některém zahraničním klubu. Proč to nevyšlo a je případně ještě něco podobného v plánu?
Nějaké možnosti byly, ale proč to nedopadlo, to přeskočíme. Je pravděpodobné, že k ničemu takovému už nedojde. Už je na to pozdě. V lednu chtějí mít trenéři kompletní kádr, abychom se dobře připravili na play off.
Po dvanáctém kole došlo u vašeho týmu k výměně na trenérském postu, když jste byli třetí v tabulce.

PÍSECKÝ útočník Martin Koupal vstřelil jednu branku v sobotním utkání s Pelhřimovem. V 9. kole pokořil i klatovského brankáře Lukáše Sochůrka (na snímku vlevo).
Hokejisté Písku vyzvou v derby David servis

Překvapil vás tento krok?
Jsou to věci, které se v hokeji stávají. Vedení klubu na to mělo nějaký svůj náhled, takže se k tomuto kroku rozhodlo. Překvapení to trochu bylo. To je pravda. Ale je to v každém případě věc, kterou nemám absolutně žádné právo komentovat. A ani nechci.

Se všemi týmy už jste se střetli dvakrát. Kdo vám přišel zatím jako nejtěžší protivník?
Určitě Karlovy Vary. Ty stále ještě hrají extraligový hokej. Výborně ale vypadají i Kladno a Slavia nebo třeba Přerov. Tím, jak jsme v roli favorita, tak jsme schopni se protrápit i zápasem s poslední Kadaní. Není to tak, že bychom měli soutěží projít hladce bez prohry. To v žádném případě.

Čeká vás domácí zápas se Slavií. Měl by se hrát atraktivní hokej. Těšíte se?
Těšíme se moc. Loni to se Slavií nevypadalo vůbec dobře, ale letos je to jiné. Hraje podobným systémem jako my. Takticky ho dodržuje velice pozorně. Mají mladé kluky, které doplňuje několik zkušených hráčů. Ti jim pomohou. Oprávněně se slávisté pohybují v popředí tabulky. Doufám, že přijde zase hodně diváků. Přijede kvalitní soupeř a věřím, že předvedeme i odpovídající výkon. Ne jako naposledy s Litoměřicemi, kdy jsme mohli být rádi za tři body, ale rozhodně ne za předvedenou hru.