Nebude to jednoduché. Jihočeši nejsou zrovna v ideálním rozpoložení. Základní část soutěže totiž zakončili sérií tří porážek. Naproti tomu Havířov po trochu rozpačitém průběhu sezony splnil cíl, kterým byl postup do play off. V posledních zápasech vykazoval velkou formu, a jak se pro klubový web vyjádřil manažer Patrik Rimmel, cílem je postup přes Motor do semifinále.

Na jihu Čech berou svého čtvrtfinálového soupeře jako realitu. „První osmička je vyrovnaná a do play off se dostalo nejlepších osm týmů soutěže. Nikdo tam nepostoupil náhodou. Havířov si tuto pozici uhrál zaslouženě. Víme o tom, že závěrečnou čtvrtinu základní části měl velmi dobrou,“ uznává asistent trenéra ČEZ Motoru Luboš Rob starší. „Produkuje silový a důrazný hokej. Na to se připravujeme. Hráli jsme s Havířovem už čtyřikrát, na videu jsme si jeho hru rozebrali.“

Rob si dobře uvědomuje, že jeho celek nečeká vůbec nic lehkého. „Nejsme v úplné pohodě, v jaké bychom chtěli být. První kolo play off je pro nás odrazovým můstkem k tomu, co bychom chtěli v sezoně dokázat. Jednoduché to ale nebude a je to nastavené trochu jinak, než jsme si všichni představovali. Nicméně teď je tady ta část sezony, na kterou celý tým čekal. Play off je zde a v tento moment se ukáže, jak silný máme tým,“ burcuje asistent své mužstvo.

Letošní vzájemná bilance je vzácně vyrovnaná. Oba soupeři dokázali přetavit své dva domácí duely v tříbodové vítězství. „Víme o tom, že Havířov je silný hlavně na domácím stadionu. Především ale chceme, aby se naše domácí hřiště stalo nedobytnou tvrzí,“ zdůrazní Rob. „Musíme se starat jen o svůj tým. V tom bude buď naše velká síla, nebo velká prohra. Jakmile se začneme starat o soupeře a něco jiného, tak to nebude dobré. Zajímat nás musí naše výkonnost, naši hráči a náš tým. To je cesta k úspěchu,“ je přesvědčen.

Přesto mají trenéři hru soupeře pochopitelně detailně nastudovanou. „Nejproduktivnější hráč soupeře Marek Kalus je na první ligu bezpochyby nadstandardní hokejista. Marek Sikora je zkušený útočník. Je tam spousta dalších hráčů, kteří nastupují ve WSM lize delší dobu, mají tam dost odehráno a ví, o čem to je,“ respektuje Rob kvalitu čtvrtfinálového soupeře.

Největší oporou Havířova je ale gólman Martin Růžička, jenž přišel na hostování z Pardubic a nahradil na tomto postu českobudějovického Ondřeje Bláhu. Ten se naopak vrátil do svého mateřského klubu. „Je to extraligový brankář, který nejvyšší soutěž nějaký čas chytal. Individualit je v kádru soupeře skutečně dost, ale věřím, že se na ně dobře připravíme,“ ujistí. „Uvědomujeme si důležitost okamžiku. Play off je jiná soutěž, která právě teď začíná.“

Že je Havířov nejvzdálenějším protivníkem v soutěži, trenéři ani mužstvo neřeší. „Pojedeme už o den dřív v pátek. Třebíč by samozřejmě byla blíž, ale to neřešíme. V play off se nemá cenu vzdáleností vůbec zabývat. V žádném případě,“ jen mávne rukou.

Poslední zápas základní části v Přerově Motor prohrál 3:5, ale v tomto utkání už nešlo prakticky o nic, a tak zůstaly doma všechny největší opory. „Chtěli jsme v Přerově odehrát zápas v tempu. Pozice v tabulce ale byly jasné, tak jsme chtěli dát větší prostor i dalším hráčům. Jak se chovají v situacích, kdy vedle sebe nemají starší spoluhráče. Výsledek výrazně ovlivnila druhé třetina, kterou jsme prohráli 0:4. Přesto jsme neodehráli špatný duel a odnesli jsme si z něj řadu poznatků,“ chválí si asistent i přes nepříznivý výsledek.

Rozpoložení týmu však po předcházejících nepovedených výsledcích není ani zdaleka ideální. „Říká se, že před play off se udělá tlustá čára. To by chtěl každý, ale všechno je to o dlouhodobější práci. Rádi bychom navázali na úspěšnou třetí čtvrtinu soutěže,“ přeje si.

Robovi neuniklo, že na internetových portálech se polemizuje o tom, zda je Motor v hluboké krizi. „Beru to tak, že oslnivá forma v základní části nerozhoduje play off. Na hráče i celý tým je samozřejmě velký psychologický tlak, protože pohodu jsme neměli. Ale play off všechno mění. K ničemu by nám nebylo, že jsme hráli skvěle v základní části, pokud bychom neuspěli v play off,“ má jasno.

Z týmu už je v kabině cítit, že vrchol sezony je tady. „Hráči si dobře uvědomují, o co jde. Jsme rádi, že už to začíná,“ usměje se Rob.