Před přestávkou nabrali především díky návratu k poctivým a bojovným výkonům Jihočeši velice dobrou formu a z posledních devíti zápasů sedmkrát slavili vítězství. Ten úplně poslední duel na Kladně jim ale dost hrubě nevyšel a ani ne tak porážka 1:3, ale hlavně nepovedený výkon, ležel trenéru Peteru Draisaitlovi dlouho v žaludku.

Když se k tomu přidala i poměrně početná marodka, tak nebylo divu, že reprezentační přestávku uvítal. „Pauza pro nás byla důležitá a potřebovali jsme ji," souhlasně přikývne. „Musíme se dobře připravit na finální fázi celé sezony," dodá.

Přestávka měla v podání Draisaitlova týmu už klasický průběh. Po utkání na Kladně minulou neděli následovalo v pondělí volno, poté dva dny intenzivních dvoufázových tréninků, třídenní volno a od neděle už mužstvo najelo na klasický extraligový tréninkový rytmus. „Úterý a středa byly pro kluky opravdu velice náročné. Nabruslili toho skutečně dost. Potřebovali jsme do nich dostat hodně ledu," usměje se kouč.

Odmítne ale, že by se jednalo o nějaké dohánění kondice. „Teď už není co dohánět. Jde hlavně o to, zůstat v pohybu a být na nadcházející důležité zápasy dobře připraveni," zdůrazní.

Trenér se také ještě v kabině vrátil k nepovedenému poslednímu utkání na Kladně. „Samozřejmě jsme o tom mluvili a podíváme se na něj na videu. Na Kladně jsme toho strašně málo vytvořili. Naprosto zbytečně jsme tak ztratili důležitý zápas. Nepředvedli jsme takový výkon, jaký byl potřeba."

Pozitivní je, že se pomalu začíná vyprazdňovat poměrně početná marodka. Do hry by už měli naskočit obránce Jank a také útočníci Podlešák s Luňákem.  Rychle se blíží také návrat slovenského beka Mikuše, který od začátku sezony nehraje kvůli operovanému kolenu. „Vypadá to lépe, ale stále ještě není jasné, kdy bude moci nastoupit," brzdí Draisaitl předčasný optimismus.  Podobná je situace i v případě útočníka Soudka.

K dispozici proti Chomutovu ještě nebudou mladý obránce Prokop ani další forvardi Škoda a Kohn. Naplno už se naopak připravuje náhradní gólman Sáblík. S největší pravděpodobností až do konce sezony bude mimo hru obránce Kolarz.

V dobré pohodě se vrátil ze Švédských her gólman Jakub Kovář. Odchytal sice jen poslední duel naší reprezentace s Ruskem, ale vedl si znamenitě a měl výrazný podíl na vítězství našeho týmu nad silnou sbornou 2:1. „Viděl jsem ten zápas a Kuba chytal opravdu velmi dobře. To je pro nás určitě pozitivní, ale důležité je, jak budeme hrát my. Musíme se herně zlepšit a nemůžeme jenom čekat, že Kuba v brance všechno pochytá," apeluje na Kovářovy spoluhráče. „Poslední dva zápasy venku na Spartě a na Kladně právě takhle vypadaly. Vůbec jsme nehráli a jen doufali, že nás Kuba zachrání. Tam jsme nepředvedli nic."

Ve středu čeká na Mountfield nováček z Chomutova, kterému sice patří až poslední příčka v tabulce, ale Jihočechům se na něj vůbec nedaří. Ve všech třech dosavadních vzájemných duelech odešli poraženi a vytěžili z nich jediný bod v domácím utkání po porážce 1:2 po samostatných nájezdech. Draisaitl však žádný komplex ze Severočechů nemá. „To se tak v sezoně stává. Třeba s Pardubicemi jsme letos čtyřikrát vyhráli za tři body. Nemyslím si, že bychom měli mít právě s Chomutovem nějaký větší problém," míní. „Z různých důvodů jsme proti nim neodehráli dobré zápasy a proto jsme také body ztratili. Třikrát jsme s nimi prohráli a teď musíme něco změnit, abychom naopak uspěli."

Trenér počítá s tím, že nováček přijede především s urputnou obranou, ze kterých bude vyrážet do rychlých brejků.  „Nesmíme se nechat nalákat do nějakého nesmyslného útočení. Na to oni budou čekat. Mají dost hráčů, kteří tyto situace dokáží využít. Sice se samozřejmě budeme snažit na domácím ledě dostat soupeře pod nějaký tlak, ale na druhou stranu nesmíme propadávat, aby se soupeř nedostával do přečíslení. To se nám stávalo právě v těch předcházejících zápasech s Chomutovem," zdůrazňuje Peter Draisaitl.