Domácí udělali změnu na postu brankáře, kde Kváču nahradil Strmeň. Navíc se museli obejít bez tria marodů Čermák, Heřman a Bradley. Do čtvrtého útoku tak nasadili obránce Kachyňu a poprvé v kariéře i juniory Hrubce s Vaculíkem. V brance soupeře byl exbudějovický Bláha.

Dlouho to v první třetině nebyla zrovna strhující podívaná. Z obou stran byla k vidění řada nepřesností, hra neměla tempo a oslabení domácí se dlouho nemohli dostat k tradičnímu tlaku. „Začátek byl z obou stran hodně opatrný. Bylo důležité, že jsme dokázali ubránit dvě oslabení soupeře,“ konstatoval útočník Motoru Martin Heřman, kterého nepustilo do hry zranění.

Jeho spoluhráči zabrali až v závěru třetiny. Nejprve Bláhu pohotovou střelou propálil M. Novák a krátce poté se tvrdou střelou prosadil obránce Pavlin. „První gól byl hrozně důležitý. Druhý jsme dali víceméně do kabiny. Mělo by nám to pomoci do druhé třetiny,“ chválil si Heřman.

Po změně stran si domácí zahráli minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, ale byl to v jejich podání naprostý zmar. Bláhuv brance soupeře prakticky neohrozili…

Lucie Krauskopfová a fenka Kessy
GLOSA: Kessy a Lucie Krauskopfová píší ze Švédska

Diváci se dočkali až v polovině zápasu, kdy Gilbert ukázkovou nahrávkou našel obránce Pýchu, který si vzpomněl na své mládežnické začátky v roli útočníka a samostatný nájezd zakončil ukázkovým bekhendovým blafákem.

O dvě minuty později to bylo už 4:0. Do odraženého kotouče se opřel Beránek a Babka usměrnil jeho tvrdý projektil za Bláhova záda počtvrté. Pátý gól přidal Kanaďan Gilbert, který obelstil Bláhu, pověsil kotouč pod jeho horní tyčku a zaznamenal svůj premiérový ligový gól v českobudějovickém dresu.

„Ovládli jsme hru v soupeřově třetině a Havířov už nekladl větší odpor. Využili jsme šance a zaslouženě vedeme 5:0,“ zhodnotil Heřman povedenou druhou třetinu.

Ve třetí části tempo hry výrazně opadlo. Ale nebylo divu. Zápas byl rozhodnutý a myslích domácích hráčů byl pochopitelně i následný zápas s Litoměřicemi. Havířov naopak vypadal naprosto smířeně, takže se utkání spíše jen dohrávalo.
Menší koncentrace domácích hráčů využil Havířov alespoň k čestnému úspěchu. V přesilovce připravil jinak pozorného gólmana Strmeně o čisté konto Pořízek.

Branky a nahrávky: 17. M. Novák (Gilbert, Endál), 18. Pavlin (J. Doktor), 31. Pýcha (Gilbert, Zd. Doležal), 33. Babka (Beránek, Plášil), 37. Gilbert (M. Novák, Endál) - 51.Pořízek (Gřeš, Maruna). Vyloučení: 7:5, využití: 0:1. Rozhodčí: Barek, Veselý - Maštalíř, Pechánek. Diváci: 5023.
ČEZ Motor: Strmeň – Fillman, Kutlák, Pavlin, Pýcha, Plášil, Vydarený – Endál, Gilbert, M. Novák – Zd. Doležal, Přikryl, Šimánek - Babka, Dančišin, Beránek - J. Doktor, Hrubec, Kachyňa - Vaculík. Trenéři Prospal a Totter.

Hlasy trenérů - Václav Prospal (Motor): "Chtěli jsme do zápasu dobře vstoupit, ale to se nám absolutně nepovedlo. Prvních deset minut nás Havířov přehrával. Jako kdyby na nás ještě ležel stín závěru posledního zápasu v Třebíči. Pomohl nám první a po něm rychlý druhý gól. Zápas definitivně zlomila naše třetí branka. Pořád ale máme hodně zbytečných vyloučení a mrzí mě inkasovaný gól. Náš brankář by si vychytanou nulu zasloužil. Nadále se trápíme v přesilovkách. Především pět na tři jsme sehráli opravdu špatně."

Jiří Režnar (Havířov): "Vstoupili jsme do zápasu dobře, ale srazil nás první inkasovaný gól. Když jsme inkasovali podruhé, tak naše mladé mužstvo ztratilo morál. Těžko hráčům něco vytýkat. Hráli jsme proti nejlépe organizovanému týmu v soutěži."