Aktuálně se na začátku závěrečné čtvrtiny základní části extraligy nachází váš tým na nepostupové jedenácté příčce tabulky. Jak jste spokojeni po sportovní stránce s dosavadním průběhem sezony?
Úplně spokojeni určitě být nemůžeme. Sezona pro nás začala dost nešťastně. Tým byl nějak poskládaný, ale na začátku extraligy přišla zranění, která měla na výkony i výsledky negativní vliv. Do vývoje sezony nám pak nahrála výluka v NHL. Měli jsme čtyři posily a byli to hráči, kteří nahradili dlouhodobé marody. Začali jsme v té době výrazně bodovat, i když ani to nebylo jednoduché období a rozhodně to nebylo tak, že bychom bodovali v každém zápase. Střídaly se tam série vítězství i porážek. S aktuálním jedenáctým místem určitě spokojeni být nemůžeme i vzhledem k tomu, že jsme tady delší čas měli čtyři hráče z NHL. I z tohoto pohledu to není úplně optimální umístění.

Předpokládám, že vaším cílem zůstává účast v předkole play off?
Samozřejmě. Naším cílem je jednoznačně desáté místo a děláme všechno, abychom se do desítky a tím předkola play off dostali. Dobře ale víme, že to bude složité a těžké. Napovídá tomu složení týmů, které s námi o desítku bojují. Ať už jsou to Vítkovice nebo Pardubice. Zezadu nás pak stíhají Liberec, Chomutov a Karlovy Vary. Že by se k nám propadl někdo z horních pater tabulky, to není pravděpodobné. Odpoutala se od nás Sparta, která spíše míří do první šestky. Určitě to bude ještě hodně složité.

V lednu definitivně končí možnost posilování kádru. Ze Slovenska jste přivedli odchovance Vladimíra Škodu. Sledovali jste ho už delší dobu?
Ano. Vláďa Škoda patří k našim kmenovým hráčům a delší dobu ho sledoval sportovní úsek našeho klubu. Ve slovenské extralize působí více hráčů, se kterými by se potenciálně dalo jednat o možném příchodu k nám. Škoda patřil v Žilině k velice produktivním hráčům. Žilina už je ve slovenské lize zachráněná a dostali jsme informace, že by mohlo dojít k dohodě. Proto jsme se Škodou začali jednat, aby doplnil náš kádr. Především k vysoké produktivitě, kterou na Slovensku předváděl.

On sám měl zájem o návrat do mateřského klubu?
Určitě. Je mu devětadvacet let a chtěl si ještě zahrát extraligu  doma v Budějovicích. Tuto možnost uvítal a domluvili jsme se, že u nás bude působit do konce letošní sezony. Co bude dál, se uvidí. To bude záležet především na jeho výkonech i na dohodě obou stran.

Nejvíce vás však tlačí bota v obraně. Rýsuje se příchod některého zkušeného zadáka?
S obránci je v extralize obecně obrovský problém. Nejsme to jenom my, ale spousta mančaftů shání kvalitního beka. Na domácím trhu pro nás asi nepřichází nikdo v úvahu. Nějaký přestup v rámci extraligy je jen málo pravděpodobný. Proto se rozhlížíme i po okolí a nějakého beka bychom rádi do konce ledna získali.

Útočník Škoda a jeden obránce. Tím by posilování pro letošní sezonu skončilo?
Ano. Tím by doplnění kádru pro rozhodující část sezony mělo skončit.

Budete pro případ nějakého většího množství zranění vyřizovat pro jistotu také nějaké střídavé starty z první ligy?
Máme nějaké hráče v první lize v Písku, kam můžeme sáhnout. Že bychom ale dělali střídavé starty v nějakém masovém množství, to určitě ne. Z Třebíče jsme stáhli Stanislava Dietze pro doplnění obranných řad a ve hře jsou kluci z Písku. Tam bychom jednali o střídavých startech.

Narazil jste na prvoligový Písek, se kterým jste chtěli před sezonou navázat úzkou spolupráci. Ta se ale zatím moc nedaří. Kde jsou hlavní příčiny?
Spolupráce s Pískem skutečně nefunguje tak, jak jsme  si před sezonou představovali. Hlavní důvod je zřejmě v tom, že Písek spolupracuje nejen s námi, ale hlavně s Plzní a také Kladnem. Nastupuje tam řada hráčů právě z těchto dvou klubů a spolupráce skutečně není na takové úrovni, jakou jsme chtěli mít. Bude to náš úkol pro další sezonu, abychom našli některý tým z první ligy, se kterým bychom mohli úzce spolupracovat. S tím, jak to funguje s Pískem, bohužel spokojeni být nemůžeme. Navíc se Písek pohybuje ve spodních patrech tabulky první ligy a naši hráči tam nedostávají prostor.

Minimálně výměnami hráčů jste se orientovali v poslední době spíše na Mladou Boleslav?
Spolupráce s Boleslaví se navázala spíše díky dobrým vztahům s naším bývalým trenérem Františkem Výborným. Tam jsme využili možnosti nějakých střídavých startů. V době našich problémů s brankáři nám půjčili Lakosila a pokračovalo to obráncem Tomanem. Z naší strany v Boleslavi odehrál několik zápasů Ruda Červený. Bylo to ale postavené spíše na dohodě než na nějaké koncepční práci.

Hodně se hovořilo o podzimním  odchodu zkušeného centra Pavla Kašpaříka do Plzně. Nepovažujete zpětně tento krok za chybu?
Byla to věc, o kterého rozhodovalo sportovní vedení klubu. Pavel Kašpařík neodváděl vzhledem ke své kvalitě a zkušenostem takové výkony, které se od něj očekávaly. Dohodli jsme se, že potřebuje spíše nastartovat někde jinde. Proto odešel. Jestli to byla chyba, to se teprve ukáže. Je možné, že nám jeho zkušenosti budou chybět. V každém případě u Pavla Kašpaříka v době, kdy odcházel, nebyly v souladu jeho předváděné výkony a zkušenosti s cenou. To byl hlavní důvod jeho odchodu.

Jaká je aktuální finanční situace klubu? Hovoří se o zpožděných výplatách směrem k hráčům. Mohl byste se vyjádřit k tomuto tématu?
Finanční situace je v letošní sezoně velice složitá. Ale netýká se to jenom Budějovic. Obecně to mají hokejové kluby v dnešní době hodně těžké. Musíme poděkovat všem sponzorům. Těm velkým i těm menším, že s námi i v takhle těžké době spolupracují. Oproti minulému roku se finanční situace v tom letošním nezlepšila. Již několik sezon zpátky, a to se týká i dalších extraligových klubů, je tady problém s platební morálkou klubu vůči hráčům. Nějaké zpoždění závazků vůči hráčům tady je, ale myslím si, že se nejedná o nic dramatického ani neobvyklého v naší extralize.

Nemělo by se tedy jednat o nic, co by ovlivňovalo výkony hráčů na ledě?
Jsem přesvědčený, že ne. Hráči jsou o situaci průběžně informováni, takže by to nemělo mít žádnou souvislost s jejich výkony na ledě.

Více než dva měsíce jste měli v kádru čtyři hráče z NHL. Nečekali jste, že se to více odrazí na zvýšených návštěvách domácích zápasů?
Divácké návštěvy jsou pro mě v letošním roce trochu zklamáním. Zůstali jsme zhruba na průměru předcházející sezony, přestože jsme posílili tým o čtyři hráče z NHL. Domnívali jsme se, že se návštěvy v průměru zvednou. Bohužel k tomu nedošlo a průměr zůstal na úrovni z minulého roku. Vyprodáno bylo pouze na dva zápasy, ale to bylo pokaždé s Kladnem a  byla to především zásluhou Jaromíra Jágra, který dokázal vyprodat stadiony všude. Návštěvy jsou trochu zklamáním. To si musíme přiznat.

Kolik letos činí průměrná návštěva na domácích extraligových zápasech?
Pohybuje se mezi 4200 až 4300 diváků.

Od letošní sezony se fanouškovský kotel posunul za brankou o patro výš. Má to pozitivní vliv na atmosféru zápasů?
Myslím si, že ano. Přesunutí kotle určitě svůj význam mělo. Atmosféra se zlepšila tím, že kotel je více slyšet. Jinak je ale kulisa zápasů taková klasická budějovická. Byť se kotel snaží vždy i za nepříznivého stavu, tak zbytek hlediště k nějakému většímu fandění nestrhne. Jedinou výjimkou byla předvánoční výhra nad Kladnem, kdy na stadionu panovala úžasná atmosféra. To byla paráda a lidi se opravdu bavili. Bohužel to neumíme nastavit tak, aby taková atmosféra byla i na dalších utkáních.

Českobudějovický hokej v těchto dnech slaví pětaosmdesáté narozeniny. Co chystáte v rámci tohoto jubilea na páteční extraligový duel s Litvínovem?
Pro nás je to významné datum, které chceme nějakým způsobem v rámci možností klubu oslavit. Páteční zápas s Litvínovem odehrajeme v retro dresech Motoru. Pro ty jsme se rozhodli, protože v nich klub nastupoval v nejdelším období v historii. Jsou to žluté dresy s červeným nápisem Motor na hrudi a s červenými kalhotami. Součástí slavnostního ceremoniálu bude i vyvěšení ke stropu haly dresu žijící legendy českobudějovického hokeje Františka Vacovského, jenž byl nedávno uveden také do Síně slávy českého hokeje.

Pozvete také další výborné bývalé hráče?
Ano. V nejbližší době chystáme setkání s bývalými významnými hráči a funkcionáři klubu.