Jako každoročně i letos dodržel klub tradici a retro duelem oslavil tentokrát tu nejvýznamnější událost v dějinách klubu, kterou byl zatím jediný mistrovský titul z roku 1951.

Domácí celek nastoupil ve slušivých dobových černooranžových dresech opět se Strmeněm v brance (alespoň na střídačce už byl připraven uzdravený Čiliak), ale pouze s pěti obránci (Lytvynov byl do konce sezony vyřazen z kádru) a jedenácti útočníky (P. Novák se chystá odcestovat do zámoří).

Hosté nechali jen na střídačce strakonického rodáka Saláka a pozici v brance zaujal, další Jihočech Horák vedl první útok. V sestavě naopak chyběl Forman, který na jihu Čech úspěšně hostoval.

Oboustranně svižný a tak trochu bezstarostný úvod zápasu vyústil v sedmé minutě ve vedoucí gól Sparty. Domácí obrana nechala na kruhu volného Košťálka a ten zamířil přesně do horního růžku Strmeňovy klece.

Hokejová kvalita byla jednoznačně na straně Sparty, což nemohla zpochybnit ani první přesilovka zápasu, kterou dostali k dispozici Jihočeši. Větší šanci měli až po jejím skončení. Vydarený našel v ideální pozici Gilberta, ale ten Machovského nepropálil. Podobně dopadl o chvilku později ve stejné situaci i Doležal.

Půl minuty před první sirénou to ale přišlo. Zkušený matador Vydarený, jenž v neděli ukončí svou bohatou kariéru, zachytil kotouč na modré čáře a svůj výpad zakončil přesnou střelou pod horní tyčku.

„Bohužel jsme inkasovali první gól, ale potom jsme převzali tempo zápasu a vytvářeli si příležitosti. Vyrovnali jsme zcela zaslouženě. Sparta je dneska určitě hratelným soupeřem,“ hodnotil první třetinu ještě před svým odletem do zámoří útočník Motoru Pavel Novák.

Hratelná Sparta sice byla, ale hned po změně stran dala hrozně laciný gól. Kudrnovo bekhendové nahození z brankové čáry skončilo nečekaně ve Strmeňově brance. „To snad ne,“ jen si hlasitě na střídačce povzdechl trenér Václav Prospal.

Smolný gól jako obvykle zatřásl s psychikou domácího celku, který brzy inkasoval i třetí gól. Byl to znovu Kudrna, ale tentokrát se trefil už výstavní dělovkou z voleje – 1:3. Na ledě už pak bylo jen jedno mužstvo. Další gól přidal z přesilovky střelou od modré Košťálek, Jandus nastřelil tyč a Buchtele dokonce ve vlastním oslabení břevno.

„Začátek druhé třetiny nás bohužel nezastihl v nejlepším rozpoložení. Brzy jsme inkasovali a Sparta pak přidala další góly a trefovala tyčky. Až naše přesilovka tlak hostí trochu přibrzdila, ale nezastavila,“ musel po skončení druhého dějství uznat Pavel Novák.

Ve třetím dějství Pražané očividně sundali nohu z plynu a domácí přece jen ještě vstoupili do děje zápasu. Plášil zpoza branky Doležala a ten zavěsil neomylně pod břevno – 2:4.

Favorit však žádné komplikace připustit nechtěl. Kudrna vysunul Rouska a ten své sólo zakončil mezi Strmeňovy betony. Dvořáček a v závěru zápasu v přesilovce Řepík pak upravili na konečných dost krutých 2:7.

Branky a nahrávky: 20. Vydarený, 46. Zd. Doležal (Plášil, R. Přikryl) – 7. Košťálek (Sukel, Dvořáček), 21. A. Kudrna (Němeček), 25. A. Kudrna (Sobotka, Tomášek), 30. Košťálek (Sobotka, Horák), 49. Rousek (A. Kudrna, Horák), 51. Dvořáček (Sukel, Němeček), 59. Řepík (Dvořáček, Horák). Vyloučení: 3:3, využití: 0:2. Rozhodčí: Úlehla, T. Veselý – Ganger, D. Klouček. Bez diváků.

Motor: Strmeň – Plášil, Vydarený, Slováček, Štencel, Kubíček – Holec, D. Voženílek, Jonák – Zd. Doležal, Toman, M. Novák – Gilbert, R. Přikryl, M. Beránek – Karabáček, Alderson. Trenéři Prospal a Totter.

Sparta: Machovský – Košťálek, Polášek, M. Jandus, Němeček, O. Němec, T. Dvořák, Kalina – Řepík, Horák, Rousek – Sobotka, Tomášek, A. Kudrna – Říčka, Pech, Buchtele – Dvořáček, Sukel, Zikmund. Trenéři Hořava a Jandač.

Hlasy trenérů - Václav Prospal (Motor): "Odehráli jsme velmi dobrou první třetinu. Ve druhé jsme ale dostali laciné góly a výsledek vyzněl jednoznačně pro soupeře."

Josef Jandač (Sparta): "Jsme rádi, že jsme vyhráli. Zápasy se soupeři ze spodní poloviny tabulky nám moc nevycházejí. Budějovice jsou ve složité situaci, ale nic nebalí a zadarmo nám nic nedaly. Naštěstí jsme utkání zvládli."