Takový propadák čekal asi jen málokdo. Mužstvo vyhrálo poslední čtyři přípravné zápasy a velice dobře zvládlo i soutěžní premiéru s Benátkami nad Jizerou (5:1). Na Vysočině přišlo o to drsnější vystřízlivění. „Ať je to jak chce, tak je to porážka a konečné skóre vypadá hrozně. Za to se nemůžeme nijak schovat,“ staví se k porážce čelem trenér Václav Prospal.

Právě slušné výkony v přípravě i dobře zvládnutý vstup do soutěže mohly jeho tým částečně ukolébat. „Do zápasu jsme šli s tím, že se nám nemůže nic stát. Tomu plně věřím. Že sedíme na hrušce, přijedeme do Jihlavy a vybrakujeme tým, který ještě loni hrál extraligu. Ale tak to prostě nefunguje,“ zlobí se.

Jihlava naopak v úvodním kole soutěže prohrála v Přerově a dokázala se z této porážky poučit. „Dukla tam dostala během osmi minut druhé třetiny čtyři góly a bylo po zápase. Pak už to nechytili. To pro ně byla velká lekce,“ všiml si trenér.

Jeho svěřenci na Horáckém stadionu propásli vstup do utkání. „První polovinu jako bychom tam vůbec nebyli,“ kroutí hlavou. „Dělali jsme hloupé fauly a přišli jsme o hráče kvůli osobní nedisciplinovaností,“ připomíná vyloučení Martina Heřmana do konce zápasu hned v úvodní třetině.

Po první třetině vedli domácí 2:0, ale z pohledu Jihočechů ještě nebylo nic ztraceno. „Jdete do druhé třetiny s tím, že pořád ještě zbývá čtyřicet minut a chcete s tím něco udělat. Ale dostanete hned na začátku druhé části třetí gól a navíc hrajete pořád v oslabení,“ měl tentokrát Prospal ke spokojenosti opravdu hodně daleko.

Jeho tým inkasoval třikrát při přesilovce soupeře a jednou při vlastní početní výhodě. „Prohrát minizápas speciálních formací 0:4, to je tragédie. Pak nemůžete chtít vyhrát. Že jsme dostali sedmičku je odraz toho, jak jsme se představili jako tým. Nebo přesněji v první polovině zápasu spíše nepředstavili. V první třetině jsme měli maximálně dvě dobrá střídání. Je pro mě záhada, proč tomu tak bylo,“ divil se trenér ještě den po utkání.

Právě duel v Jihlavě měl být pro jeho tým první vážnější zkouškou, ve které ale propadl. „Ano. Je to tak. Nechci shazovat Benátky nebo jiné soupeře, ale tohle pro nás byl první ostrý test v regulérní sezoně. Proti soupeři, se kterým bychom mohli bojovat. Tohle ale bylo špatné. Nejde ani tak o Jihlavu. Největším soupeřem jsme my sami sobě. Jde o to, jak k utkání přistupujeme. A to padá na mou hlavu,“ dobře si uvědomuje.

Hosté inkasovali na začátku každé třetiny. O nějaké menší koncentrovanosti však Prospal nechce ani slyšet. „Pokud mi někdo řekne, že hráč není koncentrovaný na začátek zápasu, tak ať jde do háje. To je přece jeho práce,“ důrazně odmítne. „Při prvním gólu při naší přesilovce přebruslí domácí hráč dva naše, kteří se mají vrátit a pomoct bekovi. Ti se na to vykašlou a najednou má soupeř z ničeho nájezd. Takhle to bylo pořád. Někde jsme byli, ale nebyli. Na půl cesty. Ve třetí třetině nám to tam sice napadalo, ale alespoň jsme trochu začali hrát.“

Po čtvrtém gólu na začátku třetího dějství šel z branky Strmeň a nahradil ho junior Svoboda. „Dá se polemizovat o třetím gólu, ale Strmič do této doby chytal výborně. Porážku není třeba házet na něj. Proč však nedat šanci Danovi Svobodovi, když je skóre 4:0. Nebylo to ale tak, že už jsme chtěli zápas jenom dohrát. Zkusili jsme power play, hráli jsme chvíli šest na tři. Musíte však dát nějaký gól, jinak se do utkání prostě vrátit nemůžete,“ jen pokrčí rameny.

Porážka 0:7 je nepříjemná, ale je třeba už se nachystat na další zápas se Slavií. „Sluníčko zase vyšlo a je nový den,“ poprvé se v rámci hodnocení zápasu usměje. „Sami jsme si to navařili, tak si to také musíme vyžrat. Je třeba spadnout z hrušky dolů, protože tak dobří zase nejsme. To si musíme uvědomit a začít sami od sebe. Je na nás, abychom si to v kabině vyřešili sami,“ zdůrazní.

V duelu se Slavií se dají očekávat změny v domácí sestavě. „Na to je ještě brzy. Ale máme tady kluky, kteří makají na tréninku, mají za sebou dobrou přípravu, chtějí hrát a čekají na svou šanci. Sedneme si, probereme to a uděláme nějaké rozhodnutí. Někomu se to možná nebude líbit, ale je na každém, jak se popere o své místo v sestavě,“ vzkazuje do kabiny.

PROHRA. Motor na Duklu nevyzrál ani podeváté v řadě
Hokejisté Motoru se z Vysočiny vrátili s debaklem