Prohra v Jihlavě není žádnou tragédií, přesto zamrzela. „Opět jsme venku měli špatný začátek. Proti Jihlavě, která hrála svůj urputný obranný hokej, jsme neproměnili šance a těžko jsme se prosazovali. Nezvrátili jsme nepříznivý vývoj zápasu," posteskl si asistent trenéra Motoru Martin Štrba.

Klíčovým pro vývoj duelu byla už 5. minuta, ve které hosté inkasovali v průběhu pouhých čtyřiadvaceti vteřin dvě branky. První gól padl po střele od modré, druhý po dorážce. „Z naší strany to byla špatně sehraná standardní situace. Čistě prohrané vhazování v našem obranném pásmu a pak dorážka. Byla to osobní chyba našeho hráče," okomentoval Štrba rychle inkasovaný druhý gól.

Začátky venkovních zápasů jsou problém, který se Jihočechům nedaří odstranit. „Máme je špatné a většinou nám utečou. V domácích zápasech nám výrazně pomohou diváci a vstupy do utkání zvládáme mnohem lépe," všiml si asistent. „Přitom v Jihlavě ale byla také výborná atmosféra a spousta našich fanoušků. Je to všechno o koncentraci hráčů. I při zápasech venku děláme společné rozcvičky, trošku jsme změnili systém hry pro venkovní duely. Nastartování si ale musí v hlavě udělat každý hráč sám. Být koncentrován na zápas od té doby, kdy autobus zastaví před soupeřovým zimákem," apeluje na své svěřence.

Přestože jeho týmu nevyšel vstup do utkání a prohrával rychle 0:2, možností otočit zápas měl spoustu. Soupeře výrazně přestřílel v poměru 43:24. „Měli jsme velký tlak. Jihlava prakticky jenom bránila, vyhazovala puky a blokovala v úzkém bloku. Těžko jsme se přes to prosazovali. Možná nám chyběl i kousek štěstí. Proti takovému celku je třeba jít do vedení, aby musel hru trochu otevřít," dobře si českobudějovický asistent uvědomuje.

Koncovka je obecně problémem jeho mužstva. Více než tři góly totiž nastřílelo naposledy 21. září proti Frýdku – Místku. Jinak sice vyhrává, ale na velmi malý počet gólů. „S tím souhlasím. Je to téma, které stále řešíme a věnujeme mu na tréninku řadu cvičení. Snažíme se do kluků dostat větší pohotovost a chladnokrevnost v koncovce, která nám chybí," je si vědom.

Podle Štrby se dá na koncovce zapracovat právě především na tréninku. „Pokud si kluci uleví v tréninku, kde na ně není takový tlak, tak potom přijde zápas a ta vteřina jim tam chybí. Už včas nevystřelí, objeví se tam soupeřova hokejka. Musí to nastartovat už v tréninku. Cvičení se snažíme dělat tak, aby co nejvíce simulovala zápas, i když trénink samozřejmě není zápas. Ale pokud půjdou i na tréninku do koncovky tak, jak mají, tak se to projeví i v utkáních. Pohotovost i chladnokrevnost v koncovce nám chybí," konstatuje Štrba.

Jihlavská Dukla svým zarputilým výkonem opět potvrdila, že bude patřit k aspirantům na nejvyšší příčky. Štrba přikyvuje, i když z jeho slov je cítit, že po hokejové stránce ho Dukla nějak moc nenadchla. „Tím hokejem, který Dukla hraje, je samozřejmě nepříjemná. Její hráči hodně bruslí a hrají do těla. Důsledně brání a velmi dobře jim chytá gólman. Neřekl bych však, že nás Jihlava nějak hokejově přehrála nebo zatlačila. Ale dodržováním systému hry a urputností je hodně nepříjemná," uznal.

Motor sice okusil porážku po pětizápasové vítězné šňůře, přesto se Štrba s porážkou smiřoval jen velmi nerad. „Chceme vyhrát každý zápas a nedělat chyby, které jsme udělali. Porážka vždycky mrzí. Zvlášť, když má zápas nějaký průběh. Rozhodně bych neřekl, že nás domácí nějak přehráli. Body jsme jim zase spíše darovali. Naším přístupem body zbytečně odevzdáváme," zlobí se.

Ve středu čeká Jihočechy Třebíč a doma budou chtít udržet stoprocentní bilanci. „V Třebíči jsme odehráli náš letos asi nejhorší zápas. Podíváme se na to na videu. Co jsme tam udělali za chyby a jak hrál soupeř. Je to ale hodně podobné. Většina týmů sem přijede bránit a je to jenom o tom, jak rychle se nám podaří dát góly. Je třeba využívat šance, potom se nám bude hrát lehčeji. Pokud to bude delší dobu 0:0, tak je to pak vždycky těžké," upozorňuje Štrba.

Třebíč zatím svými výkony zůstává malinko za očekáváním. „Asi ano," souhlasí asistent. „Ale nevím, jaké si dali před sezonou cíle. Třebíč vždycky hrávala v popředí tabulky. Moc ale soupeře nesledujeme. Soustředíme se hlavně na náš výkon," zdůrazní.

Trenéři určitě nemohou počítat s obráncem Jánem Muchou (zlomené žebro), ale absencí bude asi bohužel víc. „Ještě uvidíme, co nám řeknou lékaři. Teprve podle toho uděláme sestavu," nechce Martin Štrba z taktických důvodů prozrazovat konkrétní hráče, kteří zřejmě zůstanou na marodce.