Výhra domácích byla zasloužená, to je třeba objektivně uznat. První třetina patřila jednoznačně jim. Na střely na branku ji vyhráli 10:2 a jen díky výbornému Hrachovinovi v brance byl stav pouze 1:0. „Neměli jsme úplně ideální vstup do utkání,“ připustil i českobudějovický trenér Jaroslav Modrý.

Nápor Škodovky pokračoval i v úvodu druhého dějství. Ale průběh zápasu změnil vyrovnávací gól kapitána Milana Gulaše, když opět prokázal své šikovné ruce a bekhendovým blafákem zasunul kotouč za Pavlátova záda. „Výbornou druhou třetinou jsme se vrátili do zápasu. Vyrovnali jsme skóre a měli jsme plno šancí. Tam kdybychom trochu odskočili a přetáhli vedení na naši stranu, tak byl asi konečný výsledek úplně jiný,“ je kouč přesvědčený.

Jenže jeho tým si podrazil nohy úplně sám. Obránce Petr Šenkeřík chyboval, musel faulovat a bylo zle. Z přesilovky dal nejlepší hráč domácích Michal Bulíř gól na 2:1 a po pouhé půlminutě přidala Plzeň i další branku. „Individuální chyba, vyloučení, poměrně laciný gól. To nás srazilo,“ posteskne si.

Zdeněk Doležal
Hrát za Spartu pro mě bylo splněním snu, tvrdí útočník Motoru Zdeněk Doležal

Ve třetí třetině už jeho tým neměl sílu s výsledkem něco zásadního udělat. „Měli jsme nějaký tlak, ale šance jsme zase nevyužili. Soupeř si to pohlídal a podržel ho i gólman. Plzeň odehrála kvalitní utkání a my jsme tahali za kratší konec,“ uznal.

Na plzeňské straně byla znát značná úleva. Škodovka totiž v letošním kalendářním roce vyhrála vůbec poprvé za tři body a hlídá si klíčovou čtvrtou pozici v tabulce. „Utkání jsme dobře začali, měli jsme pohyb a tlak do branky. Hráli jsme dobře na kotouči. Ale vytěžili jsme z toho jen jeden gól,“ hodnotil utkání jeden z plzeňských lodivodů Václav Baďouček.

Také on uznal, že ve druhém dějství byli lepší hosté z jihu Čech. „Na začátku druhé třetiny jsme měli velkou šanci navýšit naše vedení, ale bohužel jsme ji nevyužili a soupeř z brejku vyrovnal. Měl potom hodně šancí a druhá třetina byla z naší strany špatná. Ztratili jsme pohyb a zmatkovali jsme na kotouči. Že výsledkově vyzněla v náš prospěch, bylo velké štěstí,“ připustil. „Naše dva rychlé góly utkání zlomily.“

Kapitán Milan Gulaš dal v Plzni jediný gól Motoru.
Hokejisty Motoru připravily v Plzni o bodový zisk vlastní zbytečné chyby

V závěrečném dějství už Plzeň důležité body nepustila. „Ve třetí třetině jsme se vrátili k tomu, co jsme chtěli hrát. Přidali jsme ještě jeden gól a myslím si, že jsme nakonec zaslouženě vyhráli. Jsem za to moc rád, protože začátek letošního roku pro nás nebyl úplně ideální.“

Velkou oporou vítězů byl táborský odchovanec Dominik Pavlát v brance. „Chytal výborně,“ přikývne Baďouček. „Počítali jsme dopředu s tím, že ho do branky pošleme. Jsme rádi, že svou šanci takhle uchopil,“ ocenil.

Ačkoliv figuroval na zápasové soupisce, do hry v dresu Motoru nezasáhl obránce Jan Piskáček. „Na základě výsledků lékařského vyšetření, která nám dorazily před zápasem, do něj nebyl schopen nastoupit. Zkušeného beka čeká zřejmě zhruba desetidenní pauza.

V pondělí končí v extralize přestupní termín. Motor ale žádnou last minute přestupovou bombu zřejmě nechystá. „Nic konkrétního nehledáme. Ale jestli skutečně nikdo nepřijde, to bude jasné až prvního února,“ nechce předbíhat generální manažer klubu Stanislav Bednařík.