Bylo to sice šest proher, ale tři z nich byly na finálovém turnaji European Trophy v Rakousku. Trenér František Výborný sledování podobných sérií moc rád nemá. „Když nám novináři začnou počítat porážky, z toho jsem vždycky vyřízený a nejraději bych vám ty mikrofony rozkousal,“ usměje se před Silvestrem dobře naladěný kouč. „Hráči si ty výsledky ale samozřejmě uvědomují a na atmosféře v kabině to znát bylo,“ dodá už smířlivěji.

Před Vánoci prohráli jeho svěřenci dost nešťastně především zápas v Pardubicích. „Tam jsme měli k vítězství blízko. Vedli jsme a měli jsme i další šance, ale nedali jsme a naopak jsme dostávali lehké góly. To na mužstvo pochopitelně nepůsobí dobře. Podobné to bylo i se Spartou, se kterou jsme odehráli vyrovnaný zápas, ale dostali jsme laciné branky. Sami jsme přitom v první třetině neproměnili šance,“ připomíná zkušený kouč dvě předvánoční extraligové porážky. „Mrzelo nás to, protože to byla opravdu vyrovnaná utkání.“

V podobné situaci jako Jihočeši byl i Liberec, který před středečním vzájemným duelem prohrál dokonce sedm extraligových zápasů v řadě. „Byla tam určitá obava, že už to také musí zlomit. To bylo oboustranné. V kabině bylo cítit, že si kluci situaci uvědomují. Chtěli jsme hrát v Liberci zodpovědně odzadu a pokusit se dostat Kubu Kováře v brance zase do fazony. To se celkem povedlo. Kuba působil jistým dojmem a zezadu jsme hráli pozorně. Přiklonilo se k nám i štěstíčko, které nám chybělo v tom období před Vánoci. Je ale třeba také říct, že jsme mu šli naproti,“ zdůrazní kouč. „Bylo to důležité vítězství, které přerušilo nepříznivou sérii.“

Klíčovým momentem zápasu byla nevyužitá pětiminutová přesilovka ze strany Liberce. „To oslabení jsme odehráli aktivně a velice dobře. Pro psychiku soupeře to mělo negativní dopad a určitě to byl jeden ze zlomových momentů zápasů,“ přikývne Výborný.

Od výkonu v Liberci se mužstvo může odpíchnout do klíčové fáze základní části soutěže, protože Mountfield odehrál pod Ještědem skutečně velice solidní zápas. „Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Jak už jsem řekl, hrozně mě mrzí prohry v Pardubicích i se Spartou. Rozhodly o nic detaily. Pokud se nám ale něco podobného stane v play off, tak už to nejde vzít zpátky,“ varovně zdvihá ukazovák.

Vzhledem k účasti Vítkovic na Spenglerově poháru v Davosu Mountfield včera nehrál a má dlouhou osmidenní pauzu. „To je hrozné. Před Vánoci jsme hráli pět zápasů za týden, teď odehrajeme jedno utkání za devět dní a potom v lednu budeme hrát pořád. Nemá cenu nad tím žehrat, protože to bylo dané dopředu, ale samozřejmě bychom raději s Vítkovicemi hráli, protože v lednu bude těch zápasů skutečně hodně,“ posteskne si nad nevyváženou termínovkou.

Ještě více ale trenéra mrzí absence zraněného útočníka Martynka, jenž si z Liberce přivezl zlomenou vřetenní kost. „Sice mu to tam nepadalo, ale v první lajně se chytil a zlepšoval se. Uvidíme, na jak dlouho bude pryč, ale klidně může mít i po sezoně,“ obává se kouč nejhorší možné varianty.

Připraven ještě není ani další útočník Podlešák, jenž doléčuje rameno. „Rádi bychom udrželi Buriana a zařadíme juniora Švihálka. Potřebujeme mít širší kádr. Mužstvo je na hraně, co se týká počtu kvalitních hráčů. Pokud dojde k jednomu nebo dvěma zraněním, tak je to do něj velký zásah. To je naše největší přání do nového roku, aby se nám zranění vyhýbala,“ přeje si.

Výborný by se vzhledem k situaci nebránil posílení kádru, vedení klubu chce však situaci řešit z vlastních zdrojů. „Pak je ale třeba přehodnotit, jaké očekáváme výsledky. Směrem k play off, do kterého věřím, že se dostaneme, bychom měli mít širší lavičku, ale kvalitních hráčů. Nechci nijak snižovat naše juniory, ale pak není možné si stavět vzdušné zámky, že budeme první nebo druzí. To je třeba si jasně říct,“ uvítal by trenér případné posily.

S mužstvem momentálně trénuje prvoligový host z Písku obránce Němeček. „Za něj jsme rádi. Patří k našim lepším bekům,“ chválí Výborný, jenž by stál i o útočníka Buriana, jenž má střídavý start z Třebíče. „Je to jejich klíčový hráč, takže není jednoduché ho získat,“ je si vědom. „O Burianův přestup k nám budeme usilovat. Němeček je hráčem Písku a máme ho na střídavý start. Do Písku za něj pošleme hráčskou kompenzaci. Zřejmě Dvořáka nebo Kolarze,“ doplňuje sportovní manažer klubu Josef Zajíc.

Přání do roku 2012 má František Výborné jednoduché: „Hlavně bych chtěl všem popřát hodně zdraví,“ vzkazuje.