Minulou sezonu jste strávil na Slovensku v Nových Zámcích. Jaká byla?
Byla všelijaká. Slovenská extraliga není špatná, přišli do ní kvalitní hráči a některé zápasy vypadaly docela dobře. V Nových Zámcích byl problém v obrovské fluktuaci hráčů. Vystřídalo se jich tam za sezonu asi šedesát. To není legrace. Po příchodu trenéra Miroslava Macha z Ústí nad Labem se to zlepšilo a mužstvo dostalo řád. Nakonec se sezona dá hodnotit jako úspěšná.

Podařilo se vám postoupit do play off?
Ano. Prali jsme se o postup do úplného závěru základní části. Dosáhli jsme na něj toho až výhrou v posledním kole v Nitře. Byl to velký úspěch po všech těch patáliích, které tam proběhly.

Jak jste dopadli v play off?
Vypadli jsme hned v prvním kole právě s Nitrou, která vyhrála základní část. Sice to bylo 0:4 na zápasy, ale nebylo to zase až tak hrozné. První zápas na nás vletěli a prohráli jsme vysoko 1:8. Druhé utkání už ale vypadalo mnohem lépe. Přetahovali jsme se o výsledek, i když jsme nakonec podlehli 1:4. Ve třetím duelu doma jsme vedli v jeho polovině už 4:1, ale nakonec jsme prohráli 4:5 v prodloužení. Tam se série asi definitivně zlomila. I když jsme v posledním utkání dlouho vedli 1:0, tak jsme nakonec 1:3 prohráli. Chtěli jsme Nitru potrápit trochu víc, ale pro nás byl úspěch už samotný postup do play off.

René Vydarený
Hokejový Motor by mohl posílit slovenský reprezentační obránce René Vydarený



Jaká byla vaše osobní bilance?
V základní části jsem měl dvanáct bodů za čtyři góly a osm asistencí. Hned v prvních dvou zápasech jsem dal dva góly, ale pak jsem nastřelil hrozné množství tyček. Byla to smůla a trochu mě to sráželo. Navíc jsem strašně dlouho čekal na své hokejky, které mi přišly skoro až na konci sezony. Závěr už byl ale docela dobrý.

Nové Zámky nejsou zrovna moc hokejové město.
Dlouho hrály slovenskou první ligu. Potom ji vyhrály, zkusily maďarskou mezinárodní MOL ligu, kterou vyhrály také. Vrátily se do první ligy, ze které se jim podařilo postoupit do extraligy, kde absolvovaly svou už druhou sezonu.

Zázemí pro hokej je tam na dobré úrovni? Chodily v Nových Zámcích diváci?
Na poměry slovenské extraligy chodilo diváků dost. Z celé soutěže patřili naši fanoušci k těm lepším. Ještě se musí trochu vyšperkovat zázemí pro hokej. Některé věci tam fungují, některé ne. Klub se musí ještě více zprofesionalizovat.

Ve slovenském klubu vám skončila smlouva?
Ano. Měl jsem smlouvu jen na jednu sezonu.

Prioritou pro vás byl návrat domů do Motoru?
Nějak moc jsem to neřešil, ale ozval se mi nový trenér Motoru Venca Prospal, že by byl rád, kdybych se zkusil poprat o svou šanci prosadit se do týmu.

Přicházíte na tzv. try-out. Zažil jste už dříve podobnou zkoušku?
Zažil. Budu makat na plné pecky, připravím se na své maximum a uvidíme, jak to dopadne.

Václava Prospala jste zažil ještě jako spoluhráče?
Jako spoluhráče ne. Zahráli jsme si proti sobě, ale hlavně jsme spolu vždycky v létě trénovali. Známe se z doby, kdy byl ještě hráč a v letním období jsme se spolu připravovali na sezonu.

Petr Kváča se při vstupních testech vydal úplně na maximum.
Požadavky hráčů se často neslučují s našimi představami, posteskne si Prospal



On býval jako hráč podobně zarputilý jako vy.
Přesně tak. Byl pro mě vzorem. Po této stránce jsme si sedli. On mě dobře zná, což byl také asi jeden z důvodů, proč se mi vůbec ozval. Budu se snažit ho nezklamat.

Kolikátý je to váš návrat do Budějovic?
Už to ani nepočítám. Před rokem to pro mě byl hodně hořký odchod. Byl jsem opravdu hodně zklamaný. Měli jsme dobrou sezonu, vyhráli jsme základní část, dařilo se mně i týmu. Pak to sice nevyšlo v baráži, ale měli jsme na to, abychom postoupili. Trenér Stavjaňa mi řekl, že se mnou nepočítá. To pro mě byl šok a trošku mi to podkoplo nohy. Myslím si, že na minulou sezonu jsem nebyl mentálně úplně připraven. Tohle mě psychicky shodilo dolů. Nevím, jestli mě loni hokej bavil úplně na sto procent.

Doma dostanete novou chuť?
Věřím tomu. Jsem zase doma, v kabině jsem našel spoustu známých tváří i řadu mladých kluků. Budu se snažit jim jít příkladem, aby viděli, že když půjdou někam ven, tak to tam není zadarmo. Člověk si tam musí svou pozici vybojovat. Udělám pro to maximum.