Ski areál Monínec u Tábora ve čtvrtek v 9 hod. otevře letošní sezonu. Zprovozní 170 metrů dlouhou hotelovou sjezdovku s pomou. „Monínec bude prvním místem v Česku, kde začne lyžařská sezona. Díky zasněžovací technologii snowfactory se zde v neděli uskuteční první snowboardový závod,“ zve do areálu mluvčí Radek Polák.

Dům dětí a mládeže (DDM) Písek chystá dvě akce. Ve čtvrtek to budou tradiční i netradiční deskové hry pro celé rodiny. Akce se uskuteční v nové budově DDM v Sovově ulici čp. 1556 od 14 do 16 hod. Druhá akce je v plánu na pátek. Půjde o Minecraft turnaj pro účastníky kroužků. „Pro vítěze máme připravené pěkné ceny,“ uvedl vedoucí Karel Červenka.

V Heřmani u Písku se budou ve čtvrtek dlabat dýně a vyrábět lampiony. Tvořivá dílna se koná od 15 hod. v kulturním domě (KD). „S sebou si vezměte nožíky, rydla, lžíce a hlavně dýně,“ vzkazují dobrovolní hasiči. V 17 hod. vyjde od KD lampionový průvod.

Halloweenskou stezku pořádá Dům dětí a mládeže ve spolupráci s Rodinným centrem Budíček v Kaplici. Sraz je ve čtvrtek v 18 hod. u kostela sv. Petra a Pavla. Na děti čeká strašidelná stezka s úkoly. „Budou to speciality jako netopýří kuželky, ochutnávka krve, halloweenský kulečník z rakve, sahat do sklenice a po hmatu poznat, co tam je, lovit pavouky v kbelíku,“ řekl Petr Špatný z DDM Kaplice.

Podobnou stezku odvahy nabízí ve čtvrtek DDM v Českém Krumlově. V noci plné duchů čekají na děti úkoly. Sraz je mezi 19 až 19.30 hod. u hlavní brány zámecké zahrady. Vstupné je 40 Kč, ale je nutné se přihlásit předem. Děti mohou jít samy nebo s rodiči.

Ve čtvrtek a v pátek se od 14 do 23 hod. konají Podzimní dny astronomie na hradecké Hvězdárně F. Nušla. Vstupné je 40 Kč korun. „Za jasného počasí budeme odpoledne pozorovat Slunce a večer noční oblohu. Budeme si povídat o dalekohledech a světelném znečištění,“ řekla vedoucí hvězdárny Jana Jirků. Za nepřízně počasí bude otevřeno od 20 do 22 hod.

V pátek se mohou děti setkat s maskotem Domu přírody (DP) Třeboňska Mildou Dubulíkem, který zve na podzimní tvořivé odpoledne. Od 14 hod. si malí návštěvníci v DP pohrají s barvami podzimu. „Můžete pomoci Mildovi vytvořit kamarády z kaštanů, žaludů a dalších plodů nebo si vyrobit zápisníček,“ láká Miloslava Jelonková.

Městská knihovna (MK) v Prachaticích připravila Podzimní prázdniny s Milanem Halouskem z České kosmické kanceláře. Ve čtvrtek děti uslyší vyprávění o cestě na Mars a o tom, jak budou první osadníci na Rudé planetě žít. V pátek následuje povídání o zvířatech v kosmu. „Zvířata lidem ukazovala cestu při dobývání kosmu a pomohla poznat nebezpečí, která mohou na lidské kosmonauty číhat,“ přiblížila Ludmila Bicanová z MK v Prachaticích. Vyprávění začne vždy v 9 hod. ráno a vstup je zdarma.

Venkovní program připravil pro děti na čtvrtek vimperský Šumavous. Dětské centrum se rozhodlo, že den stráví s dětmi v lese. „Zahrajeme si hry, postavíme přístřešek a na ohni uvaříme čaj a upečeme dobroty. Na zahradě nakrmíme zvířátka a v dílničce vyrobíme lampiony,“ zvou organizátoři. Program začne v 9.30 hod. a skončí v 16 hod. Děti mohou přijít samy nebo v doprovodu rodičů. Za program zaplatí 300 Kč.

Na večerní komentované prohlídky zve v pátek hrad v Nových Hradech. Začnou v 19.30 hod. Prohlídku je nutné předem zarezervovat.

Program naplánovala Hvězdárna a Planetárium v Českých Budějovicích. Ve čtvrtek od 10 hodin sem rodiče s dětmi můžou zajít na pásmo pohádek. Vstupné je 20 Kč. Tentýž den se zde od 16.30 hod. uskuteční pořad pod umělou hvězdnou oblohou. Vstupné vyjde na 40 Kč. Ti, co to ve čtvrtek nestihnou, mají šanci v pátek od 10 hod.

DDM Vodňany ve čtvrtek pořádá od 8 do 16 hod. pro děti tvořivé dílny. Budou si moci vyrobit speciální trička s efekty, ve kterých v pátek v 8 hod. odjedou do Laser game centra v Písku.

DDM Strakonice připravilo sportovní den v Laser game centru v Písku. Odjezd je ve čtvrtek ráno. V aréně se děti utkají v laserových soubojích. Kdo nebude bojovat, může si zahrát kulečník či rychlý tenis.