Rozhodnutí vysvětluje za soubor Vít Jakšič. „Vždy na nás bylo plno, předloni jsme kino Spektrum naplnili dvakrát za víkend. Rozhodli jsme se proto pro velký sál. Rádi bychom s hrou navštívili také České Budějovice, Ratibořské Hory a Sezimovo Ústí," říká Vít Jakšič. Ochotnický soubor však může hrát hru jen třikrát, protože kromě benefic více repríz licence agentury Divadla Járy Cimrmana nepovolují.

Poté, co pětice nadšenců odehrála cimrmanovské kusy jako Akt, Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem a Lijavec, nastudovali Posla z Liptákova. Ten jim dává zabrat. Protože členové pracují či studují mimo Tábor, hru zkouší od září na domácí scéně, v kulturním domě v Ratibořských Horách, jednou týdně.

„Posel je ze všech her asi nejtěžší, protože narozdíl od těch konverzačních je divadelnější. Náročný pohybově 
i jeho aranžmá. Vždy jsme si říkali, že je to zkoušení hrozné, ale tohle vše předčí. Už nestačí jen umět text," podotkl člen souboru David Remiš.

Předprodej vstupenek na premiéru už začal v pokladně táborského divadla. Vstupné je 90 korun do přízemí, 70 korun na balkon a prodáno už je okolo 450 lístků. „Měli jsme trochu strach, aby lidé přišli. Dokonce jsme poprvé nechali vytisknout i programy večera," usmívají se amatérští divadelníci. Po tomto představení uvidí, zda ještě bude na jejich koníček čas. Když ano, milovníci cimrmanovských her se mohou možná těšit na Hostinec Na mýtince.

Začátek spolku Na šikmé ploše se datuje do roku 2010. Tehdy hokejová reprezentace bojovala o titul mistrů světa. Do čtvrtfinále  se tehdy dostávala těžce a v cestě jí stála neoblíbená Kanada. Bratři a zakládající členové souboru, Vít a Jan Jakšičovi, kterým ležel nápad nastudovat alespoň nějakou z Cimrmanových her 
v hlavě už delší dobu, si dali úkoly.

Jeden měl zařídit bod zajišťující postup našich hokejistů a zároveň sehnat dva adepty do spolku. Druhý musel najít posledního člena 
a prostory ke zkoušení. Reprezentace vyhrála, a tak vznikl soubor.

„Byl to takový opilecký nápad, nikdo nečekal, jak se to rozjede a že například vyprodáme sál kina Spektrum," popisuje Vít. K bratrům Jakšičovým se přidal David Remiš, Štěpán Klíma, Marek Slabý a technici Václav Beneš a Tomáš Dvořák.

Už s první hrou Akt slavili divadlem neposkvrnění studenti úspěch. I když chtěli hrát jen pro několik kamarádů, do sálu hostince Na Pěkné vyhlídce přišlo přes 
200 diváků, kteří je odměnili aplausem ve stoje. Následovaly reprízy a vymýšlení názvu, tedy nutnosti k propagaci na stránkách a plakátech kulturních stánků. Padaly návrhy jako Táborské královské divadlo nebo Výsměch.

„Ale ty byly spíše úsměvné. Pak jednou Štěpán použil repliku z Aktu: Komu vděčíš za to, že ses ocitl na šikmé ploše? A bylo to," vysvětluje Vít Jakšič. Spolek do teď odehrál 11 představení.

Zajímavostí je, že s pomocí přátel si soubor vyrábí vše sám – maluje kulisy, připravuje scénu, sám se režíruje. Mluví dokonce o tom, že zprostředkovaně je režíruje sám Ladislav Smoljak. Jen komponování hudby má na starost táborský jazzman a skladatel Jaroslav Bárta.
„Ptal jsem se nenápadně Miloně Čepelky, co na to říká, že ochotnické soubory hrají jejich hry. Odpověděl, že to, co zatím viděl, se mu nelíbí, ale když se to líbí lidem…Snad je to v pořádku," uzavírá Vít Jakšič.

DAVID PELTÁN