Nová rodinná hra Za klášterní zdí odstartovala v pátek v českokrumlovských klášterech. Potrvá až do 30. listopadu, od pondělí do neděle vždy od 10 do 18 hodin.

Začíná asi takto: Pod zámeckou věží je slyšet lomoz řemeslníků. V Krumlově se staví nové kláštery. Přidejte se! Vstupte do kláštera a prožijte den v historii. Oblékněte si gotický šat, najděte klášterní zakládací listinu, projděte tajemným sklepením, namíchejte kouzelný lék pro svého přítele a přeložte tajný vzkaz ve starodávné knize. Staňte se na chvíli mnichem či jeptiškou a okuste řeholní život. To vše a mnohem více zažijete společně v nové zážitkové hře Za klášterní zdí.

Cyklus S hostem na Rožmberku uvede v pátek ve 20 hodin na hrad Rožmberk Martina Macíka. Pilota dakarské rallye, který se nejtěžšího závodu pravidelně účastní už od roku 2013. Rallye Dakar je nejen motoristický sport, ale hlavně dobrodružství, adrenalin a napínavé příběhy. Šlechtická sídla byla vždy místem zajímavých setkání a často hostila mimořádné osobnosti společenského, politického, uměleckého či vědeckého života. Na hradě na to navazují těmito setkáními v rámci projektu Památky žijí – Denkmäler leben. Po několik letních večerů zažije tedy hrad neformální povídání se zajímavými osobnostmi. Moderuje Luboš Voráček, Český rozhlas Č. Budějovice. Vstupné 150 korun.

Vernisáž výstavy fotografií Camino na kolečkách – na vozíku život nekončí se koná v pátek od 20 hodin v klášterní zahradě. Výstava je o tom, kterak Honza Dušek putuje na vozíku 640 km Španělskem do Santiaga de Compostela. Vernisáž zahájí MUDr. Martin Fürst. Vstup zdarma.

Letní kino v klášterní zahradě v Českém Krumově bude pokračováním „Camino na kolečkách“. Promítání dokumentárního filmu začne ve 21.30 hodin.

Festival komorní hudby v Českém Krumlově na pátek připravil Koncert k poctě Josefu Sukovi. Začne v 19.30 hodin v Maškarním sále na IV. nádvoří krumlovského zámku. Vstupné 300 Kč. Účinkují Amadeus String Trio Amadeus trio Roman Patočka - housle, Martin Stupka - viola, Lukáš Polák - violoncello Program: Hans Krása (1899–1944) Tanec pro smyčcové trio (1943); Gideon Klein (1919–1945) Smyčcové trio Allegro Variace na moravskou lidovou píseň; Molto vivace Hans Krása Passacaglia a Fuga pro smyčcové trio. Dále Johann Sebastian Bach (1685–1750) Goldbergovy variace BWV 988 (výběr); úprava pro smyčcové trio Dmitry Sitkovetsky Franz Schubert (1797–1828) Smyčcové trio B dur D 471 Allegro; Ludwig van Beethoven (1719–1827) Smyčcové trio c moll op. 9 č. 3 Allegro con spirito Adagio con espressione Scherzo. Allegro molto e vivace Finale.

Skupina Lakomá Barka v pátek spustí koncert na parníku při výletní plavbě od 18 hodin. Loď vyplouvá z přístaviště Lipno nad Vltavou. Cena 499 korun

Zahajuje letní kino v Horní Plané. Červencový program bude v pátek zahájen ve velkém stylu – na velkém plátně se odehraje dramatický příběh kapely Queen, respektive zpěváka Freddieho Mercuryho. Bohemian Rhapsody (5. července) je už dnes klasikou, a právě na velkém plátně si tento snímek vychutnáte nejvíce. Začátek ve 21.30 hodin. Nevhodné pro děti do 12 let. Vstupné 130 Kč.