Dočasné republikové bezvládí dopadá i na kulturní dění v kraji. Kvůli pádu kabinetu Petra Nečase se například na bůhvíkdy odkládá řešení kauzy Benešovy vily v Sezimově Ustí, protože klíčový aktér byl zatčen. Nejisto je dále kolem hlavního operního taháku příštího léta na českokrumlovském otáčivém hledišti – na ministerstvu kultury (MK) nebude mít totiž kdo rozhodnout o tom, zda Jihočeské divadlo dostane žádaný příspěvek.

1. Rusalka 
na točně

Má mít mezinárodní obsazení a v titulní roli velkou hvězdu. Jenže je to spíš přání než realita. Inscenace Rusalky, jak ji na příští rok koprodukčně chystají Jihočeské divadlo a Mezinárodní hudební festival (MHF) pro otáčivé hlediště, by byla drahá. Proto žádalo divadlo o podporu na ministerstvu, které by akci zařadilo do Roku české hudby. Rozhodnout se mělo do 
30. června, což nyní, kdy bude MK bez šéfa, je více než nepravděpodobné.

V dotaci již nevěří ani ředitel divadla Jiří Šesták. „Obávám se, že už jsme za horizontem událostí, protože většina umělců má příští rok termínově hotový. Bůhví, kdo bude ministrem, jak se bude orientovat, kde jsou na dveře a kde je kdo, než aby byl schopen něco rychle uskutečnit," odhaduje Jiří Šesták, který před časem nabídku stát se ministrem kultury odmítl.

Jiří Šesták, ředitel Jihočeského divadla, hledá svého nástupce.Teď proto připravují levnou variantu, v níž by hlavní party zpívali mladí talentovaní umělci z Česka i zahraničí.  Skeptický je i prezident MHF Jaromír Boháč. „Situace je nepřehledná. Ministerstvo sice připravuje Rok české hudby, ale že bychom se do konce června dozvěděli zásadní rozhodnutí, to nepředpokládám," uvedl šéf MHF.

Jiří Šesták navíc upozorňuje, že již letos mělo MK málo peněz na podporu živého umění a na příští rok ohlásilo další škrty, takže suma bude ještě o deset procent menší. „Dostává se tak na hranu, kdy je legitimní otázka, jestli si za těchto podmínek hrát na ministerstvo. Buď se musí něco stát – společnost řekne, že považuje kulturu za výraz naší civilizace, morálky, snů 
a duchovních potřeb a je třeba o ni pečovat  jinak – nebo ať se stane divizí jiného ministerstva," doplnil ředitel Jihočeského divadla.

2. Benešova 
vila

Beenšova vila v Sezimově Ústí lákala tisíce lidí. Úřad vlády ČR ji však nyní zavře, jde tak přímo proti závěti Hany Benešové.Až tragikomická je situace v případě Benešovy vily v Sezimově Ústí.  Úřad vlády ji bez jakéhokoli vysvětlení zavřel, když ji předtím nechal opravit. Vedení města proto poslalo dopis šéfovi úřadu Lubomíru Poulovi, jenže toho minulý týden policie zatkla.

„Nevím, zda ten, komu jsme žádost adresovali, bude ještě ve své funkci. Sarkasticky řečeno: buď nebude mít vůbec  čas dopis číst, nebo bude mít toho času až příliš, ale zase nebude moci rozhodovat," glosuje starosta Sezimova 
Ústí Martin Doležal.

Sám nedostal od úřadu žádné vyjádření, proč bude vila zavřená. Podle jeho informací vláda šetří. „Odměna pro průvodce byla pro úřad vlády asi hodně zatěžující. Nabídli jsme proto spolupráci města a Husitského muzea. Jedním z řešení je stanovit minimální vstupné," doplnil starosta.

3. MHF 
v Českém Krumlově

Doslova na poslední chvíli před pádem vlády získal dotaci českokrumlovský MHF. Právě včera se vedení festivalu dozvědělo, že od MK dostane milion korun.

4.  Baobab 
Tábor

Tereza Horváthová z nakladatelství Baobab.V dotacích MK je pravidelně úspěšné táborské nakladatelství Baobab. Jenže letos dostalo příspěvek minimální. 
A situace se zjevně nezlepší.

„Zvedlo se DPH, což je pro nakladatele likvidační, a ministerstvo slibovalo, že knihy podpoří jinak. Jenže řešení tohoto problému zapadne kvůli aktuálnímu dění. Ale je jedině dobře, že Alena Hanáková odešla, je to šance, aby se tam dostal někdo dobrý a nebyla to jen politická trafika," podotkla Tereza Horváthová z Baobabu.