Když vystoupáte po dřevěných schodech do prvního patra, odkryje se vám celá historie herecké rodiny ve zdejším městě. Expozice vznikla za přispění rodinné přítelkyně Jaroslavy Kalinové, fotografie a exponáty zapůjčili i oba synové národního umělce Rudolfa Hrušínského staršího, Jan a Rudolf mladší.

Slavnostní vernisáž se konala v pátek 29. června, při ní několik desítek lidí shlédlo i film Vesničko má středisková. „Vernisáže se zúčastnilo asi padesát lidí včetně Rudolfa Hrušínského mladšího s přítelkyní, Jan Hrušínský bohužel nedorazil, omluvil se, protože měl někde natáčení, ale přijel s manželkou hned v neděli,“ informovala referentka Kulturního a informačního centra Tereza Hořejšová.

V návštěvní knize zanechal Jan s ženou Miluší Šplechtovou vzkaz „Zdravíme všechny milé Plaňáky, děkujeme za nápad s výstavou a těšíme se zase někdy.“ Výstavu věnovanou známé herecké rodině můžete v plánské Faře navštívit až do 14. září. Otevřeno je denně kromě pondělí, ve všední dny od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin, o víkendech od 14 do 17 hodin. „O výstavu je zájem, ale lidé chodí hodně nárazově,“ okomentovala návštěvnost Tereza Hořejšová.

V první patře Galerie a muzea Fara najdete mnoho zajímavých věcí, nejen fotky a obrazy, ale celý rodokmen rodiny Hrušínských, životopisy, filmografii, obrazy, knihy, korespondenci či různé vzpomínkové předměty. Mezi nejzajímavější věci patří oblíbený kávový servis, z kterého rodina pila vždy na návštěvě u Kalinů či zachovalé rybářské křeslo a prut na štiky, který dostal Rudolf Hrušínský starší darem od svého přítele, herce Josefa Kemra.

CHATA V PLANÉ
Rudolf Hrušínský starší a Josef Kemr byli herečtí kolegové, ale i kamarádi. Do Plané nad Lužnicí je zavedlo už v mládí divadlo. V srpnu 1945 zde v sokolovně hostovali ve hře Maryša. Toho léta tu s kamarádkou trávila prázdniny i Eva Koubová, přišla se podívat na divadlo a do herce se zamilovala. První schůzku si dali na pravém břehu Lužnice pod skalou, tam také od Rudolfa dostala první polibek. Planou si manželé tak zamilovali, že se sem často vraceli a pronajímali si letní byt od Kalinů. Snili o vlastní chatě na oblíbeném místě. Jejich záměr se jim později vydařil, koupili parcelu od Marie Kalinové a pustili se do stavby.

Vytouženou chatu dokončili v roce 1959. Jezdili sem odpočívat a trávit volný čas s rodinou a přáteli. Mezi nejznámější hosty patřili herec Miloš Kopecký, Josef Kemr, Vladimír Salač, fotograf Sláva Štochl a Felix le Breux. Rudolf Hrušínský starší miloval rybaření, často sedával ve svém křesle u řeky a pokuřoval, také jezdil s panem Kalinou na Strakačov na raky, kdysi jich býval Borecký potok plný. Dospělí chodili za zábavou na Strkov, v Restauraci u Machoňů sedávali u stolu s majitelem Jiřím Machoněm a jeho ženou. Děti se bavily po svém, zažívaly u řeky různá dobrodružství a vše si zapisovaly do lodních deníků. Loď měla svého kapitána, důstojníka i námořníky. Každý uchazeč musel projít zkouškou, která se skládala z několika úkolů a osádka dohlížela na jejich splnění. Nový plavčík musel obstát v plížení a bystrosti, střelbě z pušky, jízdě na lodi, plavání přes řeku, šplhání a lovení žab.

Lenka Pospíšilová