To znamená jako přehlídka panujících rodů na Krumlově a jejich významných představitelů. V průvodu byla prezentována všechna historická období od prvopočátku rodu Rožmberků do roku 1918 na připomínku vzniku republiky. Nechyběla tedy mimo jiné i legenda Dělení růži, či skupina postav commedie dell´arte z Maškarního sálu zámku.

Jak před slavnostmi řekla manažerka klášterů Kateřina Slavíková, průvod měl zhruba jedenáct částí. "A tomu bude odpovídat i mimořádný historický kostýmovaný průvod. „Průvod bude tvořit asi jedenáct částí,“ prozradila manažerka klášterů Kateřina Slavíková.

Ochutnávka z pátečního programu Slavností pětilisté růže v českém Krumlově.
Slavností pětilisté růže pokračují bohatým programem

„První část připomíná legendu dělení růží, čili to byl spíše raný středověk. Následují tři období gotiky: Jindřich I. z Rožmberka jako první Rožmberk, který zdědil Krumlov, pak Petr I. z Rožmberka, což je doba Lucemburků Jana z Lucemburku a Karla IV. A vrcholnou gotiku zastoupí Oldřich z Rožmberka s manželkou a dcerami Perchtou a Anežkou. Další část průvodu je klasika: průvod Anny z Rogendorfu, pak dvě části průvodu věnované posledním Rožmberkům Petrovi Vokovi a Vilémovi z Rožmberka. Následovat bude průřez rody Schwarzenbergů a Eggenbergů, kteří byli významnými staviteli v Krumlově a podporovateli rozvoje umění a kultury. Čili dalším párem jsou Marie Arnoštka ze Schwarzenbergu a Kristián z Eggenbergu. Následují další významní Schwarzenbergové jako Eleonora ze Schwarzenbergu, to už bude období přechodu baroka do rokoka. Pak empír smíchaný se začátkem průmyslové revoluce 19. století, kdy jsou v průvodu postavy oděné ve stylech turnýra a biedermeier. A přehlídku období uzavře rok 1918.“

Slavnosti tentokrát během tří dnů předvedou pět průvodů.

Noční ohňový průvod městem v pátek o Slavnostech pětilisté růže v Českém Krumlově.
OBRAZEM: Páteční ohňový průvod slavností růže sklidil nadšení a úspěch