V zámeckém parku stojí nová brána. Vedle ní přešlapuje mladík v kapuci. „Lidé se mě ptají, že loni tu ještě nebyla, a jak dlouho se stavěla. Tak říkám, že asi deset hodin,“ glosuje. Je to totiž jedna z rekvizit, jíž filmaři obohatili hlubocký 
areál. Režisér Jan Svěrák zde natáčí romantickou hudební pohádku Tři bratři, v níž mají hlavní role Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula.

„Natáčíme na Hluboké, protože je romantická. Přiděláme jí víc věží a bude stát na Stolové hoře, uprostřed lesů. Zatím nás hlavně překvapilo počasí – v den, kdy jsme od rána oblékali a líčili 80 komparzistů, nám celé odpoledne propršelo, takže jsme šli domů s brekem,“ řekl Jan Svěrák.

Hudební pohádka Tři bratři je jeho druhým celovečerním filmem snímkem určeným pro dětského diváka. Mnoho let hledai námět na pohádku, kterou by napsal jeo otec a on režíroval. Film pro děti, romantický a plný fantazie. Až v létě 2011 se zrodil nápad natočit pohádkový hudební film z minioperek, které vznikly pro televizní pořad Hodina zpěvu. Minioperky z dílny dvojice Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře jsou čtyři hudební díla (nejdelší má patnáct minut), která si děti oblíbily - hrají je ve školkách po celé zemi, a na svůj repertoár je zařadila i Dětská opera Národního divadla v Praze.

Režisér Jan Svěrák natáčel na zámku Hluboká pohádku Tři bratři. Vlevo režisér, vpravo David Matásek, který hraje krále.

„Vybrali jsme si tři minioperky, a ty spojili do jednoho příběhu. Ten je nový, a vyvažuje tak notorickou známost tří příběhů O Šípkové Růžence, O dvanácti měsíčkách a Karkulka. Hudební pohádky jsou propojeny příběhem tří bratrů, kteří se vydají vysvobodit spící princeznu a postupně vstupují do všech tří pohádek. Z příběhu tří bratrů vznikla samostatná čtvrtá pohádka o špatných vlastnostech. Těch se hrdinové musí zbavit, aby si zasloužili lásku a rodiče jim mohli s klidným svědomím předat hospodářství,“ doplnil režisér.

V hlavních rolích tří bratrů se představí Vojtěch Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula. Ve vedlejších rolích uvidí diváci Ivanu Chýlkovou, Sabinu Rojkovou, Zuzanu Norisovou, Zdeňka Svěráka, Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera. Premiéra bude v květnu 2014.