„Dvaadvacet souborů z celé České republiky přijelo nasbírat zkušenosti a rady od profesionálů, ale také zabojovat o postup na nejprestižnější přehlídku amatérského divadla Jiráskův Hronov,“ uvedla ředitelka přehlídky Marie Benáková.

Své želízko v ohni má i Volyně, a to herce divadelního studia Vodvas s komedií Ať žijou Hoštice. Příběh se odehrává v malé obci ve vnitrozemí, kde starosta, podporovaný svou sekretářkou a za pomoci svého bratra, vypracovává mnoho velkorysých projektů a snaží se z Bruselu vyždímat co možní nejvíce dotací. Když se jednoho dne objeví inspektorka Roberta, vyhlásí starosta obec šestadvacátým státem evropského společenství a sám sebe jeho prezidentem.

Z přehlídky ve Volyni porota doporučí a nominuje na postup do Hronova čtyři až pět souborů. Volyňští už mají ale i tak jeden velký úspěch v kapse. Na nominaci, která se konala v Třešti, byli nejen s komedií, Ať žijou Hoštice, ale také s pohádkou O šíleně statečném Ivánkovi. „Získali jsme nominaci na přehlídku Popelka Rakovník. Nejprve jsme se trochu báli, protože na představení přišly menší děti, než jsme čekali. Ale nakonec byli úžasným publikem a vyhecovali nás k obrovskému výkonu. Uspět s pohádkou je obrovský úspěch,“ chválí si za ochotníky Jiří Zikmund.

Volyně. Ilustrační foto
Divadelní Piknik Volyně 2018


K tomu, aby se diváci mohli kochat stále lepším představením a herecké výkony rostly, dopomáhají mimo jiné semináře, které se ve Volyni po celou dobu Divadelního Pikniku konají. Jejich témata jsou různá, například dramatická postava, jevištní řeč nebo souborový seminář. Patří jim ve Volyni dopolední hodiny a ty odpolední zase představením. Slavnostní zakončení Divadelního Pikniku Volyně 2018 a vyhlášení výsledků je pak připravené na sobotu 7. července od 22.30 na místní plovárně.

Lukáš Strnad