Jen co ostříhal pankáčské číro ze Čtyř sluncí, nasadil si paruku ve stylu 80. let a oblékl džíny z Tuzexu. Herec Jiří Mádl ztvárnil hlavní roli ve filmu Probudím se včera. Ten vypráví o čtyřicetiletém učiteli, který cestuje zpět v čase do svých studentských let. Tvůrci snímek v pondělí uvedli v budějovickém multikině.

Mádl přitom dlouho váhal, zda roli v komedii přijmout. „Režisér Miloš Šmídmajer mi to nabídl hned poté, co jsme dokončili Peklo s princeznou a já jsem to hned odmítl. To se pak opakovalo ještě asi desetkrát. Už jsem si na tu roli připadal docela starý a i když se mi líbila zápletka filmu, nezdály se mi některé dialogy,“ vzpomněl Mádl.

Nakonec režisérovi navrhl, že některé části scénáře sám přepracuje, a dohodli se. Herec je tak například autorem scény, v níž jeho postava v roce 1989 vymyslí obdobu Facebooku na gymnaziální nástěnce. „Uvažoval jsem, jak odkázat na moderní dobu  a tohle je typické. Navíc se to hodilo do příběhu, protože hlavní hrdina neví, jestli je jeho vysněná dívka zadaná, kdežto dneska to každý jednoduše zjistí právě na Facebooku,“ vysvětlil Mádl.

Ve škole s Krejčířem

Dále do filmu připsal postavu mladého Radovana Krejčíře, který již na gymnáziu projevuje talent pro podnikání, a scénky honu na králíka. Jejich natáčení bylo podle Mádla asi nejnáročnější z celého filmu. „Se zvířetem je těžká práce, protože když se mu nechce, tak se zkrátka nehne. Já tam navíc opravdu létám vzduchem. Všechny akční skoky do křoví jsem natáčel sám, přistával jsem na dvě matrace,“ popsal.

S filmovým přesunem do roku 1989 problémy neměl. Ačkoli mu tehdy byly pouhé tři roky, o této době mnohé ví a nepřipadá mu tak vzdálená. Zvykl si i na staromódní oblečení, protože to k jeho roli neodmyslitelně patřilo. Podobně vnímal i paruku. „Původně to byla taková z nouze ctnost, protože po Čtyřech sluncích jsem měl vlasy úplně nakrátko, a to se do filmu nehodilo. Nakonec jsem byl ale za paruku rád, je to komický prvek,“ komentoval Mádl.

Velká část filmu se odehrává ve školních lavicích. Herec si tak při natáčení zavzpomínal i na léta prožitá na českobudějovickém Biskupském gymnáziu. Typickou středoškolskou atmosféru má podle něj i scéna ze závěrečného večírku.

Skupina mladých herců navíc v mnohém připomínala spolužáky ze školy. „Ze začátku si ostatní drželi trochu odstup, nevěděli, co ode mě čekat, ale rychle se to prolomilo. Už druhý den mě bez problémů oslovovali ne úplně slušnými výrazy a skvěle jsme se bavili,“ doplnil Mádl.

Lepší, než čekal

Film Probudím se včera měl v českých kinech premiéru minulý týden a hned se zařadil mezi nejnavštěvovanější tituly. Spokojený je s ním i samotný Mádl. „Stalo se mi snad poprvé, že film je nakonec mnohem lepší, než jsem čekal.  Musím přiznat, že jsem se dost bál, ale když teď vidím, jak se lidé při projekci smějí, je to neskutečné,“ uzavřel.