Předchozí
1 z 7
Další

Nejraději kutí v dílně, ale vyrazil i mezi medvědy na Aljašku

Malé království Milana Oberpflauzera z Křemže se nachází vzadu v jeho domě, kde velkou část přízemí zaujímá obchod s obuví jeho paní. Tím královstvím je přehledně uspořádaná dílna vybavená vším potřebným na opracování dřeva i jiných materiálů. Tady pan Milan kutí i navzdory tomu, že kvůli zdravotním problémům na jedno oko nevidí. Své drobné výrobky – šperky a přívěsky ze dřeva či paroží, nebo vánoční ozdoby - ukazuje na veřejnosti pouze na Staročeské pouti v Chlumu a Adventních trzích v Křemži.

Milan Oberpflauzer z Křemže nejraději kutí v dílně, ale vyrazil i mezi medvědy na Aljašku.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová

Milan Oberpflauzer je původně slaboproudař, jeho pracovištěm byl kdysi vysílač na Kleti. Odtud z politických důvodů musel odejít, pak vystřídal různá povolání, jako technika na celním ředitelství či práce ve firmě Fronius, odkud kvůli oslepnutí na jedno oko musel posléze odejít do invalidního důchodu.

2.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová

„Když jsem poprvé přišel o místo, zkusil jsem vyrábět dřevěné hračky a vánoční ozdoby. A stalo se to mým koníčkem. Postupně jsem se zdokonaloval, pak jsem začal vytvářet i šperky ze dřeva, nebo jeleních či daňčích parohů, hovězí kosti. Visí na stříbrném závěsu nebo na upletené kůžičce. Vyráběl jsem veškeré dřevěné hračky svým vnoučatům.

3.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová

Hlavně zvířata, houpacího koníka, také loutkové divadlo včetně kulis a všeho potřebného. První divadlo jsem vyrobil pro naše děti. To dostala dcera, a druhé divadlo, už dokonalejší, jsem udělal vnoučatům od syna. Šil jsem do divadla, které je osvětlené, i oponu. Na těch pohádkách se děti učily mluvit, když je v divadle hrály. Obzvláště dcera jako malá hrála divadlo vždy pro celou rodinu.

4.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová

Nyní žije daleko, až na Aljašce. Byl jsem za ní třikrát, kdy jsem se podíval i do Kanady. Moc se mi tam líbí. Pozoroval jsem, jak loví velryby, natrefil jsem v přírodě na grizlyho i medvěda baribalda, baribald za mnou pak po nějakou dobu chodil. Grizlyho jsem viděl, když jsme lovili ryby v jezeře, pohyboval se u našeho auta. Když jsme ho vyplašili boucháním pádel a hlasitým mluvením, jenom poodešel, vůbec se námi nevzrušoval a žral v poklidu pampelišky u silnice. Medvědi tam často chodí kolem silnice, říkal jsem jim stopaři.

5.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová

Také jsem se podíval do dílny pravého indiána, takže jsem byl ve svém živlu. Tam táta se synem vyráběli totemy, v té chvíli zrovna z cedru. Sestra toho indiána malovala, dal mi od ní obrázek s jejím podpisem. Mohl jsem si vyzkoušet pravý indiánský náhrdelník náčelníka, nebo se obléci do kůže vlka. Největším zážitkem pro mě bylo, když hráli na bubínky. Také jsem zavítal mezi zlatokopy na Klondike. Ale naprosto úchvatná je tamní nádherná příroda.

6.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová

Nyní se už připravuji na Vánoce. Vyrábím dřevěné malované ozdoby a figurky Mikuláše, čerta a anděla. Moc toho nedělám, jenom pár kousků. Dřív jsem vyrobil i nějaký ten betlém, ale ten už nedělám. Letos budu dělat ozdoby kulaté a vevnitř bude zasněžený kostelíček. Baví mě vymýšlet nové nápady.

7.Zdroj: Deník / Zuzana Kyselová