Předchozí
1 z 6
Další

Od mala ho provází zvuk motorů závodních aut a skvěle fotografuje. Pavlu Kacerovskému z Kájova se stal zřejmě motorsport osudným, neboť je nyní i jeho povoláním. Pavel Kacerovský je Krumlovák, toho času žijící v Kájově. Vystudoval Obchodní akademii v Kaplici a pak se dal na dráhu novinářskou v Českokrumlovském deníku i jinde.

"To mi vydrželo následujících osm let. A v roce 2015 se z mého koníčku stala práce, když jsem dostal šanci se naplno pustit do organizace motoristických sportovních akcí."

1.Zdroj: Deník / VLP Externista

Fotografování zpočátku nebylo mou zálibou a nikdy by mě nenapadlo, že jednou se mu budu věnovat i profesně. Když jsme začali v mých deseti letech jezdit po celé republice na rallye, taťka fotil a já nechápal, co z toho má, když auta sleduje jenom přes hledáček. Jednou jsem si však při závodech ve Zlíně vzal jeho analogový foťák do ruky a z jediného „výcvaku“ nakonec byla docela hezká momentka. Netrvalo dlouho a kolem tratí jsem začal běhat s vlastní digitální krabičkou, vzdáleně připomínající foťák. Vždycky mě nejvíc bavilo zaznamenávat okamžiky, které se už nikdy nebudou opakovat, takže jsem měl pokaždé největší radost z povedené sportovní nebo reportážní fotografie. Zároveň rád dokumentuji místa, která navštívím, byť už se v dnešní moderní době často spokojím s méně kvalitním snímkem z mobilu. Hezkých momentek se mi za ty roky, myslím, povedlo několik, ale že bych je měl někde vystavené a často se k nim vracel, to zase ne. Spíš si rád připomínám situace, které jsem díky focení zažil.

2.Zdroj: Deník / VLP Externista

Rychlá kola mě provázela od útlého dětství. Na rallye jsme s tátou vyráželi jako diváci, díky focení jsme postupně poznali spoustu lidí, kteří se kolem toho sportu motali, a doma v Krumlově jsme se snažili aspoň trochu pomáhat s organizací. Ta komunita lidí, kteří se automobilovým soutěžím aktivně věnují, zase není tak veliká, navíc jižní Čechy vždy byly krajem motorismu zaslíbeným. Ještě když jsem měl „mokré papíry“, už jsem mířil do Klatov na školení nutné k vydání závodní licence. Nikdy jsem neměl ambice být jezdcem, takže jsem rád využil nabídky kamaráda Pavla Stráského z Netřebic a v roce 2006 se s ním svezl na jednom amatérském podniku u Českých Budějovic a krátce po maturitě jsme spolu odstartovali do mé první opravdové rallye v Prachaticích. Za šest let aktivního závodění jsem s několika piloty v různých autech absolvoval přes 50 soutěží a zažil krásné momenty, na které nikdy nezapomenu. Ne vždy se však dařilo podle představ, takže třeba havárie na Valašsku, když jsme po skoku v rychlosti kolem 160 kilometrů za hodinu letěli pozadu mojí stranou auta přímo do ovocného sadu a nakonec místo nárazu do stromu přišlo pouze jedno salto z meze dolů, patřila k těm momentům, kdy mi skutečně zatrnulo. Já vím, jsme blázni, ne každý tohle pochopí… ale všechno vždycky dobře dopadlo, takže téhle kapitoly rozhodně nelituji.

3.Zdroj: Deník / VLP Externista

Motorsportem se bavím už 23. rokem, tedy více než dvě třetiny života, a stále nemám pocit, že by mě to mělo jakkoliv omrzet. Jen se moje pozice za ty roky trochu změnila. Jako fanouška mě bavily hlavně hezké průjezdy soutěžních aut na zajímavých místech, dnes si maximálně užívám, když se nám povede uspořádat dobrou rallye se skvělou atmosférou, ze které se diváci vrací přesně s tím pocitem, jaký jsem sám před lety míval.

4.Zdroj: Deník / VLP Externista

Mám ohromnou kliku, že je moje rodina tolerantní a můžu se časově náročné kombinaci práce a koníčku věnovat naplno. Mou zdaleka největší vášní je kromě aut cestování. Miluji poznávat nová místa, místní kulturu, gastronomii a zvyky obyvatel, užívám si každou možnost vyrazit doslova kamkoliv. A rozhodně tím nemyslím jen do zahraničí. Jeďte se někdy podívat třeba pouhých deset kilometrů od vašeho bydliště a budete se možná divit, jak úžasné kouty Země se tam skrývají. Žijeme ve světě neomezených možností, takže není nic jednoduššího než ukázat prstem do mapy a vyrazit. V mém případě platí, že když budu mít na takové cestě s sebou své nejbližší nebo dobrou partu kamarádů a všichni si to budou užívat, žádné další záliby už si hledat nemusím.

5.Zdroj: Deník / VLP Externista

Jaký mám sen? Chtěl bych být nesmrtelný, abych stihl poznat celý svět. Teď vážně. Viděl jsem už hodně míst, která mě uchvátila a kam bych se ještě někdy rád vrátil. Mezi ně patří třeba Korsika, Sardinie nebo Finsko. Zároveň ale mám v hlavě poměrně dlouhý seznam nesplněných přání o návštěvě nových lokalit napříč celou planetou, takže o program na volné chvíle je do budoucna postaráno.

6.Zdroj: Deník / VLP Externista