Vozidla záchranné služby, hasičů i policie uháněla ve čtvrtek po 15. hodině do Velešína Nádraží. Na zdejším železničním přejezdu totiž zkřížila cestu projíždějícímu nákladnímu vlaku Škoda Octavia Combi.

Náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera v pátek ráno potvrdil, že dosavadní vyšetřování prokázalo vinu řidiče osobního automobilu. "Přejezd byl v činnosti," řekl Jan Kučera.

Řidič (ročník 1971) při nehodě utrpěl těžké zranění.

První pomoc účastníkům nehody poskytovaly osádky sanitních vozidel z Kaplice a Českých Budějovic, ač k neštěstí vyjížděla i rychlá záchranná služba z Českého Krumlova. Tato sanitka však na velešínské nádraží nedorazila. Jak uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková, u Mirkovic se střetla s jiným vozidlem. "Sanitní vozidlo jelo se zapnutými světelnými i zvukovými výstražnými zařízeními. Po nárazu skončila sanitka převrácená na levém boku mimo vozovku, řidič a lékař vyvázli bez zranění. Záchranář sedící v zadním prostoru vozu utrpěl středně těžké zranění. Kolegové ho ve stabilizovaném stavu transportovali vrtulníkem letecké záchranné služby do českobudějovické nemocnice. Nikdo další nebyl při nehodě zraněn," popsala Petra Kafková.

Silnice z Velešína přes Velešín Nádraží do Markvartic byla ještě v podvečerních hodinách uzavřena. Nehodu totiž vyjeli vyšetřovat pracovníci Drážní inspekce až z Plzně.

Jan Kučera upřesnil, že škoda na automobilu činí 300 tisíc korun, na lokomotivě vznikla újma za 250 tisíc korun a na trati za 150 tisíc korun.

Provoz na trati České Budějovice - Horní Dvořiště byl po nehodě mezi stanicemi Holkov a Velešín přerušen. Vlaky tudy začaly znovu jezdit v 19.10 hodin.

Co se stalo? ptali se lidé

Deník se dostal k přejezdu u velešínského nádraží.

Kolona aut u železničního přejezdu střídavě rostla a zmenšovala se i po osmnácté hodině. Přes přejezd stála dlouhá vlaková souprava a nejevila známky toho, že by se měla pohnout.

Lidé vystupují z aut a ptají se.

„Co se stalo? Nehoda, auto vjelo z druhé strany pod vlak," odpovídá hasič hlídající přejezd ohrazený výstražnou páskou.

„Dá se to někudy objet?" ptá se další řidič.

Jedinou možností ve směru na Velešín bylo vrátit se do Markvartic a pokračovat dál na Zubčickou Lhotku, Zvíkov a na E 55 doleva na Velešín.

„Já už nikoho neodsuzuji," povídá v hloučku přihlížejících cyklistka s odstaveným kolem. „Stačí chvilka, vždyť on mohl přehlédnout světla a je to hned," dodala s tím, že si na odstavení vlaku musí počkat. Na kole se jí tak dlouhou objížďku v horku šlapat nechtělo.

Podle prvních informací se nehoda stala přesně tak, jak uvažovala cyklistka. Řidič výstražná světla přehlédl.

Další střet vozidla s vlakem

Nehoda ve Velešíně Nádraží však nebyl ve čtvrtek jedinou svého druhu na jihu Čech. K dalšímu střetu vlaku s osobním vozem vyjížděli záchranáři krátce před půl sedmou večer. Nehoda se stala na železničním přejezdu v Hrdějovicích u Českých Budějovic. "Na místě zasahovaly dvě posádky zdravotnické záchranné služby s příslušníky Hasičského záchranného sboru a Policie ČR. Zdravotníci na místě ošetřili řidičku osobního vozu a s podezřením na poranění břicha a hrudníku ji převezli na traumacentrum českobudějovické nemocnice. Nikdo další nebyl při nehodě zraněn," sdělila mluvčí záchranářů Petra Kafková.