Čeští paralympionici vybojovali na Hrách v Riu celkem sedm medailí, z toho jednu zlatou. Právě o tu nejcennější se postaral Jihočech Arnošt Petráček z Jankova, který si pro zlato doplaval na trati 50 metrů znak.

Ve čtvrtek oslavil čerstvý paralympijský vítěz svůj úspěch se svými příznivci. Zlatou medaili přinesl Arnošt Petráček ukázat do českobudějovického administrativního komplexu Riegrova 51, kde se s ní pochlubil novinářům i svým fanouškům.

Petráčkovi přišla pogratulovat hokejová legenda Jaroslav Pouzar, někdejší hejtman Jihočeského kraje a poslanec Jan Zahradník a řada dalších hostů.

Přítomen byl i Petráčkův trenér Jiří Filip, který okomentoval vítězný závod svého svěřence promítaný na plátně. „Ještě bych moc rád poděkoval svému kondičnímu trenéru Jiřímu Dvořákovi, který se bohužel dnešního setkání nemohl zúčastnit," vzpomněl úspěšný plavec trenéra, se kterým absolvuje suchou přípravu. Petráček začal závodně plavat před deseti roky a letos slaví své pětadvacáté narozeniny.
Zlatou medaili z paralympiády si nemohl načasovat lépe.

Za statečnost převzal českobudějovický plavec medaili rovněž od svých rodičů. „Moc vám děkuji, bez vás bych to nedokázal," vzkázal rodičům dojatý Arnošt Petráček.