Dějištěm šampionátu byl současnou generací poněkud opomíjený terén řeky Berounky u Radotína. Shodou okolností se na zdejší vody vrátilo mistrovské kanoistické klání po dlouhých osmdesáti letech. Na Radotínské peřeji se totiž v předválečném roce 1939 konalo historicky vůbec první MČR seniorů ve slalomu.

Českokrumlovský klub vyslal na letošní šampionát početnou skupinu mládežníků s nemalými ambicemi.

Kromě bojů o republikové vavříny u Radotína šlo také o finální část nominačních bojů o reprezentační dres pro juniorské mistrovství světa. Někteří krumlovští zástupci měli dosavadní kvalifikaci (z dubnových klasických závodů na Čeňkově Pile a květnových sprintů ve Veltrusech) zajímavě rozjetou…

ZÁVODY DOROSTU

Sobota patřila šampionátu kategorie dorostu, kde krumlovští mladí kanoisté začínali pozvolna naplňovat své ambice.

Hned v úvodním závodě singlkanoistů vybojoval první medaili pro Český Krumlov, s to stříbrnou, starší dorostenec Vojtěch Klíma.

Další závod Krumlovským přinesl druhé stříbro a postarala se o něj mladší dorostenka Kristina Novosadová na kajaku. V kategorii kajakářů dosáhl nejlepšího umístění z pohledu krumlovských barev šestý Václav Ondřich.

Medaili, a to hned ve dvojím provedení, přinesl následující závod singlkanoistek, kde si pro své druhé stříbro toho dne dojela Kristina Novosadová. Na stupně vítězů ji pak doprovodila bronzová Tereza Kratochvílová.

V posledním individuálním závodě zaklekl Vojtěch Klíma do deblkanoe spolu s olomouckým kolegou Filipem Janů a tato posádka se umístila na třetím místě.

Ve víceméně „stříbrné“ sobotě pak krumlovští dorostenci dojeli třikrát na druhém místě také v závodě družstev. Pro trojici Novosadová, Kratochvílová a Kleinová to znamenalo stříbro jak v závodě družstev kajakářek, tak v závodě singlkanoistek.

Trojice singlkanoistů Klíma, Mareš a Vejnar si pověsila na krk dokonce zlaté medaile v závodě družstev starších dorostenců, neboť posádka Litovle, která se dokázala prodrat před ně, byla hodnocena v kategorii mladšího dorostu.

ŽÁKOVSKÉ STUPNĚ

Nedělní závod patřil především MČR žáků. A jestliže sobota pro SK Vltava zářila stříbrným odstínem, pak neděle měla ve stříbrném rámu hodně silný zlatý odlesk.

První individuální titul pro krumlovský klub vybojoval zcela jednoznačně starší žák Samuel Vejnar na singlkanoi.

Potom krumlovští žáci dosáhli třikrát na stříbrnou medaili a velkou zásluhu na tom měla Štěpánka Kleinová, která byla druhá na kajaku a společně s Alenou Šafaříkovou také na deblkanoi.

Třetí stříbro získala dvojice starších žáků Samuel Vejnar a Petr Novotný také v deblkanoi.

Titulem v závodě deblkanoistů mladších žáků pak Jakub Kasper a Mikoláš Palouda uzavřeli individuální závody na Berounce.

Mistrovství ČR družstev kategorie žáků přineslo krumlovským mladým kanoistům zlato hned dvakrát. První titul vydřeli mladší kajakáři Kasper, Palouda a Šafařík. Druhý přidali deblkanoisté Vejnar – Šafařík, Kasper – Novotný a Kleinová – Šafaříková.

Cestou do Českého Krumlova to pak v zavazadlech Vltaváků cinkalo, jako když bača shání ovce z pastvy domů. Celkem (společně se závody družstev) Krumlovští vylovili z Radotínské peřeje patnáct medailí a na krk si pověsilo některou z nich hned třináct mladíků.

Nejúspěšnější sběračkou kovů byla starší žákyně Štěpánka Kleinová, která ke svým třem žákovským medailím (zlato a dvakrát stříbro) přidala i dvakrát podíl na stříbru v závodě družstev dorostenek. Své si v družstvu dorostenců odmakal i žák Samuel Vejnar, který tak přijel domů s třemi zlaty a jedním stříbrem. Na tři zlaté medaile dosáhl také mladší žák Jakub Kasper.

TROJLÍSTEK PRO MS

Nedělní závod znamenal také vyvrcholení nominačních bojů o účast na mistrovství světa juniorů, které se pojede v závěru července v bosenské Banja Luce.

V podstatě v každé z pěti lodních kategorií rozhodoval právě tento poslední závod. A napínavé klání mělo pro krumlovský klub příjemné rozuzlení když hned trojice krumlovských mládežníků – Vojtěch Klíma (singlkanoe), Kristina Novosadová (kajak) a Tereza Kratochvílová (singlkanoe) už v těchto chvílích trénují v rámci juniorského národního družstva v závěrečné části přípravy pro světový šampionát.

Tomáš Palouda