Mnohé z dětí se tohoto rovněž tradičního klání účastnily již poněkolikáté a přivedly s sebou další kamarády nebo sourozence. „Závod byl obsazen již dlouho před svým konáním. Pomalu nám přestává stačit maximální kapacita padesáti dětí,“ říká jedna z organizátorek závodu Jana Míková a dodává: „Není bohužel v našich možnostech kapacitu navýšit, protože se na stanovištích střídáme s dospělými závodníky a už teď je poměrně náročné vše organizačně zvládnout.“

Hned v úvodu závodního dne se děti mohly podívat, jak jejich dospělí kolegové zvládají běh přes překážky. Poté stejná disciplína čekala i na ně. Pochopitelně byl brán ohled na věk dětí, proto pořadatelé zajistili zapůjčení dětských molitanových překážek, u kterých dětem nehrozilo žádné zranění. Přesto se našli i zájemci, kteří si vyzkoušeli běh přes skutečné závodní překážky (ty jim ovšem byly nastavené na nejnižší možnou výšku).

Další disciplínou byl běh na 60 metrů. Poté byly děti rozděleny podle věku do dvou skupin a absolvovaly hod kriketovým míčkem a skok do dálky. Na závěr všechny čekal asi nejméně oblíbený „dlouhý“ běh, který pro menší děti znamenal 200 metrů, celá polovina startovního pole pak musela absolvovat rovná dvě kola místního atletického stadionu, což představuje 800 metrů.

Ve volných chvílích mezi disciplínami děti se svými rodiči sledovaly výkony dospělých závodníků nebo využily překvapení, které pro ně pořadatelé a sponzor připravili, a to konkrétně balónky plněné héliem.

Jak ovšem zdůraznili pořadatelé v samém závěru dětského závodu, konečné pořadí dětí není vůbec důležité. Vzhledem k širokému věkovému rozptylu jednotlivých kategorií a k rozdílným zkušenostem dětí (některé se atletice věnují, jiné mají tuto příležitost jen v hodinách tělocviku nebo na tomto mítinku), se nedají dost dobře porovnávat jejich konečné bodové zisky.

„Zaznamenali jsme, že si některé děti pamatují, kolik bodů získaly v loňském ročníku a radovaly se ze zlepšení. Přesně o tohle nám jde, aby děti měly motivaci zlepšovat se podle svých možností, místo toho, aby se trápily, že nikdy nebudou mezi nejlepšími,“ uzavírá hodnocení Jana Míková.

Jak se shodují všichni účastníci sobotní akce, bez příjemného počasí, ochotných sponzorů a dlouhé řady dobrovolníků, kteří celý den pomáhali s organizací, by akci v takovém rozsahu nešlo zorganizovat. Letos se vše podařilo a pořadatelé již teď plánují další – 11. ročník.

Zrcadlo výsledků
Medailisté v jednotlivých kategoriích 10. Dětského víceboje v Č. Krumlově:
Přípravka – dívky: 1. Iveta Capůrková (Milevsko) 697 bodů, 2. Rosalie Jirková (Schübelbach) 650, 3. Natálie Kadlecová (Vratislavka) 445 bodů.
Přípravka – chlapci: 1. Martin Šandera (Kokosi na Kleti) 151 bod, 2. Martin Capůrka (Milevsko) 79, 3. Patrik Fouček (Atletika Písek) 20 bodů.
Mladší žákyně: 1. Emma Theierová (Za Nádražím ČK) 1319 bodů, 2. Madeleine Jirková (Schübelbach) 993, 3. Sára Foučková (Atletika Písek) 979 bodů.
Mladší žáci: 1. Michal Sup (Horoměřice) 1734 body, 2. Petr Bořucký (Sokol ČB) 1614, 3. Rostislav Mikšl (SKP ČB) 1209 bodů.

Pozn.: Další podrobnosti, včetně fotogalerií a videa ze závodu dětí, najdete na webu www.viceboje-ck.cz