Jedinými Jihočechy, kteří hájí barvy našeho regionu v republikových závodech dětského autokrosu, je rodinná výprava Fučíkových z Třísova.

A co je vlastně dětský autokros?

Tento sport je v nižší věkové kategorii trochu výjimečný. Jedná se o automobilové závody, pořádané Federací automobilového sportu ČR. Závodí se na homologovaných autokrosových tratích v závodních speciálech ve třech kategoriích. Nejslabší jsou „stošedesátky" pro začínající jezdce. To jsou buggy bez převodovek pro děti od pěti do osmi let. Další kategorií jsou „stopětadvacítky", které už mají manuální převodovku a ovládají se jako normální auto. Nejsilnější kubatura jsou „dvěstěpadesátky" pro děti od devíti do čtrnácti let. Jednotlivý závod se skládá z dvou měřených tréninků, třech sérií rozjížděk a finále. Soutěží se v Mistrovství ČR a Poháru sponzorů.

„Závody mistrovství republiky se jezdí společně s velkým autokrosem, za přítomnosti kamer České televize. Zde se potkáváme i s hvězdami českého autokrosu, jako jsou třeba Petr Bartoš, Roman Keřka či nestárnoucí Jaroslav Hošek," přibližuje maminka nadějného jezdce Iveta Fučíková.

Cesta ke stupňům

A nyní se podíváme na sportovní kariéru i nejčerstvější úspěchy třísovského mladíka.

Do autokrosového kolotoče se Miroslav Fučík zapojil v roce 2008, kdy mu bylo sedm let. Startoval tehdy v nejslabší kubatuře a na konci premiérové sezony získal ocenění „Nejlepší nováček roku".

Další tři roky absolvoval Fučík ve „stopětadvacítkách" a do letošní sezony pak již vstoupil v nejsilnější dětské divizi RB 250 ccm.

„Buggy je oproti stopětadvacítce o poznání rychlejší a silnější, a tak se měl Míra zase co učit. Přestup do nejsilnější divize ale zvládl perfektně," vidí posun svého potomka směrem vzhůru maminka Iveta.

Už z prvních letošních závodů v Poháru sponzorů (PS) přivezl Fučík dva stříbrné věnce. Na dalších závodech MČR vybojoval nejprve v Humpolci páté místo. V Dolním Bousově po technických problémech dojel v prvním závodě šestý a druhý vinou závady nedokončil. V Přerově po havárii  přišlo sedmé místo a ve druhém závodě čtvrté pořadí. Znovu v Přerově (PS) atakoval stupně a dojel čtvrtý.

A potom už přišly vytoužené stupně. V Humpolci při závodě PS slavil Fučík sobotní stříbrný a nedělní zlatý věnec. Na dalším podniku MČR v Poříčí nad Sázavou dojel na druhém místě, v Dobřanech v Orlických horách pak vyhrál. Tamtéž při závodě PS bral ještě body za 7. místo, když po havárii odstoupil z vedoucí pozice. V Nové Pace (PS) se radoval ze stříbra a bronzu. A konečně v posledním letošním domácím podniku vybojoval zlatý věnec při závodu  MČR v Sedlčanech.

Republikové stříbro

Po součtu všech výsledků a bodů do Poháru sponzorů obsadil Miroslav Fučík v této sezoně čtvrté  místo.

Prestižnější je ovšem seriál závodů v MČR, kde se jezdí o titul Mistra republiky. V tomto seriálu se o medailích  rozhodovalo až na již zmíněném posledním závodě v Sedlčanech. Před startem byla šance průběžně druhého Miroslava Fučíka  na titul už jen teoretická, měl však pouze jediný bod k dobru před třetím.

Účastí ve finále sedlčanského závodu si však zajistil nejhůře konečné třetí místo. Titul Mistra ČR už byl také jistý, ale konečné stříbro a titul vicemistra byl stále ve hře. Bylo jasné, že se bude bojovat až pod cílovou šachovnici.

Fučík startoval ve finále z první řady s největšími soupeři, nenechal nic náhodě, v první zatáčce po startu se zařadil na první místo, a to si udržel až pod cílovou šachovnici. Vítězství v sedlčanském  závodu zajistilo Miroslavu Fučíkovi titul vicemistra České republiky pro rok 2012 v nejsilnější kubatuře dětského autokrosu RB 250.

„Je to obrovská radost samozřejmě pro Mirďu jako jezdce, ale i pro celou naši rodinu a také pro přátele a kamarády, kteří nás jezdí podporovat přímo na závodní tratě," těší se ze synova úspěchu Iveta Fučíková.