Dnes večer se odehraje v českobudějovické Sportovní hale repríza loňské volejbalové finálové bitvy. Jihostroj od 20.30 přivítá Ostravu.
Letošní extraliga je extrémně vyrovnaná.
Přitahuje pozornost i těch, kteří nad ní dříve ohrnovali nos. Jasné je, že česká nejvyšší soutěž, která se hraje pod názvem Uniqa extraliga,  už nebude mít jen jednoho favorita, který své soky vyřídí během hodiny.
Na prvním místě je Zlín, dá se ale s velkou pravděpodobností předpokládat, že i na Mackovy ovečky brzy dojde…
Jihostroj chce v dnešním utkání s Ostravou odčinit právě prohru 0:3 ze Zlína.
V přímé konfrontaci se setkají účastníci Ligy mistrů.   Ostravu přiveze do jihočeské metropole trenér české reprezentace  Zdeněk Šmejkal, který velice ochotně odpovídal na dotazy Deníku.

Navážou týmy Ostravy a Jihostroje na loňskou finálovou bitvu, nebo už je za sezonou 2012/13 tlustá čára?
Nemyslím si, že by byla udělaná velká čára, tyto zápasy byly vždy nabity zvláštním nábojem, pro nás je to prestižní zápas. Myslím, že oba týmy to v dobrém berou jako vyřizování účtů.

Proti sobě bude stát několik volejbalistů, kteří si na loňskou bitvu velice dobře pamatují,  přece ale došlo ke změnám…
Myslím, že Budějovice obměnily kádr. Omladily,  vsadily na mládí, to je dobrá cesta, proto se ale také nevyhnuly výkyvům ve výkonnosti. Podle mne nástup mládí přinese Českým Budějovicím určitě ovoce. Mají zkušeného Hupku, Sukubu, Zapletala, starší jsou v týmu jako podpora mládí.

Změny v Českých Budějovicích jste popsal téměř dokonale, jak se proměnila Ostrava? Je pro Ligu mistrů silnější než loni?
U nás je to hodně podobné. Nemyslím si, že bychom byli silnější. Je hodně těžké nahradit Michaloviče v jeho výborné formě. Rehák se s tím ale pere hodně dobře. Jen se někteří musí srovnat se způsobem práce u nás, musí se přitlačit na pilu, všichni mají stejný cíl.

Berete pondělní souboj také jako konfrontaci dvou českých zástupců z Champions League?
Určitě. Ta je vzájemná.  Ligu mistrů hrajeme proto, abychom se konfrontovali s Evropou, svým způsobem jsou Budějovice i evropským mužstvem. Je to pro nás měřítko, porovnání, které trenérům něco napoví.

V polovině minulého týdne jste doma vyhráli nad  Ústím nad Labem 3:1, první tři sety byly hodně vyrovnané (23, 23, –23, 14). Severočeši sahali po bodu?
Stav setů úplně neodpovídá dění na palubovce. O dost jsme vedli, pak až jsme zdramatizovali koncovky. Snažím  se dodržet, co jsem říkal před sezonou, že u nás bude hrát víc lidí. Aby ti, kteří nastupovali v Champions League, měli prostor k odpočinku. Od začátku jsme nastoupili se dvěma novými hráči, v průběhu setu jsem přitvrdil, pustil jsem do sestavy ještě další.  Ti zkušenější, kteří s nimi zůstali na place, měli potvrdit kvalitu,  měli ty nové podržet, moc se s tím ale nepoprali. Proto na lavičce při zápase létaly blesky.

Co očekáváte od pondělního duelu v Č. Budějovicích?
Bude to vyrovnaný zápas. Alespoň v to doufám.  Budějovice ale jsou stále favoritem na zisk titulu. Platí to i vzhledem k výborným fanouškům, k prostředí, ve kterém se tam extraliga hraje. My chceme odehrát kvalitní střetnutí, věřím, že to bude dobrý zápas.