Velešínští taekwondisté se na sklonku kalendářního roku prezentovali při dvou vrcholných akcích – a domů se rozhodně nevraceli s prázdnou.

Domácí šampionát

Na letošní Mistrovství České republiky se nominovalo z velešínské školy poměrně málo závodníků, a to konkrétně osm, z toho pětice tvořila seniorský tým (František Jeřábek, Jaroslav Bartizal, Pavel Mrzena, Robert Ondráček, Vojtěch Rouha). Výpravu doplnili členové jihočeského Střediska talentované mládeže Dominik Sluka, Vojtěch Foitl a jako jediná žena odcestovala do Nymburka juniorka Zuzana Španingerová.

Neúčast především z řad žáků a juniorů byla zapříčiněna velkou nemocností, ale i tak neodjížděl náš tým bez ambicí na nějaké medailové umístnění. Toto se potvrdilo hned v soutěži povinných sestav (tul), kde Jeřábek a Rouha skončili ve svých kategoriích shodně na třetích místech. Také tým seniorů, který na poslední chvíli byl doplněn náhradníkem Rouhou, překvapivě skončil na bronzovém třetím místě.

Více se čekalo od Sluky, který v nejsilnějším pavouku třiceti juniorů v prvním kole porazil závodníka z Karviné, i ve druhém měl dobře našlápnuto, ale spletl techniku a i přesto, že jeho projev byl po všech stránkách lepší, tak mu tato základní chyba vystavila okamžité stop.

Španingerová se po delší odmlce způsobené zraněním teprve dostává do formy a její kategorie s řadou reprezentantek byla zatím nad její síly.

Mladičký žák Foitl byl už duchem přítomen asi na další disciplíně ve sportovním boji a tudíž ztráta koncentrace jej připravila o lepší umístění.

Ve sportovním boji jakoby si chtěl Sluka vybít zlost nad zkaženým tulem, vrhl se na soupeře a posléze stanul na metě nejvyšší – 1. místo ve váhové kategorii do 51 kg.

Foitl neměl tentokrát den, přidala se smůla na los a vypadl v prvním kole s pozdějším vítězem. Obdobně se vedlo i Španingerové.

Poté pořadatelé trochu odlehčili soutěžnímu dni v zápasech a zařadili do programu souboje sebeobrany. Také Velešín měl dva týmy: muž proti třem mužům (Sluka v. Jeřábek, Bartizal, Mrzena) a žena proti dvěma mužům (Španingerová v. Ondráček, Mrzena). Poslední jmenovaná smíšená trojice zaznamenala úspěch a v silné konkurenci osmi týmů získala bronzovou medaili.

Další den pokračovala soutěž seniorů, a to jednotlivců i týmů. Ve sportovním boji bez rozdílu vah si tým Velešína připsal další krásné třetí místo. Zde si zaslouží pochvalu především tahouni Jeřábek a Ondráček, s jejichž výkonem stál a padal výkon celého týmu. Na závěr sportovních bojů se ještě vypracoval v žebříčku i Bartizal, který získal taktéž třetí místo ve váhové kategorii do 71 kg.

Seniorský tým pokračoval ještě v soutěži silového přerážení a nominoval se nejsilnější technikou, bočním kopem na čtyři plastové desky, které bravurně prokopl Jeřábek. Bohužel, počáteční náskok se brzy rozplynul, když ostatní členové týmu na poměrně jednodušších technikách vypadli. I přes tento neúspěch bylo velešínské snažení v Nymburku na dobré úrovni. Přestože výprava odcestovala pouze v osmi lidech, tak získala v celkovém pořadí za jednu zlatou a šest bronzových medailí 17. místo z 23 škol České republiky.

Třeboň Open

Již tradičně se schází koncem roku taekwondisté od nejmenších benjamínků až po seniory v jihočeské Třeboni na mezinárodních závodech. Letošní pátý ročník byl o něco méně obsazen než předešlé, ale i tak celkem soupeřilo na dvě stovky závodníků. Ze zahraničních to byly dva slovinské kluby a jeden oddíl ze Slovenska.

Velešínská výprava čítala celkem 15 závodníků a byla složená převážně z mladších a poprvé soutěžících. Velké zastoupení ve velešínském týmu měl oddíl z Kamenného Újezdu – a právě tito borci patřili k nejúspěšnějším.

Soutěž začala povinnými sestavami a na nejvyšší příčku vystoupali Anna Ondřichová (žákyně 5. kup), Matěj Švarc (žák 8. kup). Krásná druhá místa obsadili Sandra Kubálková (žákyně 7. kup), Martin Ondřich (žák 6. kup). Posledně jmenovaný soutěžil i v juniorech, kde se mu opět zadařilo a skončil třetí. Na třetích místech skončili Matyáš Kovář (žák 4. kup),Vojtěch Foitl (žák 1. kup), Jan Rouha (přípravka 8. kup) a ze seniorů se bronzem blýskl Pavel Mrzena (I. dan).

Ve sportovním boji s přehledem pokračoval ve své krasojízdě z MČR Dominik Sluka (junior I. dan) a tentokrát se na zlato ani moc nenadřel. Svůj talent začíná správně úročit i Vojtěch Foitl, který Dominika následoval na stupeň nejvyšší, ovšem v žákovské kategorii.

V seniorech došlo ke sloučení dvou nejtěžších kategorií, kde byl v nevýhodě kaplický Pavel Mrzena. Škoda jen, že ve finále měl zbytečný respekt ze soupeře cca o 20 kilogramů těžšího, protože v prvním kole jeho dlouhé nohy nepustily protivníka k vážnější akci. Druhé místo ovšem bylo krásnou tečkou za bohatým sportovním a soutěžním rokem 2013 z pohledu velešínského klubu.

Tečka za rokem

Tento víkend odcestují velešínští borci s nejvyššími technickými stupni na celorepublikové setkání v Brně, kde budou zdokonalovat techniky přímo pod taktovkou velmistra Hwang Ho-yonga (IX. dan).

Těsně před třetím adventem se pak setkají oddíly z Kaplice, Č. Krumlova, Besednice, Kamenného Újezdu, Chvalšin a Homol na tradiční Vánoční besídce, kde budou přijímáni nováčci, promítány zápasy z MČR a ukázky nejen z taekwon-da a na závěr nebude chybět ani diskotéka.

Taekwon-do škole ITF Velešín poté nastanou krátké prázdniny, které ovšem úderem Nového roku zase skončí a soutěžní kolotoč se rozjede opět naplno.