Závod, který byl jedním z vrcholů sezony pro mnohé kanoistické mládežníky krumlovského oddílu SK Vltava, se na Orlici přesunul z důvodu nedostatku vody na původně určeném terénu řeky Labe nad Dvorem Králové.

Peřeje Orlice nebyly nijak výrazně náročné, často měnící se proud ale dokonale prověřil dovednosti mládežníků v ovládání lodi a její vedení v ideální stopě.

Krumlovský klub SK Vltava vypravil na šampionáty osmičku dorostenců a šestici žáků – a do dějiště mistrovství přijel s nemalými ambicemi.

NAPLNĚNÉ AMBICE DOROSTU

Medailové plány Vltaváků se začaly naplňovat hned v prvním závodě – singlkanoi dorostenců, kde největší favorit závodu, krumlovský Vojtěch Klíma, nenechal nikoho na pochybách o své formě a suverénně zvítězil, když druhého v pořadí nechal za sebou s největším rozdílem ze všech víkendových mistrovských závodů.

Hned poté druhá mistrovská kategorie přinesla další medailové umístění pro krumlovské kanoisty. V závodě kajakářek brala stříbro Karolína Paloudová mezi staršími dorostenkami, zde to bylo naopak s nejtěsnějším rozdílem mezi první dvojicí.

Ze závodu kajakářek toto ale nebyla jediná medaile pro SK Vltava Český Krumlov. V kategorii mladších dorostenek se na třetí místo dokázala probojovat věkem ještě žákyně Kristina Novosadová.

V kategoriích kajakářů i delbkanoistů dosáhli krumlovští mladíci na další pěkná umístění, na stupně vítězů to ale tentokrát nestačilo.

Krumlováci se dočkali v kategorii singlkanoistek, kde si druhé stříbro dne vypádlovala Karolína Paloudová. Mezi mladšími dorostenkami se na třetí místo vyhoupla Tereza Kratochvílová.

Velký důraz kladou krumlovští kanoisté na závody družstev a odpolední šampionát dorosteneckých týmů jim přinesl další tři medailová umístění.

V závodě družstev singlkanoistů si stříbrnou medaili vybojovalo krumlovské družstvo ve složení Klíma, Mareš a Vejnar. Stejnou hodnotu měla i medaile českokrumlovských singlkanoistek, které tvořily hlídku ve složení Paloudová, Kratochvílová a Novosadová. Děvčata ve stejné sestavě pak vyšperkovala krumlovský dorostenecký účet titulem v závodě družstev kajakářek.

ZÁŘIVÁ KOLEKCE ŽÁKŮ

V neděli se pak dostali ke svému mistrovskému závodu žáci.

Krumlovští kanoisté do žákovského mistráku vyslali jak aspiranty na medailové pozice, tak závodníky, kteří zkušenosti s tímto typem závodů teprve sbírají. Výtečné výkony ovšem podali bez výjimky všichni.

Nečekanou bronzovou medaili vybojoval na Orlici krumlovský debl Vejnar a Furiš. Nejvýrazněji ale o sobě dala vědět výborně připravená Kristina Novosadová, která při mistrovství ČR žáků dokázala získat pověstný double, když nenašla sobě rovnou konkurentku jak na kajaku, tak také na singlkanoi a vcelku jednoznačně slavila hned dva republikové tituly.

Další dvě medaile potom získali krumlovští žáci v MČR družstev. Titul v závodě singlkanoistů vybojovala trojice Vejnar, Furiš a Novosadová. V úplně posledním závodě víkendu stačili krumlovští žáci urvat nečekaný bronz ze závodu deblkanoistických družstev, kde se o něj postaralo družstvo ve složení Furiš / Kasper, Vejnar / Palouda a Novosadová / Šafaříková.

TUCET MEDAILÍ

Mládí SK Vltava Český Krumlov si celkem z republikových sjezdových šampionátů domů z Orlice přivezli sedm individuálních a pět kolektivních medailí.

Velkou měrou se na tomto úspěchu krumlovských mládežníků podílely dvě momentální dorostenecké opory – Karolína Paloudová a Vojtěch Klíma, kteří těmito závody zároveň úspěšně zakončili šňůru nominačních závodů a zařadili se do národního reprezentačního družstva pro juniorské Mistrovství Evropy, které se uskuteční na přelomu července a srpna v Makedonii.

Celkově úplně nejúspěšnějším závodníkem SK Vltava však byla Kristina Novosadová, která ke dvěma individuálním žákovským titulům dokázala přidat také individuální medaili z MČR dorostu a další úctyhodné čtyři kolektivní medaile vylovila při MČR družstev žáků i dorostu.

Tomáš Palouda