V nejstarším finském městě Turku se konal světový šampionát v agility. „Závod se konal v hale, která je domovem hokejistů TPS Turku,“ přibližuje Lucie Krauskopfová, Jihočeška, která do nejprestižnějšího závodu na světě nastoupila. Závodů se účastnilo 500 psovodů a jejich psů z celkem čtyřiceti zemí.

„Zastoupeny byly země z celého světa včetně reprezentace České republiky.“

Lucie Krauskopfová se s fenkou Kessy představily ve velikostní kategorii small. Duo z jihočeských Hrdějovic se prezentovalo na MS už potřetí (2017 Liberec, 2018 Kristianstad, 2019 Turku).

„Účast jsme si vybojovaly v sérii kvalifikačních závodů během letošního jara.“

Ve Finsku prožily nádherný týden. Lucie za sebe i za fenku Kessy říká: „Ubytování jsme měly zajištěné v klidném hotelu na poloostrůvku plném zeleně. V okolí hotelu se pohybovalo množství lesních zvířátek, lišky, psíci mývalovití nebo dokonce praví finští losi.“

Není divu, že venčení se Kessy jako správné teriérce moc líbilo.

Nejprve se běhaly závody čtyřčlenných družstev. První den byly postaveny parkury v disciplíně jumping. „To je parkur bez zónových překážek.“ Celkový čas týmu byl sice druhý nejrychlejší ze všech, ale penalizace za dvě spadlé laťky na skokových překážkách odsunuly české družstvo až na dvanáctou pozici z osmadvaceti.

Druhý den se do finálového agility parkuru startovalo v obráceném pořadí.

Od nejhoršího po nejlepší.

Český tým svým neskutečně rychlým a čistým během vytáhly Lucka s Kessy.

„Naše družstvo se posunulo až na druhé místo této disciplíny a celkové třetí místo v součtu.“ Po zisku velmi cenného bronzu pochopitelně propukla ve výpravě obrovská euforie.

Ta byla veliká v hledišti přímo v hale a také doma u fanoušků, kteří sledovali přímý přenos po internetu.

Medailový úlovek v této kategorii je pro českou výpravu velmi cenný.

Také tentokrát zajišťoval oběma reprezentantkám nezbytný servis Jiří Krauskopf.

V závodě jednotlivců dvě dvě odmítnutí v jumpingu pro Lucku s Kessy znamenala konec nadějí na celkový úspěch. „Závěrečný ceremoniál, kdy jsme se s Kessy postavily na stupně vítězů, ale byl velikou odměnou za naši celoroční tréninkovou dřinu.“