O prvním červnovém víkendu se v našem okresním městě na zimním stadionu krumlovského Slavoje konal jeden z největších florbalových turnajů pro mládež v jižních Čechách.

Na zapůjčeném povrchu z CFbU se vystřídaly soutěže dvou hlavních kategorií, a to mladší žáci a dorost. V polední přestávce se ještě představili nejmenší elévové a přípravka. Na závěr florbalového maratonu si vyzkoušeli prostředí zimáku v přátelském utkání také muži.

„V minulých šesti ročnících se turnaj konající v měsíci červnu v našem městě jmenoval JIP Cup. V letošním roce si vzal tento turnaj plně pod organizační křídla náš klub. Podařilo se zajistit spolufinancování s Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj, a to z Fondu malých projektů ČR – Horní Rakousko," přiblížil nám zástupce pořádajícího FBC Č. Krumlov Daniel Sedlák.

Dvoudenního turnaje se zúčastnilo přes 160 hráčů v jedenácti družstvech ze sedmi klubů a své dovednosti zde předvedly děti ve věku od pěti let až do dorosteneckých let. Význam krumlovského turnaje podtrhovala i účast klubů, které mají velký zvuk a jejich družstva obsazují pravidelně přední místa v soutěžích ČFbU, a to jmenovitě FBŠ Bohemians Praha, FBŠ Jihlava, FBC Štíři České Budějovice, UHC Linz, 1. FBK Tábor, FBC Kaplice a FBC Český Krumlov.

Klání O pohár města Č. Krumlov mělo dvě hlavní části, a to turnaj pro ročníky 2002 (+ dvě výjimky 2001) a mladší a turnaj pro ročníky 1998 (+ 3 výjimky 1997) a mladší. Uprostřed hracího dne se utkali ještě elévové a přípravky, vždy ve dvou zápasech v každé kategorii. V podvečer sehráli přátelské utkání muži FBC ČK s FBC Frymburk (5:4).

Turnaj mladších žáků (ročníky 2002): V základní části se hrálo každý s každým, druhý den pak dle umístění 1. s 2. a 3. se 4. na dva zápasy. V sobotu si nejlépe vedla Kaplice, když po velkém boji zvítězila nad domácím týmem 3:2. Na třetím místě skončil Tábor a čtvrtá byla Jihlava. V nedělním finále Kaplice nejdříve prohrála 0:1 s domácími borci, ale ve druhém zápase zkonsolidovala síly, vyhrála 6:3, a tím i celý turnaj. V bojích o bronz Tábor překvapivě dvakrát prohrál s Jihlavou a vyměnil si s ní pořadí ze soboty.

Turnaj dorostu (ročníky 1998): Hrálo se v pětičlenné soutěži první den také každý s každým, ale v neděli muselo nejdříve družstvo z 5. místa bojovat se čtvrtým o účast ve čtvrtfinále. Potom už byl systém známý z hokejových klání, a to křížem hraná utkání. V sobotních bojích bylo krumlovské dorostenecké družstvo suverénně nejlepší, když s přehledem vyhrálo všechny zápasy (10:0 s Linzem, 8:0 se Štíry, 7:3 nad Táborem, 4:2 nad Bohemians). V neděli si v prvním zápase domácí tým poradil s týmem Štírů 10:0. Ve druhém souboji Tábor zdolal Bohemku 3:0. O třetí místo si tedy zahrála Bohemka se Štíry, kde rozhodla větší zkušenost a tým z Prahy si odvezl bronz.

„Ve finálovém souboji byli naši kluci favority, ale Tábor se na nás dobře připravil. Trochu jsme podcenili začátek, soupeř na nás vlétl a rychle a snadno získal vedení 0:2. Pak jsme se probudili a do poloviny utkání se dostali do kontaktu na 2:3. Sráželo nás ale poměrně časté faulování a soupeř bohužel všechna tři naše vyloučení potrestal. V závěru jsme ještě snížili na 3:5, ale víc už jsme nezvládli. Nakonec tedy překvapivě celý turnaj vyhrál Tábor. Jeho finálová výhra nás opravdu hodně bolela, hlavně po tom, jak jsme prošli celým turnajem až do finále velmi suverénně a také proto, že se náš tým v současném složení vlastně loučil," uzavírá trenér krumlovských nadějí Daniel Sedlák.

Daniel Sedlák, Karel Vosika