Jeho součástí byly rovněž dva přátelské zápasy s reprezentací Rakouska. První z nich se hrál v týdnu v rakouském Tullnu (Češky prohrály 28:30), odveta byla na programu v sobotu v Jindřichově Hradci.

České házenkářky oplatily Rakušankám porážku a doma zvítězily přesvědčivě 35:26. „Zápas v Jindřichově Hradci byl z naší strany kvalitativně určitě lepší. Po celých šedesát minut měla naše hra dobrou úroveň a Rakušanky jsme drželi pod tlakem. Až na posledních sedm minut jsme hráli dobře též v obraně,“ zhodnotil vystoupení svých svěřenkyň trenér Jan Bašný.

Kouč pozval na kemp několik nových hráček, které chtěl v posledních oficiálních zápasech před červnovou kvalifikací nechat rozehrát. „V tréninku pracovaly poctivě, ale chtěl jsem je vidět, jak si budou počínat v ostrých zápasech. Můžu říct, že jsem s nimi spokojený,“ potvrdil reprezentační kouč.

Bašný se do Jindřichova Hradce vrátil po více než deseti letech. „Byl jsem tu kdysi se svým tehdejším klubem a nyní jsem tu potkal stejné lidi, kteří se o zdejší házenou po celou tu dobu starají,“ zaznamenal trenér české reprezentace.

S podmínkami k trénování byl Jan Bašný navýsost spokojený. „Všechno proběhlo bez problémů. Byli jsme zde od pondělí a podmínky k přípravě jsme měli přesně takové, jaké potřebujeme,“ pochvaloval si.

Trenér nevylučuje, že národní tým se na jih Čech opět vrátí. „Místa, kde se připravujeme, volíme tak, abychom měli co nejméně cestování, když hrajeme dvojzápas. To znamená, že pokud se zase utkáme se soupeřem z okolí, rádi se do Jindřichova Hradce vrátíme,“ slibuje Bašný.

Házenkářky zdolaly u Vajgaru Rakušanky.Zdroj: Deník / Doležalová Radka

Zápasy s Rakušankami trenérům reprezentace přišly vhod. „Je to soupeř zhruba na stejné úrovni jako my a vždycky nás dobře prověří,“ vysvětlil Jan Bašný.

Reprezentační dres obléklo také několik odchovankyň písecké házené. Na palubovce se objevily Iveta Luzumová, Alena Šetelíková (dříve Stellnerová) a Veronika Malá.

Posledně jmenovaná vzpomíná na derby s Jindřichovým Hradcem v interlize. „Do Hradce jsem se docela těšila. Líbí se mi zdejší hala a mají tu i kvalitní zázemí,“ užila si týden u Vajgaru Veronika Malá, která v současné době působí v Německu.

Česká republika – Rakousko 35:26 (17:11)
Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková – Crhová, Hrbková 6, Ryšánková 3, Zachová 2, Salčáková, Růčková 2/1, Kordovská 3, Luzumová 3, Adámková 1, Marčíková, Šetelíková 2, Weisenbilderová, T. Fryčáková 2, Jeřábková 11, Malá.
Nejvíce branek Rakouska: Kovacsová 5, Freyová 4/2, Schefknechtová 4, Huberová 4.
Rozhodčí: Macho, Hájek. Vyloučení: 4:3.