Barvy našeho regionu zde hájili Lucie Černá s Jaromírem Janáčkem a v konkurenci hráčů a hráček ze Slovenska, Rakouska, Ruska, Slovinska, Chorvatska, Estonska a celé domácí juniorské špičky se oba zástupci SKB Č. Krumlov výrazně prosadili.

Zlato a dva bronzy

Černá se na šampionátu  představila ve dvouhře a ve smíšené čtyřhře, kterou hrála společně s Janáčkem. Ve dvouhře byla díky postavení na evropském žebříčku první nasazenou hráčkou a roli favoritky potvrdila. Cestou k celkovému vítězství  postupně porazila Rusku Ronzhinovou (19:21, 21:10, 21:14), Polku Staniszovou (21:11, 21:15), Chorvatku Sutarovou (21:13, 21:18), Slovenku Repiskou (21:7, 23:21) a ve finále Stankovičovou (21:17, 21:11).

„Lucka odehrála dvouhru ve velkém stylu. K prvenství jí  nastartovala soupeřka z prvního kola, která byla hodně kvalitní, jak to už u hráček z Ruska bývá. Lucka hrála koncentrovaně, s velkou zodpovědností a šla zápas od zápasu za zlatem. A jak sama poznamenala, bude dobré, když ho  budou mít doma oba," připomíná kouč Radek Votava návaznost na stejný úspěch klubového spoluhráče a přítele Pavla Floriána, který na MMJ zvítězil před sedmi lety.

Los smíšené čtyřhry, kterou hráli Černá s Janáčkem, jim přisoudil na první dvě kola mladé domácí páry. Proti Budzelovi s Kurzovou se po nervózním začátku rozehráli a start se nakonec povedl (21:15, 21:18). Ve druhém kole už deklasovali mix Somerlík a Budzelová (21:6, 21:10). Ve čtvrtfinále pak sehráli  téměř hodinový zápas s ruskou dvojicí  Butovetstkiy a  Yarmeeová a po výborné hře a postoupili do semifinále (21:23, 22:20, 21:16). Tam je čekala další ruská dvojice Verner a Dergunová. Náš pár měl jedinou slabší chvilku, bohužel v samotném závěru třetího setu, který prohrál v poměru 16:21.

„Mix sehráli Lucka s Mirkem velice dobře. Není to jejich priorita, oba jsou zejména singlisté. V tréninku se mixu věnují pouze okrajově a proti sehraným dvojicím je to hodně znát. Po návratu z mistrovství světa na mixový trénink nedošlo vůbec, a tak to byla trochu sázka do loterie. V zápasech jim to ovšem spolu šlo a výborný bronz je odměnou," chválil kouč Votava.

Do dvouhry juniorů vstoupil Janáček velice klidně a Vasileva z Ruska porazil ve dvou setech (21:8, 21:11).  Ve třetím kole čekal  Matěj Šváb z Dobrušky. Ten se do krumlovského želízka pustil ve velkém stylu, postupně se pak sice hra vyrovnávala, ale na vítězství v setu to nestačilo. Druhý set pak byl hodně nervózní. Janáček se ovšem po krátké zdravotní pauze zklidnil, dotáhl náskok soupeře a zvládl i koncovku (21:19). Před třetím setem si Janáček nechal ošetřit zraněné koleno a poté Švába deklasoval (21:9). Ve čtvrtém kole si potom hladce poradil s Rusem Solovyevem (21:12, 21:18). Ve čtvrtfinále čekal reprezentant Chorvatska Spoljarec. Po aktivním nástupu krumlovský mladík hladce vyhrál první set ( 21:10). Od druhého setu ale začal ztrácet rychlostně, byl pasivní, přestal si věřit a druhý i třetí set prohrál (16:21, 15:21).
„Mirek odehrál dvouhru také velice dobře. V sobotu sehrál osm zápasů, z toho pět na tři sety. Poslední dvouhra pak byla v daný moment  nad jeho síly. Na celém turnaji absolvoval všechny tři disciplíny, což je vždy náročné. Ale podobně těžké turnaje už hrál a dokázal jít třeba až do finále. Zápas se Švábem byl nejtěžší a Mirek ho zvládl," hodnotil trenér a předseda SKB.

Ve čtyřhře juniorů nastoupili Janáček s Matějem Švábem po velice dlouhé době. V prvním kole se rozehráli na pražské dvojici Barák a Walter (21:11, 21:8). Ve druhém  zvládli i zápas s ruskými reprezentanty Grazhdankinem a Timkem (21:19, 21:13) a ve třetím porazili v třísetovém dramatu i chorvatskou dvojici Spoljarec a Tucakovic (9:21, 21:15, 21:19). V semifinále bojovali také ve třech setech s polskou dvojicí  Bochat a Zeitek (20:22, 21:17, 13:21), ale na víc než bronz to nestačilo.

„Kluci hráli dobře, ale na víc to bez společného tréninku není. Postup do semifinále a zisk cenného bronzu je maximem. Oba ovšem mají pro čtyřhru velice dobré předpoklady," ví trenér Votava.

Očima trenéra

A na závěr ještě celkové hodnocení šampionátu očima trenéra obou krumlovských nadějí – Radka Votavy:

„Turnaj proběhl ve velice příjemné atmosféře a z pořadatelského pohledu dobře. Menší účast co do počtu zemí nahradila velice silná hráčská kvalita zúčastněných. Prosadit se v této konkurenci nebylo rozhodně lehké a každý medailista musel podat opravdu velice hodnotný výkon.   Lucka sehrála celkem devět zápasů a pouze v jednom odešla poražená. Mirek hrál zápasů dokonce dvanáct a prohrál tři. Pro Černou jsou  dvě disciplíny optimální,  zvlášť když je potřeba zapracovat na její kondici. U Janáčka to byl test. Je velice dobrým hráčem ve všech třech disciplínách, ale dost možná fakt, že hrál všechno, mu sebral o něco lepší umístění. Ale jsem přesvědčený, že to bylo třeba prožít a odehrát. Mirek je zase silnější a vnímavější.  Nyní bude důležité se maximálně soustředit na dobrý trénink a připravit se na březnové mistrovství Evropy juniorů, které se bude hrát v Turecku. Lucka i Mirek jsou už dost zkušení a ví, co je čeká. Uspět na takovém podniku, v obrovské konkurenci, je moc obtížné. Pokud ovšem zvládnou přípravu a na Evropě odehrají vše na hranici svých možností, tak to bude  splnění našeho dalšího  dlouhodobého cíle. Na závěr ještě oběma k dosaženým výsledkům a medailím z Orlové gratuluji!"

Dvouhra – junioři: 5. Jaromír Janáček, juniorky: 1. Lucie Černá (oba SKB ČK).

Čtyřhra – junioři: 3. Janáček / Šváb (SKB ČK / Dobruška).

Smíšená čtyřhra: 3. Janáček / Černá (SKB ČK).

Radek Votava, Karel Vosika