Nejlepší hráči a hráčky krumlovského SKB se ve vynikajícím světle ukázali při Memoriálu Konštantína Holobradého.

Na strakonických kurtech si dali dostaveníčko ti dříve narození při prvním dějství nového ročníku veteránské soutěže družstev.

Zlatá Praha

Na dalším ročníku Memoriálu Ing. Konštantína Holobradého, který nese punc nejvyšší turnajové kategorie dospělých Grand Prix A, hájil čest jihočeského badmintonu sextet hráčů extraligového družstva SKB Č. Krumlov.

Tento významný turnaj se hraje od roku 1979 na počest jednoho z nejlepších československých badmintonistů. Mezi jeho nejkvalitnější výsledky patřilo například v roce 1976 vítězství nad Bochowem, tehdejším mistrem Evropy! V roce 1973 patřil K. Holobradý do československého reprezentačního týmu, který vyhrál Helvetia Cup – neoficiální mistrovství Evropy B. Bohužel v roce 1978 po alergickém záchvatu K. Holobradý zemřel v pouhých 24 letech na cestě do Paříže.

Konkurence na této akci je vždy silná, a tak se Krumlovští měli na co těšit. Nic ovšem nepodcenili, připravili se velmi dobře – a podařil se velmi kvalitní turnaj, který byl podtržen výbornými umístěními. A to ještě chyběla zraněná Hana Milisová, která již řadu let tyto turnaje vyhrává. Na startu byli Lucie Černá, Sabina Milová, Pavel Florián, Maxmilián Kořený, Jaromír Janáček a junior Petr Beran.

Ve smíšené čtyřhře, která začíná být parádní disciplínou Jaromíra Janáčka (bohužel se mu vůbec nevydařila dvouhra), si vedl tak dobře, že se s klimkovickou Kateřinou Tomalovou probojovali poměrně jasně až do finále. Tam to již neměli tak lehké a na vítězství ve třech setech (21:16, 19:21, 21:18) se museli hodně nadřít. Další dva páry Milová / Stoklas (Meteor Praha) a Černá / Světnička (FSpS Brno) už tak úspěšné nebyly a obsadily 9. resp. 17. místo.

Další krumlovské zlato přišlo ve čtyřhře mužů zásluhou deblu Maxmilián Kořený a Pavel Florián, jenž startuje spolu i v extralize. Pár, který obdržel divokou kartu, prošel celým turnajovým pavoukem takřka jako nůž máslem. Po prvním rozehrávacím kole porazili ve druhém úřadující mistry ČR Kohoutka se Světničkou z FSpS Brno (21:14, 21:17). Ve čtvrtfinále zdolali nejlepší juniory Berana s Loudou (21:19, 21:13), v semifinále ve třech setech porazili Hoška s Jelínkem (21:18, 18:21, 21:17) a ve finále získali i skalp vítězů posledního celostátního turnaje Krále se Stoklasem (21:17, 21:18).

Za zmínku stojí úžasná bilance Kořeného, jenž odehrál na turnaji jedenáct zápasů a pouze v jediném prohrál!

Kvalitu krumlovské mužské čtyřhry ještě potvrdil Petr Beran s plzeňským Janem Loudou, když skončili na pěkném 5. místě.

V singlu mužů se skvěle předvedl zejména Maxmilián Kořený, který se musel napřed probojovat do hlavní soutěže z kvalifikace. To se mu podařilo a jako nenasazený (ale ve výborné formě) pak postoupil až do finále proti reprezentantu Adamovi Mendrekovi z FSpS Brno. I v boji o zlato se projevil jako bezvadně připravený hráč a nenechal na Mendrekovi niť suchou. Zápas sice nakonec ztratil, ale bylo to po výtečném výkonu ve třech setech (21:18, 15:21, 18:21).

Výkonem zaujal a nedaleko za Kořeným skončil Petr Beran. Oba se totiž spolu střetli v semifinále, které vyhrál ve velice pohledném souboji a po přesvědčivém výkonu zkušenější Max (21:9, 21:16). Teprve šestnáctiletý junior Petr Beran ovšem nezklamal, naopak si polepšil oproti loňskému výsledku o kolo a skončil na medailové bronzové pozici.

Ve dvouhře žen se Lucie Černá probojovala do druhého kola, kde již podlehla pozdější vítězce Tomalové ve dvou sadách (19:21, 7:21). Druhá krumlovská žena, juniorka Sabina Milová, hned v prvním kole narazila na bývalou reprezentantku a odchovankyni SKB, velezkušenou Titěrovou (Meteor Praha), které po boji podlehla ve třech setech (19:21, 21:16, 15:21).
Soutěž byla uzavřena čtyřhrami žen a tam se Milová s Ausbergerovou (Prosek Praha) rozloučily se soutěží již v prvním kole prohrou s párem Fridrichová a Jeřichová (19:21, 15:21).

Umístění hráčů SKB – dvouhra muži: 2. Maxmilián Kořený, 3. Petr Beran, 9. Jaromír Janáček, dvouhra ženy: 9. Lucie Černá, 17. Sabina Milová, čtyřhra muži: 1. Florián / Kořený, 5. Beran / Louda (USK Plzeň), čtyřhra ženy: 9. Milová / Ausbergerová (Prosek Praha), smíšená čtyřhra: 1. Janáček / Tomalová (Klimkovice), 9. Milová / Stoklas (Meteor Praha), 17. Černá / Světnička (FSpS Brno).

Premiéra veteránů

Další ročník zahájili veteráni pravidelnou soutěží družstev ve Strakonicích, kde bylo na startu pět týmů, včetně krumlovského SKB.

Krumlovští, kteří nastoupili ve složení Dagmar Václavíková, Markéta Dolejšová, Karel Kotyza, Ivo Černý a David Parkos, porazili Králův Dvůr 4:0 a postupně prohráli s Legií Plzeň 0:4, Gogo Plzeň 1:4 a Strakonicemi 1:3. Mezi hlavní opory krumlovského družstva patřil zejména Ivo Černý.

Pořadí po 1. kole: 1. Legie Plzeň, 2. Gogo Plzeň, 3. ČZ Strakonice, 4. SKB ČESKÝ KRUMLOV, 5. Králův Dvůr.

Jiří Frendl