Republikové finále projektu „Díky, trenére", v něž se hodnotí práce trenérů všech sportovních odvětví, se v letošním roce přesunulo do české metropole a konalo se v aréně pražské Sparty.

Do celostátního finále se dostala odbornou porotou vybraná desítka trenérů z celkového počtu jedenácti stovek nominovaných svými kluby nebo svěřenci. Mezi finalisty byl také Jiří Frendl – dlouholetý trenér badmintonu z SKB Český Krumlov. Ten vyjel do Prahy se svými osmi mladými svěřenci a pomocníky Radkem Votavou (viz. foto) a Patrikem Fucimanem starším, aby ve finále prokázal své nesporné trenérské kvality.

S mladými hráči připravil Jiří Frendl porotě v čele s organizátorem projektu Petrem Rydlem, legendárním hokejovým gólmanem Jiřím Holečkem a místopředsedou ČOV Zdeňkem Haníkem dvanáctiminutový průřez badmintonového tréninku mládeže. V krátkém čase se mu podařilo porotu přesvědčit o rychlosti, dynamice a atraktivnosti badmintonu tak, že postoupil do finálové čtyřky.

Závěrečný souboj sestával ze tří her s vylosovanými mladými sportovci. Jiřímu Frendlovi nakonec připadla ve výsledném účtování „bramborová" medaile v podobě čtvrtého místa. I tak je to ovšem obrovský úspěch jeho samotného, jeho spolupracovníků a hlavně českokrumlovského a potažmo celého českého badmintonu!

A jak je třiasedmdesátiletý kouč z Českého Krumlova spokojen s celým finálovým vystoupením svého týmu?

„Už postup do elitní desítky byl skvělý! Ve finále se představily i hodně atraktivní sporty a z těch všech je nejužší finále pro nás velký úspěch. Měl jsem v Praze hráče z ročníků od 2003 až po 2008, kteří to ale už hodně umí! Dovedou driblovat, znají triky, mohou hrát ve dvojicích nebo si individuálně nahrávat. To, co jsme zde předvedli, bylo dynamické, mělo to hlavu i patu – a proto jsme taky asi byli mezi čtyřmi nejlepšími," ohlédl se za finálovou účastí v projektu „Díky, trenére" čtvrtý nejlepší kouč mládeže v České republice za rok 2016 Jiří Frendl.

Očima předsedy

A jak finálové vystoupení českokrumlovských badmintonistů viděl Radek Votava, předseda SKB a také někdejší svěřenec Jiřího Frendla?

„Bylo to úžasné a jsem za Jirku moc rád, že vše zvládl s takovým přehledem a o mnoho mladším soupeřům trenérům nedal nic zadarmo. Děti nijak nestresoval žádným nácvikem, den před odjezdem mi ukázal, co má připravené, dětem to pak řekl přímo v Praze. Jednou se plán projel nanečisto, Jirka zkušeně udělal pár změn a potom se čekalo, až přijdeme na řadu. Na plac šel jako třetí v pořadí, což se ukázalo jako optimální. Po krátkém představení již na povel děti naběhly doprostřed haly, kde měly improvizovaný kurt. Na ukázku bylo jen dvanáct minut. Bez mikrofonu a s klidným hlasem Jirka vystřihl skvělý průřez normálním tréninkem a stihl i opravovat chyby svěřenců. Na jejich stranu musím dodat, že tak soustředěné jsem děti ještě neviděl. Prostě se jim to povedlo! Na závěr přišlo pár odpovědí při rozhovoru do televize a dlouhé čekání na výsledek. Za Jirku mohu v klidu říci, že to vymyslel skvěle a porotu rozhodně zaujal. Při vyhlášení TOP4 na něj porota nemohla zapomenout! Jirka postoupil mezi čtyři nejlepší trenéry mládeže z celé republiky! Dál už to šlo ráz na ráz. Jirka si vylosoval z jiných klubů čtyři děti do svého družstva a společně na ně čekaly tři soutěže. Nebyl čas na přípravu a byla to opravdu velká loterie. Všichni to prožívali, ale nejvíc asi naše děti, které již nebyly součástí družstva a nemohly tak pomoci na stupně vítězů. Po velice vyrovnaném průběhu vybojoval Jirka čtvrté místo. To z celkového pohledu hodnotím jako bombu! V daný okamžik sice byly slzy a smutek v očích Jirkových svěřenců, ale s odstupem času už převládá jenom hrdost. Jirko, určitě nejenom za sebe, ale za všechny tvé svěřence, kterých je za víc než čtyřicet let práce v klubu určitě přes tisíc, klobouk dolů! A ty si ho nech v klidu na hlavě!"

Radek Votava, Karel Vosika