Jubilejní – v pořadí desátý – ročník celostátního badmintonového turnaje družstev i jednotlivců pro nejmenší vyznavače opeřeného míčku z kategorie do jedenácti let se hrál v krumlovské městské sportovní hale pod názvem Czech Badminton Talent 2015.

Soutěž družstev

Prví turnajový den byl vyhrazen soutěži družstev, které se zúčastnilo osm týmů z České republiky – vesměs to byly oblastní výběry. Náš kraj reprezentovala dvě družstva, a to Jižní Čechy A a B.

V áčku se pod vedením budějovického trenéra Romana Janoštíka prezentovali již zkušenější hráči Robin Tancer (SKB ČK) či Daniel Dvořák (Sokol ČB) a s nimi ještě David Dvořák (Vodňany), dívčí část týmu tvořily Helena Novotná, Zuzana Kočová a Kateřina Maršíková.

Druhý jihočeský tým pod taktovkou trenérské dvojice Linda Janoštíková (Sokol ČB) a Jiří Frendl (SKB ČK) startoval v této sestavě: Dominik Kryeziu, Jakub Karafiát, Patrik Fuciman (všichni SKB ČK), Tereza Vondrová, Barbora Kortusová a Terezie Zavadilová.

Soutěž družstev na tomto již tradičním klání je zajímavá tím, že se zde střetnou vlastně nejlepší hráči kategorie U11 a každý kraj z této konfrontace si může vyvodit své závěry. Letos však chybělo porovnání s jižní Moravou, která nestartovala. Za Středočechy a severní Moravu se zúčastnily klubové týmy. A co bylo vidět? Především neutuchající bojovný přístup všech mladých závodníků a hlavně z nich doslova čišelo, jak je badminton baví!

Velmi dobře se v družstvech dařilo jihočeským chlapcům Robinovi Tancerovi i oběma Dvořákům. Bohužel však nestačila děvčata, a tak v konečném pořadí to nebylo slavné. Jihočeši se v konečném účtování umístili na šesté resp. sedmé příčce.

Mezi nejmladšími, kterých se v Krumlově také několik objevilo, upoutal na sebe pozornost teprve devítiletý Patrik Fuciman z pořádajícího krumlovského SKB, který z celého týmového klání ztratil ve svých zápasech jediný set a byl celkově hodně úspěšný.

Od kormidla jihočeských týmů po soutěži družstev z úst kouče Jiřího Frendla zaznělo:

„Můžeme být hlavně rádi, že jsme mohli slavit první decénium tohoto turnaje a těšit se, že nejen bude pokračovat, ale také přinášet další možnost konfrontace pro ty nejmladší. Z našeho jihočeského pohledu ovšem vidíme, že nemáme k chlapcům výkonnostně přiměřená děvčata, takže máme co dělat! Chválit můžeme skutečně jen ta tři jména, která se nám tady výrazně představila, a to Robina Tancera, Daniela Dvořáka a Patrika Fucimana. Jsme ovšem rádi, že tento turnaj má již svou tradici. Nakonec nejsme v pořádání takových akcí nováčci. Vždyť již hrajeme přes tři desítky let květnový turnaj regionálních výběrů do třinácti let a mezinárodní turnaj týmů do patnácti let v červnu! Jako jeden z trenérů proto musím smeknout před pořadateli z našeho klubu a také před mladými rozhodčími, pro které to byl jistě velký víkendový záběr. Avšak i oni prošli těmito turnaji, takže mají pro ty mladší co odvádět!"

Konečné pořadí Czech Badminton Talent 2015 v soutěži družstev: 1. Severní Čechy, 2. Výběr východních Čech, 3. Výběr Prahy, 4. TJ Sokol Klimkovice, 5. Výběr západočeské oblasti, 6. Jižní Čechy, 7. Jižní Čechy B, 8. Junior Benátky nad Jizerou.

Klání jednotlivců

Jubilejní Czech Badminton Talent 2015 pokračoval v neděli soutěží jednotlivců ve dvouhrách chlapců a dívek, ve které startovalo pětadvacet chlapců a třiadvacet dívek.

Švýcarský systém, kterým se hrálo, umožňoval sehrát všem závodníkům stejný počet zápasů. Po sobotní výhře družstva Severočechů se očekávalo, že svou pozici obhájí i v jednotlivcích, ale nebylo to tak jednoznačné.

V chlapcích severočeskou hegemonii narušili Jihočeši Robin Tancer a Daniel Dvořák, které zastihl turnaj po dobré přípravě ve velmi slušné formě. Oba jmenovaní prošli turnajem bez zaváhání a nakonec si to o palmu vítězství rozdali mezi sebou. Po smírném skóre 3:3 rozhodovaly míče a větší štěstí měl tentokrát krumlovský Robin Tancer, jenž se celkově umístil na první příčce.

Na startu byli ještě další českokrumlovští hráči, kteří svým trenérům také udělali radost. Ač ještě o dost mladší, než jejich soupeři, tak se Patrik Fuciman a Jiří Šmikmátor neztratili. Fuciman například skončil na dvanáctém místě, když z celkových šesti dokázal tři zápasy vyhrát a v jednom remizovat. Umístění v první polovině startovního pole je moc pěkný výsledek.

Dvouhra dívek ovšem potvrdila hluboký výkonnostní propad Jihočešek v této kategorii, když nejlepší umístění vybojovala Barbora Kortusová z Badmintonu Č. Budějovice, která obsadila až 10. místo. Této kategorii pak zcela bezkonkurenčně vládla Kristina Kozempelová z Mostu.

Pořadatelé z SKB Český Krumlov vzkazují:

„Všem mladým badmintonistkám a badmintonistům gratulujeme k dosaženým úspěchům a úplně všem, tedy hráčům, trenérům i rodičům pak děkujeme za účast a těšíme se na viděnou i v příštím roce. Na závěr bychom rádi poděkovali i všem rozhodčím a organizátorům, kteří se nejen v průběhu celého víkendu na chodu turnaje podíleli, a také všem klubovým partnerům a sponzorům v čele s městem Český Krumlov, protože jen díky nim jsme měli možnost tento velký turnaj, navíc již podesáté, uspořádat."

Konečné pořadí soutěže jednotlivců – dvouhra dívky: 1. Kristina Kozempelová (Most) 32 bodů, 2. Veronika Nováková (Nejdek) 26 bodů, 3. Valérie Žurková (Opava), dvouhra chlapci: 1. Robin Tancer (SKB ČK) 28 bodů, 2. Daniel Dvořák (Sokol ČB) 28 bodů a horší poměr míčů, 3. Jan Rázl (Liberec) 25 bodů, … 12. Patrik Fuciman (SKB ČK) 19 bodů, 25. Jiří Šmikmátor (SKB ČK) 6 bodů.

Jiří Frendl, Radek Votava