Po březnových přípravných sjezdových závodech v Krhanicích a v Bechyni, ve kterých se umisťovali v popředí výsledkových listin, nastoupili kanoisté SK Vltava Český Krumlov k prvnímu ostrému startu nové sezony v podobě prvního a druhého dílu Českého poháru ve sjezdu na divoké vodě.

Závody se odehrály o velikonočním víkendu na řece Sázavě pod Krhanicemi. Letošní (bohužel dosud suché) jaro výrazně vyhladilo sázavské peřeje a do výsledků tak spíš než technická vyspělost promlouvaly zejména rychlostní dispozice závodníků. Přesto povětšinou v závodech dominovali favorité. Pro závodníky s ambicemi na reprezentační trikot byl důležitějším nedělní závod, který měl punc prvního nominačního dílku pro letošní sestavu seniorské i juniorské reprezentace. Teploty kolem bodu mrazu, vítr a sněžení byly spolu se slabým vodním průtokem na hony vzdálené od závodního optima, přesto krumlovští kanoisté v těchto podmínkách zaznamenali nejeden úspěch.

V dominantní krumlovské disciplíně – singlkanoi – skončil Antonín Haleš na druhém místě a poprvé tak v důležitém závodě předstihl svého kolegu a trenéra Lukáše Novosada, který byl tentokrát pátý. Na skvělém osmém místě se umístil David Jirka a Martin Novák s Václavem Švadlenou skončili těsně za elitní desítkou – na jedenáctém resp. třináctém místě.

Prim v ženské singlkanoi potvrdily Hana Peterková s Lenkou Lagnerovou, které v těsném souboji nedaly soupeřkám šanci a v tomto pořadí si rozdělily první dvě příčky. Lagnerová se v dobrém světle představila i ve své druhé disciplíně, kde čtvrtou pozicí solidně nastartovala také letošní kajakářskou sezonu. Mezi deblkanoisty brala posádka Saiko a Janů třinácté místo.

Poprvé do bojů v nejvyšší domácí sjezdařské soutěži zasáhli také krumlovští benjamínci Skořepa, Klíma a Paloudová, kteří patřili k vůbec nejmladším účastníkům sázavského klání. Všichni tři ve zkoušce obstáli, přičemž Anežka Paloudová překvapila umístěním ve druhé desítce celkového pořadí.

Český pohár v kanoistickém sjezdu pokračuje o víkendu závody na Otavě, kde se bude zároveň bojovat o republikové tituly v závodě klubových družstev, do kterého závodníci SK Vltava nastoupí s nemalými ambicemi.

Tomáš Palouda