Ve vyrovnaném a nervózním duelu zvítězila zkušenost hostů nad domácím dravým mládím – a okresní reprezentanti vezli cenné dva body za výhru.

Tigers Basketball ČB – Spartak Kaplice 67:78 (34:39)

Je to již mnoho let, co naposledy hráli kapličtí basketbalisté mistrovské utkání v krajské metropoli. Po několika chudých sezonách se však letos na krajských palubovkách objevily hned dva budějovické celky – ostřílený Legends ČB a mladičký Tigers ČB. A právě tygři přivítali na své palubovce v „Kubatovce“ kaplické hráče. V duelu se proti sobě postavilo dravé mládí v podání domácích (věkový průměr necelých 20 let) a zkušenosti v podání hostů.

Svěřenci kaplického trenéra Milsimera vstoupili do utkání se zónovou obranou 2-3, avšak ta se jim moc nedařila. Úvod zápasu byl rozpačitý a plný chyb. Skóre se posouvalo jen pozvolna a v polovině čtvrtiny to bylo jen 6:6. Poté se utrhli tygři k šestibodové šňůře – a přišel time out Spartaku. Ten vlil hostům elán do žil a rázem se psala bodová šňůra na druhé straně (8. minuta – 12:14). Ve zbylé části první periody se hrálo vyrovnaně a srovnaný byl i stav po deseti minutách hry – 17:17.

Ve druhém dějství pokračovali Budějovičtí v dravé hře s rychlými nájezdy, která jim vynesla jednobodové vedení (14. minuta – 25:24). Další oddechový čas hostující lavičky byl na světě a i ten přinesl ovoce. Kapitán Hejný spolu s Míškem se podíleli na devítibodovém trháku Kaplice, který přinesl vedení o osm bodů (25:33). Tygři se však z této sprchy dokázali probudit a postupně snižovali skóre až na 34:39 po dvou čtvrtinách.

Po změně stran se stupňovala agresivní hra budějovických mladíků, která někdy obsahovala prvky do basketbalu nepatřící. K nervózní hře přispěl i výkon jednoho z rozhodčích, který byl hodně nepovedený, a to na obě strany. Zkušení kapličtí borci ovšem v této části položili základ upracované výhry, když si rozhodující náskok vybudovali v časovém úseku mezi 22. až 27. minutou (40:52). V této části hry je zdobila výborná obrana, boj o každý míč a především obranné i útočné doskoky. Zde se blýskl Josef Vaniš, jenž si v této pasáži připsal čtyři obranné, jeden útočný doskok a přidal i povedený blok pod košem. Domácím jakoby docházel dech, avšak zbraně nesložili a do konce třetí čtvrtiny snížili manko na devět bodů – 47:56.

V závěrečném hracím období se napřímo projevil souboj mládí se zkušeností. Domácí se horlivou hrou snažili výsledek otočit, zatímco hosté předváděli trpělivý styl. Někdy se však až moc uchýlili k taktice driblinku a hře chyběl nápad s finální přihrávkou. V polovině čtvrté čtvrtiny po dvou koších Vaniše ukazovala tabule stav 53:66 – a zdálo se být rozhodnuto. Tygři sice ještě sevřeli drápy avšak bez kýženého úspěchu. Spartakovci dobře bránili a na útočné polovině dokázali získat několik ofenzivních doskoků. Minutu před koncem navýšil Adámek z čáry trestného hodu na 62:78 – a to už bylo rozhodnuto. Na palubovce se na poslední vteřiny objevil i kaplický veterán Václav Blažek, ale jeho dva střelecké pokusy košem neskončily. Jako poslední se tak do střelecké listiny po nesportovním gestu zapsal domácí Kubát…

V dalším kole, kterým započne druhá polovina základní části, se kaplický Spartak představí znovu na stejné palubovce, a to ve čtvrtek 14. prosince.

Tentokrát půjde o souboj prvních dvou celků tabulky Legends Č. Budějovice v. Spartak Kaplice.

Fakta

Základní pětka a body Kaplice: L. Hejný 20, Adámek 17, Míšek 14, Šulek 2, Ševčík, střídali: Čegan 17, Vaniš 7, Lindner 1, Blažek, trojky: 4 (Adámek, Čegan, Hejný a Míšek po 1), trestné hody: 29:16 (55,2%), čtvrtiny: I. 17:17, II. 17:22, III. 13:17, IV. 20:22.

Jan Beň